Fjelltur på Sanqingshan, Kina

Fjellet Sanqingshan i den kinesiske provinsen Jiangxi har noen av verdens mest spektakulære fjellformasjoner. Overalt ser man granittspirer som reiser seg opp mot himmelen, noen steder dekket med trær og annen vegetasjon som vokser på “umulige steder”. Til tider kan man oppleve en nesten magisk stemning dersom skydekket legger seg akkurat under fjelltoppene som dermed gir inntrykk av å reise seg opp fra skyene.

Sanqingshan har mange topper

Mange topper på Sanqingshan

Sanqingshan er naturlig nok et flott sted å gå fjelltur og har dessuten fordelen av å foreløpig ikke være så veldig kjent (relativt sett) internt i Kina. Dette medfører (inntil videre) at man i større grad kan oppleve fred og ro enn på mer kjente fjell som Huangshan, hvor det generelt er langt flere støyende kinesere. For de som foretrekker uberørt natur kan det imidlertid komme som en nedtur at det er bygget trapper og stier som kan følges. På den annen side, uten disse menneskelige inngrepene ville det kun vært fjellklatrere som kunne utforsket Sanqingshan og Kinas andre berømte fjell.

Fjellformasjoner på Sanqingshan

Ingenting i veien med utsikten

Den høyeste toppen på Sanqingshan er på rundt 1820 meter, så det er ikke akkurat verdens høyeste fjell vi snakker om. Til gjengjeld har fjellkjeden veldig mange topper og som alltid har kineserne vært ute og gitt dem fantasifulle navn. For eksempel kan man oppleve “Oriental gudinne”, “Gigantisk boa-slange”, “Tusen topper som kjemper om å være best” og “Tre drager som skynder seg mot sjøen”. Ikke alle navnene er like håpløse og spesielt “Gigantisk boa-slange” passer meget bra. Det skal forøvrig være høy biodiversitet i området med over 2000 forskjellige planter og hundrevis av dyrearter. Men strengt tatt skal man ha flaks for å se mye annet enn ekorn.

Mange fine formasjoner

Gigantisk boa-slange på Sanqingshan

Sanqingshan dreier seg ikke bare om vakker natur men har også en religiøs betydning i taoismen (også kalt daoismen). Taoismen er en religion/filosofi som stammer fra Kina og er vanskelig å få tak på uten å gjennomføre detaljstudier (og kanskje ikke en gang da). Målet med livet skal være å oppnå harmoni med Tao, et begrep som ikke kan forklares med ord. Navnet Sanqingshan betyr  “de tre renes fjell” og henspiller på de tre fjelltoppene Yujing, Yushui og Yuhua som skal symbolisere taoismens tre høyeste guddommer. Nå må det imidlertid sies at man egentlig ikke ser så veldig mye til taoismen oppe på fjellet. Det ene taoistiske tempelet som finnes ligger slik at man må gå en liten omvei for å komme dit.

Taoismen lever på Sanqingshan

Taoistisk tempel på Sanqingshan

Man trenger ikke være i spesielt god form for å utforske Sanqingshan, men det kan være en fordel å ikke ha høydeskrekk. Noen steder er gangstiene nemlig bygget i betong på utsiden av den stupbratte fjellsiden og med flere hundre meter rett ned kan det være nervepirrende for noen og enhver. Imidlertid er ikke alle stiene slik, så selv folk med angst for høyder kan utforske store områder uten problemer. Sanqingshan er ikke større enn at man på en lang dag rekker å få sett det aller meste. Fjellet er relativt oversiktlig og lett å finne frem på selv om kartene og skiltene som finnes ikke er veldig gode.

Bratte fjellvegger på Sanqingshan

Ikke noe sted for folk med høydeskrekk

Det finnes to ankomstpunkter til Sanqingshan, enten fra øst eller fra sør. Fra begge steder går det gondolbane opp til nettverket av turstier oppe i fjellet. Fra sør går det også en gangsti, men unntatt for treningsformål har det liten hensikt å spasere opp da landskapet ikke blir videre spektakulært før nær toppen. I alle tilfeller må man betale ca 150 kroner i inngangsbillett til fjellet (gondolbanen koster ekstra). Det er lurt å ta med niste hvis man har tenkt å tilbringe hele dagen i fjellet for unntatt i nærheten av gondolbanene er det begrenset med spisemuligheter.

Landskap på Sanqingshan

Spesielle fjellformasjoner overalt

Hvis man ønsker å tilbringe flere dager på Sanqingshan så finnes det mange overnattingsalternativer, enten oppe på fjellet eller nede rundt gondolbanene. Å bo nede er betydelig billigere og man har større utvalg av restauranter og ting å bedrive på kvelden. Til gjengjeld må man betale inngangsbillett og gondolbanen hver dag. Det er også mulig å besøke fjellet på dagsturer fra byen Yushan, men dette er en typisk generisk kinesisk by uten så veldig mye interessant for turister og det tar rundt halvannen time med buss opp til gondolbanene.

I bærestol på Sanqingshan

Den behagelige måten å oppleve Sanqingshan på

Sanqingshan kan besøkes hele året. På sommeren er dagtemperaturen normalt rundt 20 grader, mens på vinteren kan temperaturen krype under null. På høsten har man størst sjanse for å unngå regn. Dersom det er meldt regn, tåke og dårlig sikt hele dagen er det strengt tatt liten vits i å besøke fjellet. Men, litt morgentåke bør ikke være grunn til bekymring. Som i alle fjell kan værsituasjonen endre seg veldig fort og plutselig har tåken lettet.

Fjellformasjoner

Enda flere fjellformasjoner

Sanqingshan ligger i Jiangxi provinsen rundt 500 kilometer sørvest for Shanghai. For å komme til Sanqingshan må man først ta seg til byen Yushan og derfra ta buss opp i fjellet. Fra Shanghai går det tog til Yushan men dette er ikke hurtigtog så reisen tar opp til 7-8 timer. Det kan være mer praktisk å ta ett av D-togene (Kinas nest raskeste) til nabobyen Shangrao (4-5 timer, 4 daglige tog) og buss eller lokaltog derfra til Yushan. Sjekk togtider her. Det enkleste er antagelig å ta buss fra Shanghai til Yushan, noe som tar rundt 5-6 timer. Søk på Momondo for å finne de billigste flybillettene fra Norge til Kina.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer for “Fjelltur på Sanqingshan, Kina

 1. Kristian
  3. oktober, 2014 at 8:49

  Hei!
  Tenkte å reise fra Nanchang, opp til Sanqingshan og videre til Huangshan. Kunne du fortalt litt om Yushan? Hvordan er transportmulighetene dit og videre, hyggelig by ellers? Lurte ellers på om det var stor forskjell på Huangshan og Sanqingshan utenom stivere priser og flere kinesere på Huangshan?

  Har reist litt i Kina før og må si du tar dem på kornet gang på gang. Ler høyt av mye av det du skriver!

 2. 3. oktober, 2014 at 9:48

  Hei Kristian!

  Takk for hyggelig tilbakemelding!

  Det høres ut som en spennende tur du har lagt opp til (ihvertfall hvis du liker fjell). Hvis du har tid ville jeg også stoppet i Xiao Likeng, en av Kinas triveligste landsbyer omtrent midt mellom Sanqingshan og Huangshan.

  Yushan er det ikke veldig mye å si om. Ingen grunn til å oppholde seg der hvis man ikke er nødt. Tror ikke det er mange attraksjoner der (bortsett fra at du selv blir en attraksjon for de lokale). Men hvis du blir “stuck” der, så er det mange billige og greie hoteller rundt bussterminalen. Jeg har ikke oversikt over alle bussrutene men tror du lett skal kunne komme deg videre til Wuyuan og derfra til Tunxi og Huangshan. I verste fall kan du reise til nabobyen Shangrao hvor det er enda bedre buss- og togforbindelser.

  Forskjellen på Huangshan og Sanqingshan er først og fremst at førstnevnte er større, noe som kompenserer for flere bråkete kinesere. På Sanqingshan ser du det meste på en dag. Det gjør du ikke på Huangshan. Et tips : ikke bruk tid på å gå opp på Huangshan, ta heller gondolbanen. Men hvis du har tid så ville jeg absolutt besøkt begge.

 3. Kristian
  3. oktober, 2014 at 10:10

  Takk for svar!

  Jeg tenker faktisk å ta turen innom nettop Xiao Likeng som du skriver.
  Tenkte å legge opp turen med 2 overnattinger i Yushan, 3 overnattinger i Wuyuan-området og 2 overnattinger i Huangshan (byen). Planlegger å ta Sanqing fjellet og Huangshan på dagstur. Tror du det funker eller bør man ha enda flere dager? Jeg er glad i natur og heller vel litt mer mot å muligens leie sykkel/kulen gatelangs med hverdagslivet framfor å gå oppi kineserturisthelvete – vil vel kanskje tro at det kan være mer krevende bare å gå sammen med de enn å faktisk bestige fjellet. Hvertfall med tanke på tidligere erfaringer.

 4. 3. oktober, 2014 at 16:13

  Hei igjen!

  Det høres ut som en veldig bra plan, men tror jeg ville gjort noen små endringer (men dine prioriteringer kan selvsagt være annerledes). Sanqingshan kan du se på en lang dagstur, men jeg ville reist direkte fra Nanchang via Yushan og overnattet ved gondolbanen opp til fjellet. Da kan du starte veldig tidlig og nesten ha hele fjellet for deg selv en stund. Etter å ha gått der hele dagen kan du reise ned til Yushan. Da er det sannsynligvis for sent å reise videre men det er lett å overnatte i Yushan. Har stor sympati for ditt ønske om å oppleve kinesisk hverdagsliv, men tror ikke Yushan er det beste stedet. Stor generisk by som ser lik ut overalt med masse støy, trafikk og stirrende kinesere. Tipper du går lei innen en halvtime 🙂 Men hvis du liker den kan du jo bli lenger.

  Derimot tror jeg du vil elske Xiao Likeng og området rundt. Selve byen mottar mange turistgrupper men på ettermiddagen og kvelden er det rolig. I stedet for å besøke de andre turistifiserte landsbyene i nærheten, vil jeg anbefale å bare følge landeveien bak fra Xiao Likeng. Flott landskap og du kommer gjennom noen små landsbyer hvor det trolig nesten aldri er turister, kan se bøndene jobbe på åkeren etc. Omtrent slik man drømmer om at Kina skal være.

  Tunxi (Huangshan city) er rundt 70 km fra fjellet, så ville ikke besøkt fjellet på dagstur. Ville lagt inn en overnatting på fjellet og brukt to dager. Dyrt men verd pengene. Tunxi er forøvrig veldig trivelig i motsetning til Yushan. Ville ikke bekymret meg for mye for turistgrupper. De kan unngås for de klumper seg gjerne sammen på enkelte steder. Hvis du overnatter på fjellet og står opp tidlig og unngår samlingsstedene for å se soloppgangen, så kan du ha turstiene for deg selv i flere timer. Også på kveldstid har mange av gruppene reist ned fra fjellet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *