Ulvehiet (Hitlers hovedkvarter), Kętrzyn, Polen

Hvor befant Adolf Hitler seg under andre verdenskrig? Nei, ikke i bunkeren i Berlin, hvor han til slutt tok sitt eget liv. Heller ikke i Ørneredet (“Kehlsteinhaus”), hvor han faktisk bare var på korte besøk noen få ganger. Hitlers hovedkvarter var Ulvehiet (“Wolfsschanze”), i nærheten av byen Kętrzyn (den gang kjent som Rastenburg) i østlige Polen (den gang Østpreussen i Tyskland).


En av bunkerne i Ulvehiet

Ulvehiet ble plassert så langt øst for at Hitler kunne være i nærheten av fronten ved en eventuell krig mot Sovjetunionen. Beliggenheten var dessuten inne i et tett skogområde, noe som gav naturlig kamuflasje og førte til at stedet ikke ble oppdaget før lenge etter at Hitler hadde flyktet derfra på grunn av den avanserende røde arméen. Selve byggingen av Ulvehiet startet på høsten 1940 og Hitler flyttet inn sommeren 1941. Deretter oppholdt han seg der nesten kontinuerlig frem til høsten 1944, bare avbrutt av korte ferieperioder.


Her bodde altså selveste Adolf Hitler.

Ulvehiet var et stort kompleks med rundt 80 bygninger, inkludert 7 meget godt beskyttede bunkere (opptil 8 meter tykke vegger) for den tyske toppledelsen som Adolf Hitler, Hermann Göring og Wilhelm Keitel. Området var dessuten omringet av forskjellige barrierer, inkludert piggtråd og minefelt. Etter at Hitler flyktet, forsøkte nazistene å sprenge hele anlegget i lufta.  Dette er grunnen til at Ulvehiet i dag delvis fremstår som en overgrodd ruinhaug.


Bunkerne er generelt ikke i veldig god stand.

Ulvehiet er jo ellers kjent som åstedet for det feilslåtte attentatforsøket mot Hitler 20. juli 1944, nylig skildret i filmen Valkyrie med Tom Cruise i hovedrollen. Oberst Claus von Stauffenberg smuglet inn en bombe i en koffert og planla å detonere denne under et møte i Hitlers bunker. Uheldigvis for Stauffenberg og hans medsammensvorne ble møtet flyttet til en trebrakke, slik at man ikke fikk full effekt av sjokkbølgens refleksjon fra veggene i bygningen. Hitler overlevde og  Stauffenberg ble arrestert og henrettet.


Åstedet for det mislykkede attentatforsøket mot Hitler

Til tross for bygningenes generelt dårlige tilstand er Ulvehiet blitt en turistattraksjon. Dersom man har interesse for andre verdenskrig, vil det definitivt være artig å spasere rundt for å se området hvor tyskernes krigsplaner ble klekket ut. Inngangsbilletten koster 12 zl (ca. 24 NOK). Det er lite forklarende tekst på de forskjellige bygningene, så det kan lønne seg å kjøpe et kart over området med beskrivelse av historiske detaljer. På området finnes dessuten et par restauranter, suvenirbutikker, samt et billig hotell for de som ønsker å overnatte i Ulvehiet.


..og enda en bunker.

Dersom man er skuffet over tilstanden til Ulvehiet og har lyst til å se ordentlige bunkere, trenger man imidlertid  ikke reise langt. Komplekset Mauerwald ligger bare 18 km fra Ulvehiet og bunkerne der er i meget god stand. Mange prominente personer innen Tysklands militære ledelse har holdt til der, blant annet Friedrich Paulus, Heinz Guderian og selveste Claus von Stauffenberg (ja, attentatmannen). For å finne ut hvordan tyskernes bunkere så ut, finnes det ikke noe bedre sted enn Mauerwald. Det er mulig å gå inn i alle bunkerne, men de er uten belysning, så det lønner seg å leie en lykt. Et nyttig tips for både Ulvehiet og Mauerwald er forøvrig å benytte seg av så mye myggspray som mulig, for maken til myggbefengt område skal man lete lenge etter.

Ser du noen bunkere? Vel, det gjorde ikke de allierte heller…

Ulvehiet ligger altså i østlige Polen og er ikke lett tilgjengelig med fly fra Norge. Det mest naturlige er å fly til Gdansk eller Warszawa med Wizzair eller Norwegian. Søk på Momondo etter alternative flyruter. Derfra er det definitivt enklest å komme seg til Ulvehiet med leiebil, men det er også mulig med offentlig transport. Man må isåfall først ta tog til Kętrzyn, noe som tar ca. 4-6 timer fra Gdansk og 5-7 timer fra Warszawa. Sjekk togtidene på Deutsche Bahns nettsted. Fra Kętrzyn går det lokalbusser til Ulvehiet hver dag. Se ruteplanlegger her (legg inn Gierłoż som stopp).

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *