Spišský Hrad, Slovakia

Dersom man ønsker å drømme seg tilbake til middelalderen er det ingenting som å besøke et gammelt slott eller en borg. Til alt hell er Europa fullt av borger og slott i alle slags forskjellige stilarter, noe som gir store muligheter for opplevelser. Her skal vi se nærmere på Spišský Hrad som ligger i den østlige delen av Slovakia. Til tross for at det foreløpig ikke er altfor kjent i Norge, er det faktisk et av Europas aller største og fineste slott.


Spišský hrad (Spiš slott)

Spišský hrad (Spiš slott) ligger på en bakketopp utenfor den lille byen Spišské Podhradie.  For å være ærlig, så er ikke selve historien bak slottet så fantastisk spennende, dersom man da ikke har spesiell interesse av middelalderens kongedømmer i Sentral-Europa. Slottet ble bygget på 1100-tallet og tilhørte i begynnelsen forskjellige ungarske konger. Senere er det blitt bygget på forskjellige ganger, men på 1700-tallet ble det forlatt før det brant ned i 1780. Siden da har slottet ligget i ruiner, men en del rekonstruksjon og arkeologiske utgravninger er imidlertid gjennomført på 1900-tallet, slik at det nå fremstår i brukbar stand og er også kommet med på UNESCOs verdensarvliste.


Inne i
Spišský hrad

For vanlige folk er slottet først og fremst interessant på grunn av sin størrelse og dominerende plassering, høyt oppe på en bakketopp, slik man forventer av et skikkelig middelalderslott. Det er en trivelig opplevelse å vandre rundt her og la tankene fly. Om sommeren er dessuten slottet åsted for forskjellige middelalderfestivaler med musikk og gjenskapning av gamle slag.


Spišský hrad

Inngangsbilletten til slottet koster 4.00 € (ca. 35 NOK) og inkluderer en selvguidet tur, hvor man får med en avspiller som man kan lytte til dersom man ønsker å gå mer detaljert inn i slottets historie.


Utsikt over slottet

Dersom man har egen bil er slottet meget enkelt tilgjengelig. Det er imidlertid en fordel å komme østfra for da finner man lett frem til parkeringsplassen oppe ved selve slottet. Det finnes også en parkeringsplass i utkanten av Spišské Podhradie, men da må man til gjengjeld gå en relativt tung oppoverbakke på en liten grusvei.


Spišská Kapitula

Det går også fint an å besøke slottet med buss eller tog på en dagstur fra Košice, Poprad eller en av de andre småbyene i Spiš regionen. Košice er et utmerket utgangspunkt for dagsturer rundt i området og er i tillegg en meget trivelig by. Den offentlige transporten er ikke ekstremt omfattende i det østlige Slovakia, men det går helt fint å komme hvor som helst dersom man bare tar seg tid. Denne nettsiden har oversikt over all offentlig transport i Slovakia med søkefunksjon og er flott til planlegging av turer.


Spišská Kapitula med slottet på høyden i bakgrunnen

Når man først er i området bør man forøvrig også få med seg Spišská Kapitula, en liten religiøs middelalderby, som også står på UNESCOs verdensarvliste. Den henger sammen med Spišské Podhradie, men ligger på motsatt side av byen fra slottet. Det tar ca. 45 minutter å gå mellom slottet og Spišská Kapitula. Selve byen er egentlig bare en eneste gate som går mellom to middelalderporter, men husene her er til gjengjeld meget godt bevart og herfra har man fantastisk utsikt til Spišský Hrad. Øverst i byen ligger St. Martin katedralen som absolutt er verd et besøk.

For å komme til Spišský Hrad med billigfly fra Norge, hadde det vært gunstigst å kunne fly direkte til Košice, men ingen selvskaper flyr foreløpig direkte fra Norge på denne strekningen.  Den enkleste måten å komme dit er derfor å fly til enten Wien eller Budapest med Norwegian og ta tog (eventuelt buss) videre. En litt mer tungvinn mulighet er å fly til Katowice (Wizzair) eller Krakow (Norwegian) og ta buss over Tatra-fjellene til Poprad og tog videre derfra. Søk på Momondo for å finne de beste flyforbindelsene og de laveste prisene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *