Svevebanen i Wuppertal, Tyskland

For togentusiaster bør et besøk til byen Wuppertal i Tyskland være obligatorisk. Selve byen er forsåvidt trivelig nok, men den store attraksjonen er imidlertid den spesielle formen for kollektivtransport som benyttes, nemlig Wuppertal Schwebebahn. Dette er en såkalt monorail hvor vognene henger under skinnene (svevebane, hengebane eller hva den nå bør kalles på norsk) og er den eldste i verden av sitt slag.


Et av hengetogene i Wuppertal forlater stasjonen

Byen Wuppertal ligger i Ruhr-området og er egentlig en sammenslåing av flere forskjellige småbyer langs elven Wupper. Som følge av topografien i området er byen veldig smal og lang.  Folk flest forbinder nok Ruhr-området med industri, men faktum er at det finnes mange skog- og naturområder i dette svært tett befolkede området. Til tross for at store mengder industri er lokalisert i Wuppertal, er den usedvanlig “grønn” med parker overalt og kort vei til skogen. Byen har dessuten en rekke gamle verneverdige bygninger fra forskjellige epoker. Konserthallen og danseteateret er verdensberømte.


Mesteparten av hengebanelinjen følger elven Wupper

Den store attraksjonen er imidlertid Wuppertal Schwebebahn, designet av den tyske ingeniøren Eugen Langen. Opprinnelig ønsket han å bygge banen i Berlin, men endte opp med Wuppertal, hvor banen stod ferdig allerede i 1901 etter tre års byggetid. Det finnes flere monorailbaner rundt om i verden, men ofte er disse bygget som rene turistattraksjoner. Slik er det ikke med hengebanen i Wuppertal, som ikke er ment for å tiltrekke turister, men først og fremst som en effektiv kollektivtransport for lokalbefolkningen. Dette har selvsagt ikke hindret at mange kommer til Wuppertal nettopp for å oppleve hengebanen.


Selv om Wuppertal ligger i Ruhr-området, er det i hovedsak en grønn by.

Hengebanen har bare en linje, og denne har elven Wupper under seg det meste av tiden, bortsett fra i den vestlige delen hvor toget svever over byens hovedgate. Det tar omtrent en halvtime å reise mellom endestasjonene. Vognene er temmelig trange og toget kan bli temmelig fullt i rushtiden. For å nyte turen kan det derfor være lurt å stige på ved en av endestasjonene og sikre seg en plass bakerst i toget, slik at man har utsikt gjennom bakvinduet.


Deler av hengebanelinjen svever over hovedgaten gjennom Wuppertal

Hengebanen er som nevnt vanlig kollektivtransport og en del av VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr), organisasjonen som driver den offentlige transporten i området. Dagskort og lignende billetter for VRR vil derfor også være gyldige for reiser med hengebanen.

Den enkleste måten å komme til Wuppertal er å fly til Düsseldorf og ta tog den korte veien videre til Wuppertal. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *