Tsjekkia – mer enn Praha

Gjesteartikkel av Slawomir Budziak.

La oss bringe det på det rene – man trenger slett ikke dra til fjerne himmelstrøk for å oppleve noe annerledes enn reisemålene som klisjefylte feriekataloger forsøker å friste oss med. Det finnes et lite europeisk land som har gitt oss blant annet Pilsner, ordet “robot” og tegneserien “To gode naboer“. De fleste av dere har nok gjettet hvilket land det her er snakk om. Svaret lyder selvsagt “Tsjekkia“.


Praha er en flott by men det finnes mye annet å se i Tsjekkia. (Foto av Moyan Brenn / Flickr)

Etter å ha tilbrakt de siste to årene i Tsjekkia, kan jeg med god samvittighet anbefale landet som reisemål og det av flere grunner. Denne lille østeuropeiske republikken fortjener nemlig mer oppmerksomhet. Inneklemt mellom sine større naboer hadde nok Tsjekkia unnsluppet vår oppmerksomhet helt og holdent dersom det ikke hadde vært for landets hovedstad som tiltrekker seg turister fra Skandinavia.


Utsikt over Brno fra Spilberk slottet (Foto av Norbert Aepli  / Wikipedia)

Som jeg antydet innledningsvis, mener jeg å se mange nok nordmenn i Praha til å tro at det nettopp er hovedstaden som behøver minst reklame av alle Tsjekkias severdigheter. Derfor vil jeg ikke vie “Tårnenes by”, som Praha iblant blir betegnet, mye oppmerksomhet, men istedet rette søkelyset mot andre av landets attraksjoner. La oss da ta en nærmere titt på Tsjekkias hemmeligheter, men før vi gjør det, burde jeg nevne en ting til om hovedstaden. I tillegg til å være landets visittkort og attraksjon nummer en, er Praha det beste utgangspunktet for dem som ønsker å utforske resten av landet. Rett foran ankomshallen i Praha Ruzyne Flyplass finnes busselskapet Student Agency sin holdeplass (se siste avsnittet) hvilket gjør det enkelt å reise direkte videre til f.eks. Brno.


Gamlebyen i Brno (Foto av Tatiana Skládalová / Flickr)

Eg e ikkje frå Norge, eg e frå Bergen” lyder en gammel traver jeg fikke høre under mitt første opphold i Norge for mange år siden. Disse ordene rant meg i hug da jeg en gang satt i bil på vei tilbake fra Bratislava. Sjåføren, en Mährenboer, sa til meg ettertrykkelig “Jeg ser ikke på meg selv som tsjekker. Spør du meg, er jeg er fra Mähren”.  Det var hans reaksjon på noe lite gjennomtenkt jeg hadde sagt under en liten geopolitisk diskusjon vi hadde. I det hele tatt likte han dårlig navnet på landet – Tsjekkia – som egentlig bare tar hensyn til Čechy (dvs. Böhmen) og ikke til Mähren. Her er vi ved sakens kjerne – når vi tenker på Tsjekkia, tenker vi først og fremt, om ikke utelukkende, på hovedstaden og omegn. Det unnslipper mange reisendes oppmerksomhet at Mähren er noe for selg selv, og dermed kan de gå glipp av regionens særegenheter.


St. Peter og Paulus katedralen i Brno (Foto av Petr.adamek / Wikipedia)

Regionens de facto hovedstad er Brno som er landets nest største by og setet til et par viktige institusjoner. Brno ligger ca 2 kjøretimer unna Praha. Byen rommer høgskoler, universiteter, teatre og mange, mange moraviske puber med et bredt utvalg av utmerkede ølsorter!  Vi kan heller glemme den berømte racingbanen som tiltrekker seg mange motorsykkelentusiaster fra hele Europa. Selv om Brno ikke akkurat gjør et like sterkt inntrykk som Praha arkitektonisk sett, må det understrekes at den har en liten og fin gamleby og en god del sjarmerende gammel bebyggelse ellers som er strødd rundt i et par eldre kvartaler.


Inngangen til det gamle rådhuset i Brno (Foto av Rafael / Flickr)

Etter å ha ankommet byen og fått seg en forfriskende pils, kan man gi seg i kast med å oppdage byens severdigheter. Man behøver slett ikke å bry seg med kjøpe noe dagskort til trikk eller buss ettersom alt er innen kort gangavstand. Blant byens mest populære attraksjoner er f.eks. slottet Špilberk med sine møre fangehull og torturkamre og den vakre St Peter og Paulus katedralen som rager over sentrum. De arkitekturinteresserte vil nok ha lyst til å ta en titt på en den navngjetne Villa Tugendhat som er på UNESCOs verdensarvliste.


Gate i gamlebyen i Brno (Foto av Rafael / Flickr)

Et besøk i Brno uten et liten pubrunde hadde vært noe uhørt. Her finnes det et utall av tradisjonelle puber (hodspoda’er) som byr på tsjekkisk øl og tradisjonell mat, som vel å merke er tung og kanskje ikke altfor sunn men himmelsk for ganen for den som er glad i kjøtt. Man kan velge mellom små utesteder der de serverer øl fra små stedlige bryggerier eller gå direkte til byens største bryggeri (Starobrno) og nyte den gylde drikken rett fra kilden.


Špilberk slottet i Brno (Foto fra Wikipedia)

Vi har vært inne på både Brnos atraksjoner og øl, men det er få som vet at er Mähren en fantastisk vinregion der en kan få tak i alskens vinsorter som forener to ting vinelskere er glad i: en meget høy kvalitet og rimelige priser.  Et besøk på en av de mange små vingårdene er en opplevelse som kan anbefales. Har man lyst til å stifte litt nærmere bekjentskap med regionens vintradisjoner, burde man bestille et besøk i en vinkjeller(for eksempel her eller her) med vinprøving, mat og musikk.


Gamlebyen i Brno (Foto av Rafael / Flickr)

Slavkov u Brna (Slavkov ved Brno) er en liten, søvnig by som med ikke skiller seg fra en del andre småbyer med sine smale gater, lave hus, velstelfte plener og blomsterbed… eller rettere sagt som ikke hadde skilt seg ut dersom om det ikke hadde vært for en ting. Det var nettopp her det berømte, episke Trekeiserslaget fant sted i 1805. Nå demrer det sikkert opp for de historieinteresserte at det her er tale om Austerlitz, som er byens tyske og franske navn. Byens slott bærer i seg minner om møtet mellom representaner for datidens stormakter (Russland, Frankrike og Østerrike) der de undertegnet en våpenhvile. Slottsbygningen – som preges av barokkarkitektur – er omkranset av en vakker park som det er meget behagelig som gå en spasertur i på en sommerdag. Spesielt spennende er Napoleondagene som arrangeres i august. Da har man mulighet til å få se en rekonstruksjon av det blodige slaget fra 1805, og det er litt av et skue med soldater i historiske uniformer, kanoner, hester og kruttlukt!  Hele festen avsluttes gjerne med et fyrverkeri seinere på kvelden. Utenfor byen ligger Pracky Kopec, en liten forhøyning i landskapet, hvor slaget faktisk fant sted. Her finnes et fredsmonument og et lite museum om slaget.


Slavkov/Austerlitz palasset (foto fra Wikipedia)

Ellers byr Mähren eller Morava som det heter her nede på massevis av fine naturopplevelser. En av dem er Macocha-avgrunnen som er et jordfallshull som sammen med et hulesystem er en del av karstlandskapet Moravský Kras. En annen er nasjonalparken Podyjí som er som skapt for utflukter.


Fredsmonumentet utenfor Slavkov

Reiser man direkte fra Norge til Tsjekkia uten et opphold i et annet europeisk land underveis, blir det nok greiest å ta fly f.eks. fra Oslo Gardermoen til hovedstaden i Tsjekkia, Praha. Her finnes det flere muligheter – både tradisjonelle flyselskaper, som f.eks. SAS og Czech Airlines og lavprisflyselskaper – Norwegian eller det ungarske Wizzair. Noe for enhver smak og ikke minst enhver lommebok. Når man har ankommet Tsjekkia er det enkelt å bevege seg rundt i landet.  Ser man bort fra leiebil, står valget mellom jernbane og buss. Nå det er det en gang sånn at i det store og hele byr hverken jernbane eller buss i Øst-Europa på noen overveldende luksus.  Det gjelder også Tsjekkia, men med ett viktig unntak. Det handler om et privat selskap – Student Agency hvis lett gjenkjennelige gule busser suser gjennom hele landet. Disse bussene er for meg blitt synonymt med god service og med de alltid smilende bussvertinnene som serverer gratis kaffe og tilbyr nyheter. Selskapet har et temmelig omfattende rutenettverk som dekker de fleste byer i landet.  Til tross for navnet kan alle benytte seg av selskapet, ikke bare studenter.


Solnedgang over Mähren (Foto av levyfulop / Flickr)

Det jeg har beskrevet overfor at kun en forsmak på hva dette lille landet har å by på, toppen på isfjellet, og jeg kan bare håpe jeg klarte å vekke deres interesse for de hemmelighetene Tsjekkia skjuler, og som utfolder seg straks man forlater landets prangende hovedstad, og begir seg på en reise utenfor allfarvei.

Slawomir Budziak er en rastløs polsk fyr som bodde et par år i Norge for dernest å flytte til Tsjekkia, men er egentlig ikke sikker på hvor han vil tilbringe resten av livet.  Han er en språkfanatiker av dimensjoner, og norsk er blant hans største lidenskaper.  Har du noen spørsmål angående Tsjekkia? Kontakt ham på yal_miasma@hotmail.com.  Han skriver også på flylowcostairlines.org.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Tsjekkia – mer enn Praha

 1. t.rasmussen
  15. mars, 2015 at 2:44

  Jeg er singel mann 65 år. Ønsker å oppleve Tsjekkia, er fra Bergen.
  Vil leie en leilighet i begynnelsen.
  Lurer på levekostnader der?
  vennlig hilsen
  Bergen

 2. 17. mars, 2015 at 8:49

  Hei,

  Spørsmålet er veldig generelt, men antar du mener langtidsopphold i Tsjekkia? Ikke mulig å gi noe definitivt svar om levekostnadene uten å vite mer konkret hva du er interessert i. Praha er klart dyrere enn landsbygda for eksempel, både når det gjelder leilighet og andre utgifter. Å spise alle måltidene på restaurant er dyrere enn å spise brød hjemme, og så videre. Hvis du har tenkt å reise mye rundt og oppleve forskjellige deler av Tsjekkia, er dette dyrere enn å bare holde seg på ett sted. Uansett, som en tommerfingerregel klarer du deg sikkert for rundt halvparten av det du bruker i Norge. Men, som sagt, veldig avhengig av din livsstil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *