Kazbegi (Stepantsminda), Georgia

Kazbegi er en landsby i Kaukasusfjellene, helt nord i Georgia. Byen ligger på 1740 meters høyde ved elven Terek, rett øst for utbryterprovinsen Sør-Ossetia og bare noen få kilometer fra grensen til Russland. Kazbegi er først og fremst kjent for sine spektakulære omgivelser som gir strålende muligheter for alle slags utendørsaktiviteter.

Utsikt over Kazbegi

Kazbegi er omringet av fjell

Kazbegi endret egentlig navn til Stepantsminda i 2006 men det gamle navnet er fremdeles i daglig bruk i Georgia. Landsbyen har under 2000 innbyggere og ligger nede i en dal, omringet av fjell på alle kanter. Landskapet rundt er virkelig storslagent og trolig blant de mest imponerende noe sted i verden. Kazbegi er derfor et flott utgangspunkt for gåturer i Kaukasusfjellene, men det finnes også muligheter for andre aktiviteter som sykling, hesteridning, rafting og paragliding.

Utsikt fra kirken

Ingenting i veien med utsikten

Obligatorisk for alle turister til Kazbegi er det uansett å besøke Gergeti-treenighetskirken som ligger på en høyde over byen. Silhuetten av denne med fjellene i bakgrunnen er et klassisk fotomotiv fra Kaukasus og nærmest et symbol på Georgia. Både kirken og klokketårnet ved siden av er fra 1300-tallet. Kirken er ganske liten så innsiden er strengt tatt ikke så fryktelig interessant, men under gudstjenester eller andre seremonier er stemningen ganske atmosfærisk.

Gergeti treenighetskirken

Gergeti treenighetskirken – Klassisk fotomotiv fra Georgia

Kirken ligger omtrent 450 høydemeter over Kazbegi og siden gangstien er relativt bratt kan oppstigning til fots gjerne ta nærmere to timer. Et alternativ er å kjøre bil men grusveien opp til kirken er i forferdelig stand, gjørmete, humpete og full av hull, så med vanlig leiebil kan man bare glemme å prøve seg. Imidlertid finnes det et utall av taxier med 4-hjulstrekk nede i landsbyen så det er ikke noe problem å komme seg opp. Man blir imidlertid nødt til å forhandle om pris med sjåføren på forhånd. Typisk pris er rundt 40-50 GEL tur/retur, altså ikke direkte billig.

Inne i kirken

Inne i Gergeti treenighetskirken

En annen kulturell attraksjon i byen er det historiske museet i barndomshjemmet til den lokale forfatteren Alexander Kazbegi. Det har diverse bilder, klær og andre artifakter fra livet i landsbyen og er neppe noe folk kommer langveisfra for å se.

Ananuri-slottet

Man passerer Ananuri-slottet på veien til Kazbegi fra Tbilisi

Det høyeste fjellet i området er Kazbek på 5034 meter men turen opp dit er svært krevende og neppe noe for turister flest. De fleste nøyer seg med en mindre ambisiøs dagstur fra kirken og opp til Gergeti-isbreen, noe som tar 4-5 timer. Fra isbreen er det dessuten mulig å gå videre til en værstasjon hvor man kan overnatte. Siden Kazbegi er omgitt av fjell på alle kanter så finnes det selvsagt mange andre fine turer man kan gå.

Landskap i Kaukasus

Vakkert landskap i Kaukasus

Kazbegi har ikke noe uteliv å snakke om. Det finnes heller ikke mange restauranter men man kan få kjøpt khachapuri (brød med ostefyll) og enkelte andre georgiske spesialiteter. Derimot er det ingen mangel på overnattingsalternativer. Kazbegi har riktignok bare ett regulært hotell (ganske dyrt – over 1000 kroner natten), men i tillegg finnes det et enormt antall små gjestehus, typisk lokale familier som leier ut rom i huset sitt. Etter ankomst med buss blir man normalt omringet av lokale kvinner som har rom å tilby.

Utsikt fra Kazbegi

Utsikt fra Kazbegi

I tillegg til rom kan man ofte få alle måltider inkludert, noe som er en stor fordel med det relativt begrensede tilbudet av restauranter i Kazbegi. De lokale lager dessuten ofte svært god mat, gjerne lokale georgiske spesialiteter som ikke er så lett å få tak i på restaurant. De voksne snakker som regel ikke et ord engelsk, men noen har gjerne barn/ungdommer i huset som kan litt. Isåfall er de normalt behjelpelige med å bestille taxi, leie sykkel og hjelpe med hva man måtte trenge. Regn med å betale 30-50 GEL for et rom av bra standard. Overraskende mange av gjestehusene finnes forøvrig på bestillingstjenester som Agoda.

Hjemmelaget georgisk mat

Ekte hjemmelaget georgisk mat

Kazbegis høye beliggenhet fører naturlig nok til at byen er betydelig kaldere enn Tbilisi og andre steder nede i lavlandet. Allerede fra oktober kan faktisk det bli for kaldt til at det er noen vits i å reise dit. På vinteren vil dessuten veldig få av gjestehusene være åpne. Den beste tiden å besøke Kazbegi er juni-september.

Ananuri-innsjøen

Fin farge på Zhinvari-reservoaret langs Georgian Military Road

Til tross for sine trøblete naboer er det helt uproblematisk å besøke Kazbegi. Det er rundt tre timers kjøring fra Tbilisi og det går minibusser omtrent en gang i timen. Kjøreturen fra Tbilisi er dessuten en opplevelse i seg selv med spektakulært landskap store deler av veien. Man følger Georgian Military Road og kommer forbi Ananuri-slottet ved Zhinvari-reservoaret før man fortsetter oppover i fjellene, over et pass og ned i dalen med Kazbegi. Hvis man har begrenset med tid så er det faktisk fullt mulig å reise dit på en lang dagstur fra Tbilisi. Envoy Hostel arrangerer dagsturer et par ganger i uken, inkludert en lang lunsj hos en lokal familie. Da får man ikke utforsket området i noen særlig grad men man får besøkt kirken og sett landskapet, noe som uansett er vel verd turen.
Oppdatering januar 2020: Det finnes nå en mengde turselskaper i Tbilisi som arrangerer turer til Kazbegi og resten av Georgia. Man trenger ikke gå lenge rundt i sentrum før man blir tilsnakket av noen som har turer å selge.

Print Friendly, PDF & Email

8 kommentarer for “Kazbegi (Stepantsminda), Georgia

 1. Peter
  28. mars, 2015 at 0:07

  Hvordan kommer man seg til Georgia på enkleste måte? Trenger vi visum? Når er beste tiden å dra?
  Peter

 2. 28. mars, 2015 at 10:54

  Hei Peter!

  Nordmenn trenger ikke visum til Georgia (ei heller Armenia). Dessverre er det ingen gode flyforbindelser fra Norge til Georgia. Normalt vil du måtte bytte fly et eller annet sted i Europa, med lang ventetid og ankomst midt på natten i Georgia. Se ellers artikkelen min om Tbilisi hvor det står litt mer om dette. Hva som er beste tiden å reise kommer an på hva du har tenkt å gjøre. For å gå fjelltur i Kazbegi er nok sommeren best, men ellers er mai-oktober en fin tid værmessig i hele landet. Det går an å reise hele året, men det kan bli surt og kaldt på vinteren.

 3. 3. april, 2015 at 17:09

  For en spennende reisedestinasjon. Det ser helt nydelig ut!

 4. 7. april, 2015 at 8:30

  Ja, Kazbegi er kjempeflott! Anbefales på det sterkeste!

 5. Ellen
  7. mai, 2017 at 20:18

  Jeg har bestilt reise til Georgia i juni/juli. AirBaltic flyr til Tbilisi via Riga. Litt venting underveis, men den som reiser litt utradisjonelt, er vant til sånt 🙂

  Jeg ser at både rafting og ridning er mulige aktiviteter i Kazbegi-områder. Har du noen kontakter?

 6. 7. mai, 2017 at 21:42

  Hei Ellen,

  Jeg har ikke selv noen erfaring angående rafting eller ridning i Kazbegi, men jeg tror det er ganske lett å ordne. Kazbegi er et lite sted og dersom du ankommer med buss vil du sikkert få nok av tilbud i det du går av bussen. Ellers vil overnattingsstedet ditt helt sikkert kunne hjelpe med å organisere det meste.

  I Tbilisi kan det forresten være en god ide å gå innom Envoy Hostel. De arrangerer mange forskjellige turer rundt i Georgia og kan sikkert hjelpe med informasjon om Kazbegi. Trolig er det allikevel billigere å arrangere noe lokalt i Kazbegi enn gjennom en operatør i Tbilisi.

  Det blir nok en fin tur uansett! Kazbegi (og resten av Georgia) er utrolig flott!

 7. Thor Arne Fredriksen
  1. mars, 2023 at 14:59

  Hei. Takk for en nyttig og fin side. Medio mai skal jeg på en 11 dagers tur til Armenia og Georgia. Jeg lurer på om du vet om en vingård som også har overnatting. Helst i Georgia, men kan også være i Armenia.
  Om det er mulig å kombinere med en dag med overnatting i Kazbegi (eller nærområdet) hadde vært praktisk. Altså en 2 – dagers tur, der en av overnattingen er på en vingård.
  mvh Thor Arne

 8. 2. mars, 2023 at 9:48

  Hei Thor Arne,

  Jeg har ikke noen erfaring med overnatting på vingårder i Georgia selv, men det finnes mange alternativer. De fleste er i imidlertid i Kakheti-regionen av landet (øst for Tbilisi) som ikke er så gunstig for å besøke Kazbegi.

  Under er et par linker til potensielt aktuelle steder for dere. Det finnes mange flere. (Som nevnt har jeg selv ikke vært på noen av disse hotellene/vingårdene, så kan ikke garantere for kvaliteten, men har ingen grunn til å tro at de ikke er bra.)

  https://twinswinehouse.com/en/home
  http://www.schuchmann-wines.com/hotel/wine-tour-and-wine-tasting/
  https://www.babaneuri.com/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *