Adršpach-Teplice klippebyen, Tsjekkia

Adršpach-Teplice klippebyen er et område med spesielle sandsteinsformasjoner i Nordøst-Tsjekkia, nær grensen til Polen. Det eventyraktige landskapet er fullt av dramatiske klipper, trange juv, fosser og små innsjøer, alt sammen utrolig nok dannet på naturlig måte. Utforskning av Adršpach-Teplice er definitivt et av høydepunktene i Tsjekkia

Inngang

Inn i det ukjente…

Det merkverdige landskapet har oppstått takket være en heldig kombinasjon av vulkansk aktivitet og påfølgende langvarig erosjon fra vær og vind. Adršpach-Teplice er også designert som naturreservat og har et rikt plante- og dyreliv. Området er blant annet et viktig hekkested for den tidligere utrydningstruede vandrefalken

Formasjon

Mange formasjoner

Egentlig er det to områder med klippeformasjoner, henholdsvis utenfor de to landsbyene Adršpach og Teplice nad Metuji. Men de ligger med bare noen få kilometers avstand og er forbundet via den såkalte Ulvekløfta (designert som gul løype på kartet over parken). Inngangsbilletten koster 70 CZK og gjelder for hele området, uansett om man entrer fra Adršpach eller Teplice.

Vann

Innsjø

Adršpach-Teplice er godt tilrettelagt for turister, med en rekke aktiviteter man kan foreta seg. Mest vanlig er å utforske til fots via det store nettverkede av merkede turstier. De fleste formasjonene er lokalisert langs to rundløyper i nærheten av hver inngang (henholdsvis grønn og blå løype på kartet). Noen få steder må man klatre opp stiger, men hovedsakelig er terrenget relativt flatt og det er lett å komme seg frem. På en lang dag rekker man fint å utforske alle løypene. 

Formasjon

“Borgermesteren og kona”

Mange av klippeformasjonene har fått fantasifulle navn etter hva de ser ut til å forestille. Her finnes blant annet “De to elskerne” , “Borgermesteren og kona”, “Djevelens bro” og mye annet. Det mest spesielle stedet er kanskje den såkalte “labyrinten”, som egentlig ikke er labyrint, men en veldig trang passasje mellom klippene, ikke ulikt al-Siq kløften i Petra. Den menneskelagde “gotiske” inngangsportalen til labyrinten bidrar dessuten til ytterligere eventyrstemning.

Kløft

Nesten som i Petra…

I tillegg til fotturer finnes det også en sykkelløype på rundt 20 kilometer i Adršpach-Teplice. Ruten går på skogsvei med utsikt til klippebyen, men man kommer ikke like nærme som på fottur. Med sine bratte vegger er klippene naturlig nok interessante for fjellklatrere og det er faktisk lov å klatre de fleste steder i perioden juli-november. Naturen kan også nytes med robåt på en av de små innsjøene i parken.

Utsikt over deler av klippebyen

Utsikt over deler av klippebyen

Adršpach-Teplice kan besøkes hele året, men tiden mai-september er helt klart den gunstigste værmessig. I denne perioden er det som regel behagelig temperaturer og god sjanse for pent vær. På vinteren kan det bli ganske kaldt og ofte vil det komme snø. Dette kan forsåvidt gjøre besøket ekstra spesielt, samtidig som man trolig får parken nesten for seg selv. 

Stein

Flere rare steiner

Både Adršpach og Teplice har overnattingssteder, men det er ikke så veldig mye å finne på i disse landsbyene på kveldstid. Mitt anbefalte alternativ er å besøke parken på dagstur fra Trutnov, en litt større by. I tillegg til å være et trivelig sted å oppholde seg så ligger Trutnov perfekt plassert for å besøke Adršpach-Teplice og Sněžka (Tsjekkias høyeste fjell) på separate dagsturer. Det går tog annenhver time mellom Trutnov og Adršpach, med reisetid 47 minutter. Teplice er neste stasjon etter Adršpach slik at man kan lett kan reise tilbake derfra (eller omvendt). Hvis man liker seg i Adršpach-Teplice, bør man forøvrig også sjekke ut Český ráj (“Det tsjekkiske paradis”), som har mange likhetstrekk og ligger rett i nærheten.

Enda flere formasjoner

Enda flere formasjoner..

For å komme til Trutnov er det mest naturlig å fly til Praha og ta tog derfra. Det går tog omtrent annenhver time med reisetid på litt over tre timer. Se ellers ruteplanleggeren for offentlig transport i Tsjekkia. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *