Petra, Jordan

I en avstemning for noen år siden ble den gamle oldtidsbyen Petra i Jordan kåret til et av verdens 7 nye underverker. Man kan diskutere seriøsiteten i slike avstemninger, men når det gjelder Petra er topplasseringen helt klart fortjent. Etter min mening er Petra en av de aller mest spennende og interessante severdighetene i hele verden. Området er spesielt kjent for sine mange huler og vakre fasader som er hogget rett ut av fjellet. Men, i tillegg befinner Petra seg i et meget særegent og naturskjønt landskap, slik at selv uten et eneste arkeologisk funn ville Petra vært en stor attraksjon.


Klosteret ad-Deir

Det skal ha bodd folk i området siden rundt 1500 f. Kr. Men Petra er mest kjent for nabateerne, et arabisk nomadefolk som fortrengte de opprinnelige innbyggerne ca. 600 f. Kr. Nabateerne var dyktige handelsfolk som kontrollerte karavanehandelen gjennom området, noe som førte til stor rikdom. Etter hvert ble imidlertid handelsrutene lagt om og Petra mistet mye av sin betydning. I 106 e. Kr. ble Petra en provins i Romerriket og senere ble store deler ødelagt av to store jordskjelv. Byen ble deretter helt glemt bortsett fra hos de lokale beduinene før den ble gjenoppdaget i 1812 av den sveitsiske oppdageren Johann Ludwig Burckhardt. I 1985 kom Petra på Unescos Verdensarvliste.


Kløften al-Siq, hovedveien inn i Petra

En av tingene som gjør Petra spesielt fascinerende er adkomstveien. Den arkeologiske byen ligger nemlig svært godt skjult inne i fjellene (ikke uten grunn at den gikk i glemmeboken i nærmere tusen år). For å komme seg dit er det mest naturlig å gå gjennom en relativt trang kløft (“al-Siq”) i fjellet. Kløften i seg selv et interessant geologisk fenomen fordi den er dannet ved at fjellene på hver side har blitt trukket fra hverandre. Dette har gitt opphav til noen virkelig flotte fjellformasjoner.


Skattkammeret al-Khazneh

Mens man går og beundrer det fascinerende landskapet blir kløften stadig smalere, helt til den på det trangeste er bare ca. to-tre meter bred. Plutselig uten forvarsel er det imidlertid slutt på al-Siq og man kommer ut på en litt åpnere plass og ser rett på Petras mest kjente monument, skattkammeret (al-Khazneh). Mange vil kjenne dette igjen som gjemmestedet for den hellige gral i filmen Indiana Jones og det siste korstog. Heldigvis står skattkammeret der ennå, selv om det fikk hard medfart i filmen!


Det gamle teateret

Fra skattkammeret kan man fortsette videre på hovedveien og finne mange av Petras mest kjente monumenter. Blant annet finnes teateret og en rekke forseggjorte graver rett i nærheten. Det er mulig å gå inn i mange av gravkamrene, men de fleste hulene er helt tomme og ikke så veldig interessante på innsiden. Fortsetter man på “hovedveien” litt videre kommer man ut av fjellet og til en ganske åpen plass, blant annet med ruinene av et tempel, en kirke og et korsfarerfort. Dette er sentrum av Gamle Petra.


Kongegravene ligger oppe i en av fjellsidene

Fra sentrum av Petra går det stier i alle retninger. Mest vanlig er det å følge hovedveien som etter kort tid begynner å klatre oppover i fjellet langs en ganske snirklete rute med rundt 800 trappetrinn. Helt på toppen finner man klosteret Ad-Deir, den største bygningen i Petra. Ad-Deir er egentlig også et gravkammer, men kalles for klosteret på grunn av noen utskjæringer av kors fra en periode hvor det sannsynligvis ble brukt som kirke. Oppstigningen til klosteret tar i underkant av en time fra Petra sentrum dersom man går i vanlig hastighet. For de fleste er turen helt uproblematisk, selv om det altså er mange trappetrinn og kan være ganske varmt.


Tempelet i sentrum av gamle Petra

For en enda bedre Petra-opplevelse kan det imidlertid være vel verd å prøve noen av de andre stiene enn hovedveien fra skattkammeret til klosteret. Da vil man oppdage at det plutselig er nesten folketomt, selv om det også finnes mye flott av arkeologisk interesse langs disse stiene. Hvis man har en drøm om å utforske et område for å finne gjemte skatter, er Petra definitivt stedet man bør reise. Når man går rundt på stier og trapper som ofte er svært vanskelige å få øye på før man er rett i nærheten, kan man føle seg litt som en oppdagelsesreisende. Petra er forøvrig veldig stort slik at det ikke er noe problem å bruke mange dager på å utforske området.


Den enkleste måten å komme opp til klosteret ad-Deir

Dersom man har lyst til å se Petra men ikke er så glad i å gå, finnes det en overflod av beduiner som tilbyr transport med hest og kjerre (der dette er mulig, først og fremst fra hovedinngang, gjennom al-Siq og frem til skattkammeret) eller på eselryggen. Det siste er spesielt aktuelt på veien opp til klosteret ad-Deir, hvor det altså er rundt 800 trappetrinn som skal forseres. Man blir imidlertid nødt til å forhandle om prisen først. Eseldriverne virket dessverre ikke å behandle eslene spesielt godt, noe som var litt trist å se.


Klosteret ad-Deir ligger helt åpent i landskapet

Det er generelt svindyrt å komme inn i Petra, og jordanerne har i tillegg innført et tåpelig billettsystem hvor turister på dagstur til Jordan må betale ekstra mye, hele 90 JD (1 JD = ca. 8.40 NOK). Dersom man overnatter minst en natt i Jordan er prisene henholdsvis 50, 57 og og 60 JD for 1, 2 og 3 dager. Som følge av dette diskriminerende systemet må man dessuten vise passet sitt ved billettkjøp. Dette er for å dokumentere oppholdstiden i Jordan og dersom man besøker Petra samme dag som man ankom Jordan, må man fremlegge dokumentasjon på bestilt hotellovernatting. Det hadde vært fristende å oppfordre til å boikotte hele Petra for å få en slutt på dette tøvet, men Petra er så bra at det uansett er verd pengene.


Mange flotte fjellformasjoner

Petra kan besøkes hele året, men kan bli veldig varmt midt på sommeren og faktisk relativt kjølig på vinteren. Det er derfor viktig å kle seg etter forholdene og spesielt ta med seg mye vann i den varmeste årstiden. Man får kjøpt vann og annen drikke inne i Petra, riktignok til betydelig høyere pris enn utenfor, men dette er uansett av liten betydning når man har betalt i dyre dommer for inngangsbilletten. Det finnes et par restauranter, særlig nær sentrum av gamle Petra, men ellers er det ikke noen overflod av matalternativer på innsiden. Utenfor de mest populære stiene finnes det ingenting å få kjøpt. Derfor kan det være lurt å ta med seg en lunsjpakke, i hvert fall hvis man har tenkt å utforske litt utenfor hovedveiene.


Ikke lett å se denne trappen før man kommer nærme

Petra ligger i den sørvestlige delen av Jordan, ikke langt fra grensen til Israel. De fleste besøkende kommer enten fra hovedstaden Amman lenger nord eller fra Aqaba ved Rødehavet. Det går busser og minibusser fra begge steder, men det er ikke veldig høy frekvens på den offentlige transporten. Det enkleste er å ta taxi, men disse har ikke taksameter så man blir nødt til å forhandle om prisen på forhånd. Typisk pris er 70-80 JD fra Amman og 40-50 JD fra Aqaba. Fra Eilat i Israel (rett over grensen fra Aqaba) er det mange selskaper som arrangerer dagsturer til Petra, men disse rekker ikke mer enn tre timer i selve Petra, noe som mange vil synes er altfor lite.


Utsikt over Petra-området

Økonomisk lønner det seg som nevnt å bli minst to dager i Petra. Stedet er dessuten så stort at dersom man vil se mer enn bare de mest populære stedene, så trenger man minst to dager, og gjerne enda mer. Det er mest praktisk å overnatte i byen Wadi Musa som ligger rett utenfor inngangen til Petra. Her finnes en rekke hoteller og restauranter i alle prisklasser. Sjekk priser hos Agoda.


Utsikt over Wadi Musa, rett utenfor Petra

For å komme til Jordan er det mest naturlig å fly til Amman. Byen står overhodet ikke på billigflykartet, så noen veldig billig billett kan man ikke regne med å finne, men det hender jo at de vanlige flyselskapene har gode tilbud. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Petra, Jordan

  1. Det vonde liv
    11. februar, 2016 at 15:08

    Helt enig! To dager må/bør til for å se Petra skikkelig! Og hva angår Al-Deir og trappene: Det går også an å ta en helt spektakulær bakvei, som jeg har skrevet om her: http://detvondeliv.no/2016/02/09/petra-jordan/

  2. 12. februar, 2016 at 12:30

    Ja, to dager bør være absolutt minimum i Petra! Høres spennende ut med den bakveien til Al-Deir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *