Mount Washington Cog Railway, New Hampshire, USA

De største og mest imponerende fjellene i USA finnes selvsagt i Rocky Mountains. Imidlertid er det mange andre mindre kjente fjellområder i USA som er vel verd et besøk. Vi skal her se nærmere på Mount Washington, New Hampshire, som med sine 1917 meter er det høyeste fjellet i nordøst.


Mount Washington sett nedenfra

Mount Washington er spesielt kjent for været sitt, som i gjennomsnitt ikke er særlig bra, faktisk er man litt stolte over angivelig å ha “verdens verste vær”. Dette skyldes den “gunstige” beliggenheten i skjæringspunktet mellom tre forskjellige værsystemer. Til tross for den relativt beskjedne høyden har Mount Washington rekorden for den høyeste vindhastighet målt på landjorden, hele 372 km/t en aprildag i 1934. I gjennomsnitt er det orkan på toppen av fjellet ca. 110 dager i året.

Akkurat dette er kanskje mer avskrekkende enn tiltrekkende, men det finnes selvsagt dager med fint vær også, og dersom man besøker fjellet om sommeren kan man få en riktig fin opplevelse. Mount Washington ligger i White Mountains National Forest i New Hampshire og for å komme dit må man nesten ha bil da offentlig transport er begrenset. Fra toppen har man (i hvert fall i fint vær) flott utsikt over hele White Mountains området. En gang i tiden var det flere hoteller der oppe, men nå er det stort sett bare en værstasjon og en liten cafe.


Ett av damplokomotivene

Den artigste måten å komme opp til toppen av fjellet er ved å ta damptoget Mount Washington Cog Railway. Det var en mann ved navn Sylvester Marsh som i 1857 fikk ideen om å bygge en jernbane for å frakte turister opp til toppen. Planen ble oppfattet som den rene galskap, noe som muligens gjorde det enklere å få byggetillatelse. Myndighetene mente nemlig at siden prosjektet åpenbart ikke var gjennomførbart, kunne det ikke gjøre noen skade å la ham få prøve seg. Jernbanen ble imidlertid bygget ferdig så tidlig som i 1869, og den dag i dag er den altså fremdeles operativ.

Selve banen er bare rundt 5 km lang, og blir dermed relativt bratt med en maksimal stigning på 37.41%. Toget bruker i underkant av halvannen time på turen opp til toppen og ca. 45 minutter på veien ned igjen. I høysesongen (juni-oktober) går det typisk ett tog i timen. Dessverre er toget svindyrt med en billettpris på 59$ pr. voksen (39$ for barn 4-12 år), men jeg vil uansett mene at det er verd prisen. Et tips er forøvrig å ikke ta på seg altfor fine klær, da kullpartikler fra damptoget har lei en tendens til å komme inn gjennom vinduet i passasjervognen.


På vei oppover

Dersom man ikke ønsker å ta toget, er det faktisk mulig å kjøre bil selv opp på toppen. Det koster 23$ for bil og sjåfør, med 8$ for hver ekstra voksen passasjer.

Det er selvsagt også mulig å gå opp på toppen av fjellet. I hele White Mountains området er turmulighetene omfattende, med massevis av stier man kan utforske. Den berømte Appalachian trail som går helt fra Georgia i sør til Maine i nord går faktisk via toppen av Mount Washington.  For å bare komme til toppen er det vanligst å ta Tuckerman Ravine trail, som vil ta 4-5 timer for en person i normalt god form. Det er selvsagt også mulig å ta toget opp og spasere ned og omvendt.


Nesten på toppen

Man bør alltid være godt forberedt på at været fort kan endre seg under en  fjelltur, men på et fjell med “verdens verste vær” er dette viktigere enn noen gang. Hundrevis av mennesker har mistet livet på Mount Washington gjennom tidene fordi de undervurderte værforholdene. Å forsøke seg på turen opp om vinteren kan være jevngodt med selvmord, dersom man ikke har tilstrekkelig utstyr og er godt forberedt.


Utsikt fra toppen av Mount Washington

Det ligger en rekke småbyer i kort kjøreavstand fra Mount Washington hvor det er haugevis av moteller og overnattingsmuligheter. Typisk er det billigere desto lengre vekk fra fjellet man er, men avskrekkende dyrt vil det uansett ikke være. Normalt er det ikke nødvendig å bestille overnatting på forhånd.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.