Sol-Måne innsjøen, Taiwan

Sol-Måne innsjøen er Taiwans største innsjø og et av landets vakreste naturområder. Den har en omkrets på rundt 29 kilometer og ligger omtrent midt på Taiwan, ca to timers kjøring fra storbyen Taichung. Navnet skal den ha fått fordi den østlige delen av innsjøen angivelig ligner på solen mens den vestlige skal ligne på en halvmåne (kineserne liker som kjent å pønske ut fantasifulle navn).

Sol-Måne innsjøen

Utsikt over Sol-Måne innsjøen

Sol-Måne innsjøen er ikke så kjent utenfor Taiwan men er et populært reisemål for taiwanesere som først og fremst har fokus på rekreasjon og å komme seg vekk fra det urbane miljøet de lever i til daglig. Den vakre naturen med skogdekkede fjell rundt innsjøen gir gode muligheter for dette, samtidig som det finnes forskjellige kulturelle severdigheter og en rekke sportslige aktiviteter man kan ta del i.

Fint å gå langs innsjøen.

Gangpromenade langs innsjøen.

Innsjøen er dessuten hjemstedet for Thaofolket, en liten etnisk minoritet på Taiwan (mindre enn 500 medlemmer). Disse har riktignok i all hovedsak forlatt sine gamle tradisjoner og jobber stort sett alle i turistindustrien. Imidlertid har de ennå sin religion med dyrking av åndene til forfedrene sine. Åndene skal holde til på den lille øya Lalu ute i innsjøen og denne anses derfor som hellig og er forbudt område for turister.

Thaostammen

Thao folket underholder

Turistsenteret ved Sol-Måne innsjøen er det lille tettstedet Shuishe på den nordlige bredden. Selve byen er ikke noe spesielt interessant, men mange turister kommer uansett innom her siden den er endestasjonen for busser fra Taichung. Her kan man få turistinformasjon og det finnes mange suvenirbutikker, restauranter og hoteller. I landsbyen Itashao, Thaofolkets hjemsted, lenger øst, har man mye av det samme men i mindre skala.

Shuishe - den største byen ved innsjøen.

Shuishe er ikke noe spesielt trivelig.

Av kulturelle severdigheter er det først og fremst templene rundt innsjøen som er interessante. Mange av templene har en flott beliggenhet oppe i fjellsiden med tilsvarende god utsikt. Det største er Wenwu-tempelet fra 1938 (og utvidet i 1969) som er en erstatning for to templer som ble oversvømt etter at byggingen av en demning på 1930-tallet økte vannstanden. Tempelet brukes faktisk både til taoisme og konfusianisme. En annen bygning verd å se er Ci-En pagoden som president Chiang Kai-Shek bygget til ære for sin mor i 1971.

Utenfor Wenwu-tempelet

Wenwu-tempelet

Nær Itashao finnes en lang gondolbane (nesten 2 kilometer) som går opp i fjellsiden til “Formosan Aboriginal Cultural Village”. Dette er en slags blanding av fornøyelsespark, etnografisk museum for Thaofolkets kultur og europeisk hage. Mange tar gondolbanen frem og tilbake kun for å oppleve utsikten over innsjøen. Det finnes også en rekke andre parker i nærheten, blant annet en fuglepark, en sommerfuglpark og en påfuglpark.

Gondolbanen ved Sol-Måne innsjøen

Utsikt fra gondolbanen (foto av Ee Shawn / Flickr)

Hvordan man bør tilbringe tiden sin ved Sol-Måne innsjøen avhenger selvsagt av interesser og hvor lang tid man har til rådighet. Besøkende på dagstur vil typisk ta båt på kryss og tvers av innsjøen, spasere litt rundt på de forskjellige stoppene, besøke et par templer og ta gondolbanen tur-retur for ekstra god utsikt. Man kan også ta turistbusser (hop-on hop-off) rundt til forskjellige steder av interesse. Det offisielle nettstedet har en full oversikt over attraksjoner og severdigheter. Ikke alle er like interessante, men kan være trivelig å stikke innom hvis man tilbringer lengre tid ved innsjøen.

Shuishe

Utsikt i nærheten av Shuishe

Turgåere har en rekke muligheter for vandreturer av forskjellig lengde rundt Sol-Måne innsjøen. Mange nøyer seg med å spasere rundt på promenadene som går langs deler av innsjøen og se ut over landskapet. Flere steder er det dessuten laget andre små turstier, gjerne med plakater som gir informasjon om områdets flora og fauna. Lengre vandrestier går oppover i fjellene, blant annet en 8-timers rundtur opp til Mt. Shuishe og en 3-timers tur opp på Mt. Maolan. Turistkontoret kan hjelpe med nærmere informasjon og kart.

Sol-Måne innsjøen

Utsikt fra øst over Sol-Måne innsjøen

Et alternativ til turgåing er å leie sykkel og sykle rundt i området, for eksempel rundt innsjøen. Det må sies at ikke hele strekningen er spesielt tilrettelagt for syklister, og særlig mellom Shuishe og Wenwu tempelet må man dele veien med et stort antall turistbusser. Deretter blir det  imidlertid mindre trafikkert og etterhvert finnes det faktisk en egen dedikert sykkelsti med diverse infoplakater om kultur og natur. Veien går litt opp- og nedover men hvis man er i normal form bør det ikke være noe problem å sykle helt rundt.

Sykkelsti

Sykkelsti rundt Sol-Måne innsjøen

Sol-Måne innsjøen ligger på 748 meters høyde og har et behagelig klima året rundt. Særlig på sommeren, hvor det kan være veldig varmt nede ved kysten, er innsjøen et behagelig tilfluktssted. En spesielt god tid å besøke skal være under blomstringen av kirsebærtrærne i februar og mars. Da avholdes det også en stor kirsebærfestival i fornøyelsesparken.

Solnedgang ved Sol-Måne innsjøen

Skumring ved innsjøen. Legg merke til den hellige Lalu øya midt i vannet. (Foto av Martin Chen / Flickr)

Hotellene ved innsjøen kan være relativt dyre på de mest populære tidspunktene. I helgene vil det være vanskelig å finne noe brukbart til under 500 kroner, mens det er billigere på ukedager. Søk etter hoteller hos Agoda. Hvis man ikke har høye krav til komfort finnes det campingplasser hvor man kan slå opp telt for ca. 100 kroner dagen. Et alternativ er å basere seg i Taichung og besøke innsjøen på dagstur. Det er greie bussforbindelser fra Taichung til innsjøen med avgang minst en gang i timen og reisetid på rundt to timer. Med høyhastighetstoget er det faktisk også mulig å besøke Sol-Måne innsjøen på en dagstur fra hovedstaden Taipei, men det blir en lang dag med mye reising og er ikke noe jeg anbefaler. (Bussen fra Taichung stopper ved høyhastighetstogstasjonen som ligger langt utenfor sentrum av Taichung, så det er lett å bytte fra tog til buss).

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *