Vandretur i Rhindalen, Tyskland

Med sin blanding av natur og kultur er Rhindalen et av Tysklands flotteste områder. Landskapet preges av elven Rhinen og skogkledde bølgende daler med nydelige små landsbyer, vingårder, gamle borger og slott. Hele området er dessuten svært enkelt tilgjengelig for utforskning, enten til fots eller med motorisert transport.

Vingårder i Rhindalen

Grønt og fint langs vingårdene

Rhinen er en av Europas viktigste elver. Fra sin spede begynnelse oppe i de sveitsiske alper legger den gradvis på seg inne i Tyskland når sideelver som Neckar, Main, Mosel og Ruhr renner inn i den. Fremme i Nederland er Rhinen ganske bred og stor når den splitter seg i flere utløp og renner ut i Atlanterhavet. Det meste av landskapet langs den tyske delen av Rhinen er relativt flatt. Unntaket er nettopp Rhindalen (egentlig Øvre Mellomrhindal) som befinner seg mellom Wiesbaden og Bonn, hvor elven renner gjennom en relativt trang kløft.

Utsikt over Rhindalen

Typisk utsikt over Rhindalen

Rhinen har alltid vært viktig for transport av varer, noe man også ser i dag på alle de lange lekterne som ferdes opp og ned elven. Den trange Rhindalen var et perfekt sted å kreve inn skatter og avgifter fra handelstrafikken, noe som i middelalderen førte til at en rekke borger ble bygget på begge sider av elven. Ruinene av disse står fremdeles og bidrar til å gi hele dalen en slags “eventyratmosfære”.

Borg i Rhindalen

Rhindalen er full av borger og slott

Rhindalen kan oppleves både med bil, kollektivtransport eller til fots. Med bil er det bare å kjøre langs elven og stoppe når man får øye på noe interessant, enten det er en gammel borg, flott landsby eller annen attraksjon. Merkelig nok er det ingen broer over Rhinen på denne strekningen, men det finnes en rekke ferjer hvis man vil krysse over til andre siden. Nesten alle landsbyene i Rhindalen er trivelige, men Rüdesheim am Rhein og Bacharach på hver sin side er kanskje mest kjent. Begge har nok av gammel tysk arkitektur i bindingsverkstil.  Den største borgen er Burg Rheinfels ved St. Goar på vestre bredde.

Bindingsverk i Rhindalen

Mye fin arkitektur i landsbyene

Utforsking av Rhindalen til fots går atskillig langsommere men kan gi opplevelsen en helt ny dimensjon. Det finnes en haug med vandrestier i området, alt fra enkle småturer, gjerne med bestemte tema, til lange vandringer over flere uker. To store turløyper på flere hundre kilometer følger elven på hver sin side. Rheinsteig går mellom Wiesbaden og Bonn langs den østlige elvebredden, mens Rheinburgenweg går mellom Bingen og Rolandeck (i nærheten av Bonn).

Rheinsteig

Typisk skogsvei langs Rhindalen

Terrenget langs Rhinen er generelt lite krevende for fotturer så det kreves ingen spesielle fysiske forutsetninger (men man bør jo like å gå tur). Høydeforskjellene er små, sjelden mer enn et par hundre meters stigning i løpet av en lang etappe. Noen steder er det dessuten gondolbane eller stolheis ned til landsbyer man kommer forbi. De fleste stiene går nær toppen av fjellet, med flott utsikt over Rhinen, men og av og til tar stien en sving innom en sidedal, avhengig av topografien. Turen går enten på skogssti, skogsveier eller litt på asfalt gjennom landsbyene. Løypene er generelt meget godt merket slik at det er nesten umulig å gå seg bort.

Veiskilt i Rhindalen

Lett å finne veien.

Hvis man ikke har tid til å gå hele de lange turløypene, kan det være et godt alternativ å velge ut noen av de beste dagsetappene. Langs Rheinsteig er terrenget mellom Lorch og St. Goarshausen noe av det fineste, men man blir sikkert fornøyd nesten uansett hvor man går. Hvis man vil unngå å bære alle tingene sine med seg langs stien, kan man benytte en av byene som base og bruke toget til og fra den aktuelle løypen. Avhengig av hvilket område av Rhindalen man ønsker å utforske, kan det være gunstig å basere seg i Frankfurt, Wiesbaden, Mainz, Koblenz, Bonn eller en av småbyene langs Rhinen. Det gode togtilbudet med togstasjoner i de fleste små landsbyer gjør at man enkelt kan begynne eller avslutte turen nesten hvor som helst. Togstasjonene (landsbyene) ligger med 10-20 kilometers mellomrom, noe som passer perfekt for dagsetapper.

Lekter på Rhinen

Mange lektere går opp og ned langs Rhinen

Tyske nettsider inneholder enormt mye informasjon om vandremulighetene (også på engelsk), noe som gjør det svært enkelt å planlegge turen sin i detalj. Jeg vil dessuten anbefale å laste en Vandreturapp for Rhindalen for smarttelefoner som blant annet inneholder offline kart for alle turløyper i regionen. Kartappen Maps.me kan også være nyttig. På Deutsche Bahns hjemmeside finnes rutetabeller for alle tog i området.

Pfalzgrafenstein slottet ved Kaub

Pfalzgrafenstein slottet ble brukt til å kreve inn avgifter

Mange direkte flyforbindelser til Tyskland gjør det svært enkelt å komme seg fra Norge til Rhindalen. Man kan for eksempel fly til Frankfurt med SAS eller til Køln/Bonn med Norwegian og starte turen i motsatt ende. SAS flyr i tillegg til Düsseldorf, som bare er en kort togtur fra Køln. Søk ellers på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *