Albarracín, Spania

Albarracín er en av Spanias triveligste og mest fotogene landsbyer. Med sin dramatiske beliggenhet, enorme bymur og snirklete gater gir Albarracín virkelig følelsen av å tilhøre en annen tidsepoke. I tillegg har det nærliggende området flere kulturelle severdigheter og passer utmerket for vandreturer. 

Utsikt over Albarracin

Utsikt over Albarracin

Albarracín ligger i provinsen Aragon, omtrent halvveis mellom Madrid og Valencia. Med sine rundt tusen innbyggere er det ikke store landsbyen. Den omsluttende bymuren antyder imidlertid at Albarracín har spilt en viktig rolle før i tiden. Og ganske riktig, så var Albarracín hovedstad i et lokalt maurisk kongedømme (Taifa) (1012-1104).

Trange gater

Trange gater

Selv om det har blitt bygget en del nytt etter at muslimene ble drevet bort, så er byplanen i den eldste bydelen av vanlig maurisk type. De trange, snirklete og labyrintaktige gatene er akkurat slik man er vant med fra typiske medinaer. Husene er imidlertid av vanlig spansk brunrød farge og ikke hvitmalte slik man kjenner fra de hvite byene i Sør-Spania og Nord-Afrika. 

Bymuren stopper trolig de fleste angrep

Bymuren er større enn hva man forventer av en så liten by

Albarracín ligger i en fjellside og er følgelig en ganske bratt by. Landskapet rundt er ellers relativt tørt og kupert, bortsett fra elven Guadalaviar som nesten omslutter byen. Et stykke ovenfor selve bebyggelsen ligger den voldsomme bymuren som ikke kan ha vært enkel å passere.

Albarracin

Albarracin ser ganske middelaldersk ut

Den morsomste aktiviteten i selve Albarracín er ikke de konkrete attraksjonene, men å spasere tilfeldig rundt i gatene og se hva som dukker opp. Selv om landsbyen er liten så tar det tid å utforske alt sammen. Mange av bygningene har historier tilknyttet seg, men for vanlige turister er trolig dette ikke altfor interessant. Legg imidlertid merke til huset “Casa Azul”, som med sin blåfarge skiller seg ut fra alle andre bygninger. 

Caza Azul skiller seg

Caza Azul skiller seg ut

Under oppholdet sitt bør man definitivt ta seg en tur opp til bymuren minst en gang. Derfra får man den beste utsikten over Albarracín og det er også mulig å spasere på deler av muren. Det finnes også et par andre gode utsiktspunkter oppover i fjellsiden. I tillegg bør man følge turstien som følger elven rundt byen. Stien er bare et par kilometer lang, men det er en trivelig spasertur med god utsikt opp mot landsbyen. Flere steder er det tilrettelagt for å ta seg en piknik.

Fine høstfarger

Fine høstfarger

Nærområdet til Albarracín inneholder også mye annet interessant. Fra forhistorisk tid finnes en rekke huler med gamle hulemalerier, faktisk på hele 26 forskjellige steder (som man har oppdaget foreløpig). Det beste stedet å se et utvalg av disse er i naturområdet Pinares de Rodeno, omtrent 7 kilometer fra Albarracín. Landskapet her domineres av sandsteinformasjoner og furutrær og hadde vært vel verd å ta seg en tur til, selv uten hulemaleriene. 

Utsikt fra elvestien

Utsikt nedenfra stien langs elven

Med egen bil er det en stor mengde attraksjoner som kan nås på enkle dagsturer fra Albarracín. Dette er en ganske tynt befolket del av Spania og det kuperte fjellandskapet med elver, fossefall og små landsbyer er trivelig å kjøre rundt i. Dette er dessuten flott turterreng og fra mange aktuelle stoppesteder går det markerte vandreløyper. Mellom landsbyene Calomarde og Frias er det for eksempel konstruert en turløype langs elven Rio Blanco, delvis gjennom noen trange juv.

Pinares de Rodeno

Pinares de Rodeno

En annen kulturell attraksjon er Albarracín-Cella akvedukten som i romertiden fraktet vann fra fjellene ved Albarracín til byen Cella. I motsetning til mange andre romerske akvedukter, er dette ikke en “vannbro”. I stedet består akvedukten av tunneller gravd ut i fjellene. Deler av akvedukten er satt i stand og det er mulig å gå store deler av strekningen til fots. Eventuelt kan man besøke de mest interessante delene med bil.     

Romersk akvedukt

Romersk akvedukt

Litt lengre bort fra Albarracín finner vi kilden til elven Tejo, den lengste på den iberiske halvøy. Fra kilden renner Tejo vestover, blant annet rundt byen Toledo utenfor Madrid, før den til slutt renner ut ved Lisboa. Ved kilden finnes et stort monument og et piknik-område. Også herfra går det flere turløyper, både kort- og langdistanse.  

Tejo kilde

Ved kilden til Tejo på en kald oktoberdag

Det er absolutt lettest å reise til Albarracín med egen bil. For å komme dit med offentlig transport må man først ta buss til byen Teruel. Derfra går det en buss om dagen videre til Albarracín. Teruel er forøvrig også en fin by som det kan være verd å bruke litt tid på. For å besøke attraksjonene utenfor Albarracín er man imidlertid helt avhengig av egen transport.  

Albarracin

Albarracin

Albarracín er ikke noe stort turistmål for utlendinger, men mottar en del spanske turister. Det betyr at landsbyen har tilstrekkelig med hoteller og spisesteder til tross for sin beskjedne størrelse. Søk etter hotellrom på Agoda. I tillegg finnes det en rekke leiligheter. Det er mest naturlig å fly til Madrid og reise videre til Albarracín derfra. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene til Madrid.  

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *