Pilegrimsferden San Tommaso i Abruzzo

Gjesteartikkel av Elin Reitehaug.

Vi kjenner alle på kroppen at våren er i anmarsj, og da er det på høy tid å begynne å tenke på hva man skal bruke sommerferien på. Dersom du er glad i en kombinasjon av god mat, fysisk aktivitet, natur og kultur – som i tillegg kan kombineres med å besøke selveste Roma, da har vi et godt forslag til deg: følg pilegrimsveien Cammino di San Tommaso i Abruzzo, Italia. Ruten kan selvsagt gjøres til fots dersom man har nok tid, men den kan enkelt tilrettelegges med transport på deler av ruten – og så kan man ta de flotteste partiene til fots. Denne turen kan også kombineres med andre aktiviteter i regionen: badeferie og vannaktiviteter, flere fotturer i fjellene eller besøke de tallrike nasjonalparkene i dette naturskjønne området.

Nasjonalparken Punta Aderci

Nasjonalparken Punta Aderci

De fleste har hørt om Pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Kanskje er ikke pilegrimsferden San Tommaso i Abruzzo like velkjent og populær, men den er slett ikke mindre viktig verken kulturelt, spirituelt eller i naturskjønnhet. At det går en pilegrimsvandring nettopp her kommer av at levningene til apostelen San Tommaso (på norsk kalles han Tomas eller Thomas) ble nedfelt i katedralen Ortona (Ch) i 1258. Pilegrimsreisen til katedralen her er stemningsfull, og er en flott måte å bli bedre kjent med regionen på.

Katedralen i Ortona

Katedralen i Ortona

Denne ruten sveiper innom de viktigste kulturelle og religiøse stedene i Abruzzo, og går gjennom et fantastisk naturlandskap. På veien kan du nyte dybden av den asketiske spiritualiteten etter Pave Celestine V, som i Abruzzo fant det ideelle miljøet til å utvikle og hylle seg inn i de største mysteriene av kristendommen – for eksempel den Volto Santo – Det Hellige Ansikt, som sies og ikke være malt av menneskehender, og åpenbaringen av Jomfru Maria som etter sigende har funnet sted her.

Kart over pilegrimsveien San Tommaso

Kart over pilegrimsveien San Tommaso

Den over 450 kilometer lange ruten kan gjøres både med bil og motorsykkel dersom du ikke har tid eller fysisk form til å gå eller sykle hele veien – og så kan du besøke de viktigste stedene til fots eller med sykkel. Den komplette ruten (som du kan se på kartet) går fra katedralen San Cetteo i Pescara, er innom i Chieti og katedralen San Giustino, før den vender nordover mot Teramo. Langs veien er det verdt å besøke Penne, Loreto Aprutino, Moscufo, Atri, Giulianova, Civitella del Tronto og Campli – der de hellige trappene Scala Sancta ligger. Veien går fra fantastisk utsikt over nasjonalparken Gran Sasso, via Isola del Gran Sasso og helligdommen San Gabriele dell’Addolorata, før du ankommer L´Aquila der du kan besøke basilikaen Collemaggio (husk at denne byen hadde store ødeleggelser under jordskjelvet i 2009), og deretter til Balsorano og Grotta di Sant’Angelo nær grensen til Lazio. Herifra fortsetter veien via Orona, for så å passere Sulmona med katedralen San Panfilo og Santo Spirito del Morrone, og fortsetter så langs foten av Majella. Pass på at du ikke går glipp av de vakre landsbyene Castiglione a Casauria og klosteret San Liberatore a Majella, Manoppello der du finner Det Hellige Ansikt og klosteret Santa Maria d´Arabona, og Guardignole med kirken San Francesco med levninger etter San Nicola Greco. Herifra kan du velge å fortsette direkte til Ortona, eller du kan avlegge kystområdet av Trabocchi et besøk.

Katedralen i Atri

Katedralen i Atri

Hvis du er glad i en aktiv ferie er vårt råd at du følger hele ruten på sykkel, og prøver å velge veiene som er mindre trafikkerte. For de som ønsker å ta deler av veien til fots foreslår vi at du går fra Lanciano til Ortona. Dette er 26 kilometer, en tur på omtrent 6 timer – en perfekt dagstur! Lanciano er byen der de første eukaristiske miraklene tok sted ifølge den kristne historien. Mirakelet, som hvert år bringer tusenvis av pilegrimer til byen, tiltrukket av mysteriet og sin dype tro, fant etter sigende sted i det 8. århundret under en messe: det hellige øyeblikket der det sakramentale brød og vin ble omgjort til kjøtt og blod. Relikvier fra dette mirakelet – fem klumper med blod og en tynn membran av kjøtt – er tatt vare på og utstilt i en monstrans i kirken San Francis. Før du legger ut på pilegrimsvandring kan du jo benytte sjansen til å besøke den hyggelige byen også!

Den hellige trappen i Campli

Den hellige trappen i Campli

 Fra Piazza Plebiscito og Piazza Garibaldi i Lanciano kan du følge treskiltene Cammino di San Tommaso ned mot C. da Sabbioni. Etter 7 kilometer, langs lite trafikkerte asfaltgater, kommer du frem til kommunen Frisa i landlige omgivelser. Gå videre oppover dalen der elven Moro renner, og etter omtrent 12 kilometer kommer du til Villa Rogatti. Herifra fortsetter du på il tratturello – de små krøtterstiene – gjennom vinrankene som tilhører Villa Caldari, og fortsetter mot Villa Lubatti og La Galiarda. Videre går ruten over store sletter, før den leder deg inn I byen Ortona med sitt karakteristiske historiske senter. Ortona er den endelige destinasjonen – det er her de hellige levningene etter apostelen San Tommaso befinner seg. Når du først befinner deg i Ortona, ikke gå glipp av et besøk til det Aragonesiske slottet, med vakker utsikt over havet.

Castello Aragonese i Ortona

 Ved å følge Cammino di Tommaso får du både oppdaget dette vakre landskapet på en unik måte der natur, åndelighet og tro oppfordrer til en personlig reise for meditasjon og refleksjon. Året rundt er det mange arrangementer i forbindelse med religiøse høytider eller gamle tradisjoner over hele Abruzzo. Den første søndagen av mai arrangeres Festa del Perdono – en fest til ære for tilgivelse, som liver opp vårkvelden i hele regionen.  Pilegrimsferden og de mange arrangementene her må gjerne kombineres med en aktiv ferie og flotte naturopplevelser.

Skilt ved graven til apostelen Tommaso

Skilt ved graven til apostelen Tommaso

Dersom du ønsker å kombinere turen med storbyferie er det flere byer i Abruzzo du kan besøke – for eksempel L´Aquila, Chieti, Pescara, Sulmona eller Teramo. Dersom det er storby som virkelig lokker er Roma bare et par timers kjøretur unna, og det er gode forbindelser med både buss og tog dersom man ikke ønsker å leie bil.

San Fransesco katedralen i Lanciano

San Fransesco katedralen i Lanciano

Dersom du ønsker mer informasjon om Abruzzo finnes det nå en nettside på norsk driftet av de offisielle turistmyndighetene i regionen: http://visitabruzzo.no. De finnes også på Facebook og Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *