Den ultimate New York-guiden

Artikkel av Christian Thomassen.

New York er byen som aldri sover, og omtales ofte som verdens kulturhovedstad. En fantastisk by som gir gode opplevelser hver gang du besøker den. Det er ikke uten grunn at den flere ganger er kåret til verdens beste ferieby. På kort tid har New York blitt en favoritt blant nordmenn, spesielt etter at Norwegian startet sine langdistanseruter. Vi har laget en guide tilpasset deg som besøker byen for første gang. Hva er det lurt å se og hvor starter du? Vi tar en titt på byen.

Foto av Guilherme Nicholas / Flickr

Tips før avreise: New York er en dyr by, og av erfaring vet vi at det ofte er penger det stopper på, ikke muligheter. Bruk derfor god tid på research før avreise. Hvis du er nøye nok er det fullt mulig å bestille fly til under 2500 kroner, og et godt hotell til under tusenlappen. Søk på Skyscanner, Momondo eller lignende tjenester etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene. Søk etter hoteller på Agoda

Tingene du ikke visste du måtte se

I første omgang har vi valgt å gå litt bort fra den kjente turistløypen. New York består av så mye mer enn Empire State Building og Frihetsgudinnen. Etter vår mening er opplevelsen desto større om du våger å tråkke litt utenfor hovedgatene.

Normalt blir turister anbefalt Empire State Building eller Rockefeller Center for å se hele Manhattan i sin prakt. Problemet med dette er at nettopp alle  drar hit. Av den grunn vil vi på det sterkeste anbefale en Taxi-tur ut til Sunset Park. Dette er det høyeste punktet i South Brooklyn Park og gir deg en fantastisk utsikt ut over Manhattan, i avslappende og behagelige omgivelser. Mens du er her kan det anbefales å utforske Brooklyn, og ikke minst Bushwick.

Bushwick er stedet som kalles det nye «it-stedet» i New-York. Det var tidligere et utrygt området som var anbefalt å holde seg unna, i dag yrer det av barer, konsertlokaler, restauranter og pop-up butikker. Bushwick begynner å bli relativt kjent men er fortsatt (etter vår mening) en skjult perle i en ellers turistifisert by. New York handler ofte om stemning, kultur og det urbane, Bushwick leverer på alle punkter. Vi anbefaler å sette av en dag her, og bli gjerne utover kveldstid.

Ikke langt unna finner du Brooklyn Night Bazaar (BNB). Et sted som ofte beskrives som et billig Fifth Avenue, pakket inn i et industrilokale. Her finner du alt du kan drømme om av klær og accesories. BNB er kjent for å flytte tilholdssted rundt i Brooklyn og det er derfor anbefalt å sjekke nettsiden deres bkbazaar.com om de faktisk har åpent. Normalt er åpningstidene fredager og lørdager. Ta gjerne med barn, for her er det muligheter for blant annet minigolf og Ping-Pong.

Foto av George Rex / Flickr

East River Ferry er et billig alternativ til mange av de «hotteste» båtturene, i tillegg opplever du stort sett det samme. Billettprisene starter på kun $4 for enveisbillett, og $12 for dagspass. Anbefaler å kjøpe en enveisbillett til Brooklyn Bridge, og å gå tilbake over broen. Dette er en dagstur du sent vil glemme. Du kan selv sjekke fergeavgangene og bestille billetter her: Eastriverferry.com/RoutesSchedules.

Flushing, Queens var vårt første møte med Chinatown, trodde vi. For dette er et området som ikke inngår i China Town, men som faktisk er større enn det «offisielle» Chinatown. Her finner du fantastiske Asiatiske restauranter, barer og et yrende folkeliv. Vi har besøkt Flushing de siste 5 årene, og oppdaget nye severdigheter hver gang. Forrige gang tok vi en tur innom Voelker Orth Museum, som er et gammelt familiehus som er gjort om til en urban hage og fugle-pensjonat. Her får du følelsen av å reise tilbake til Viktoriatiden og Storbritanias kolonisering av Amerika.

Foto av Jim Henderson / Wikimedia Commons

Long Island City ligger i Queens og er et strøk med en unik stemning. Fra storgaten Vernun Avenue til gamle industristrøk som nå er gjort om til boliger og restauranter. Long Island City er blitt veldig populært blant artister, skuespillere og kunstnere og du vil føle den kreative stemningen når du vandrer gjennom gatene. Vi anbefaler en tur innom MOMA PS1, en gammel skole som er gjort om til et fantastisk (les: merkelig) studio og en slags scene for kunst. Husk å ta med kamera!

UCBEast er en standup-scene hvor unge lovende komikere opptrer hver uke. Etter vår mening like bra som super-populære Caroline on Broadway. Fordelen med UCBEast er at det er lettere å få billetter og ofte billigere (litt avhengig av ukedag). I blant dukker det opp kjente fjes, helt uanmeldt. Forrige gang vi var innom dukket Louie C. K opp. Normalt fyller han Madison Square Garden med 20.000 fans, plutselig sto han 10 meter unna og snakket til oss. Slikt skjer dessverre ikke ofte, men UCBEast er stedet hvor det om ikke annet er en mulighet.

Fort Tyron Park, designet av sønnen til mannen bak Central Park. Sett i forhold til Central Park er Tyron mindre, mer intim og har etter vår mening mer sjarm. Når det er fint vær vil vi anbefale å dra hit fremfor Central Park som ofte blir stappfull. Parken ligger et lite stykke utenfor sentrum, opp forbi Upper Manhattan og Washington Heights, ca 25 minutter med taxi fra Times Square.

Foto av La Citta Vita / Wikimedia Commons

New York er kjent som «asfalt jungelen», likevel er byen blitt kjent for å utnytte uterom som f. eks tak, gamle toglinjer og undergrunnen for å skape grønne rom midt i byen. Et eksempel på dette er High Line. En gammel nedlagt toglinje som blant annet strekker seg gjennom Meatpacking District og Chelsea. Parken gir deg en unik følelse mens du går mellom skyskraperne. Du finner også flere ulike aktiviteter som blant annet stjernetitting hver tirsdag gjennom hele sommeren, ulike konserter, guidet tur, ballett (!) og meditasjon. Community gardens representerer en videreføring av dette konseptet, noe det finnes flere av i New York. Dette er hager som er plassert på toppen av ulike bygg. Våre favoritter er:

 • Eagle Street Rooftop Farm, som ligger på toppen av de største Broadway teatrene. Med en fantastisk utsikt over Manhattan er det lett å bli forelsket i stedet.
 • Creative Little Garden er en litt mindre park proppfull av skulpturer og ulike scener som tilbyr alt fra diktlesning til konserter. Absolutt en park som går under kategorien romantisk, men anbefales alle som har lyst på et avbrekk fra den hektiske storbyen.
 • Belle Book & Candle er en restaurant på toppen av Greenwich Village, og tilbyr en rekke ulike retter basert på hva de selv dyrker i «hagen»/ på taket (snakk om kortreist mat). Vi har besøkt en rekke ulike restauranter på våre turer til New York, Belle Book & Candle er definitivt på vår topp 10 liste.

Når det kommer til anbefalte spisesteder er listen tilnærmet uendelig stor, og det er vanskelig å gi noen virkelig gode råd da landskapet forandrer seg hele tiden. Vi har derfor valgt å omtale de beste områdene i New York, dette har nemlig mye å si. Beste restaurant-distrikter i New York er etter vår mening:

 • Theatre District ligger like utenfor Broadway og er et meget populært sted. Mye på grunn av beliggenheten i forhold til Broadway (at det kun ligger et steinkast unna Times Square har nok også mye å si). Populariteten til tross, kvaliteten på restaurantene er skyhøy. Her finner du alt fra italienske restauranter og burger-sjapper til finere (les: dyrere) alternativ.
 • Meatpacking District har mange restauranter som tilbyr kortreis mat fra New York sine egne tak-hager.
 • Wall Street er det finansielle sentrum med tilhørende luksuriøse restauranter. Her finner du en rekke topp-restauranter.

Kjente severdigheter og attraksjoner i New York

Det finnes en rekke mer kjente severdigheter i New York som er verdt å få med seg. Under har vi listet opp det som etter vår mening er de beste.

 • Frihetsgudinnen ligger på øyen Liberty Island rett utenfor Manhattan. Båtturen tar bare 20 minutter og er en fin opplevelse i seg selv hvor du får sett byen fra et annet perspektiv. Anbefales på dager med oppholdsvær. Som andre severdigheter er det lurt å beregne god tid da det er mange andre turister som skal samme vei. Om mulig er det anbefalt å ta båten hit i 10-tiden for å unngå den verste turiststrømmen. Slik unngår du kø og kan bruke tiden på å kose deg. Alternativt kan både frihetsgudinnen og New York sees fra luften via helikopter. Prisene starter på 139$ og kan bestilles her Newyorkhelicopter.com
 • Å gå over Brooklyn Bridge. Broen er ca 2 kilometer lang og dette er en fin gåtur. Som frihetsgudinnen anbefales dette for dager med opphold og fint vær.
 • Luna Park på Coney Island er en fornøyelsespark som ligger midt i New York. Utmerket for familier som trenger en avveksling fra storbylivet. Luna Park het tidligere Astroland og åpnet i 1962 og er med det en viktig del av den moderne New York-historien. Du kan bestille billetter her: Lunaparknyc.com
 • Central Park er en gigantisk park i hjertet av New York med et rikt planteliv. Det er hit New Yorks innbyggere trekker seg tilbake når de skal slappe av. Her finnes det både muligheter for å ri på hester og å leie sykler, og er med det utmerket for alle typer reisefølge, enten det er familieferie eller vennetur. Hele 40 millioner mennesker er årlig innom parken, på fine dager kan det være smart å dra hit relativt tidlig på dagen for å slippe de verste folkemengdene.
 • Empire State Building og Rockefeller Center er blant de største bygningene i byen og tilbyr en heistur til toppen for dem uten høydeskrekk. En fantastisk utsikt venter deg hvor du kan se New York fra skyene. Koster ca 100 kroner pr person og anbefales på det varmeste.
 • Meatpacking District er et slags Grunerløkka i amerikansk målestokk. På 80-tallet var det farlig å bevege seg i gatene som ofte var okkupert av gjenger og hjemløse. I løpet av 90-tallet gjennomførte byen en oppussing av området og Meatpacking er i dag et av New Yorks hippeste områder. Som nevnt over finner du noen av New Yorks beste restauranter her, som f. eks Macelleria og Valbella og de populære utestedene The Top Of The Standard og Le Bain.

Foto av Alsandro / Wikimedia Commons

Ting som er gratis i New York

Det finnes flere ting i New York som er helt gratis for turister. Først og fremst vil vi anbefale å ta på joggeskoene og gå på sightseeing. Å gå rundt i New York er en undervurdert aktivitet i seg selv. Det er slik du virkelig oppdager alle småstedene, restaurant-perler, pop-up shops og får den virkelige New York-følelsen. Men pass på, det finnes flere gater som ikke egner seg for turister. Vi anbefaler å bruke Google Manhattan Safety Map som på en oversiktlig måte viser hvilke gater du burde holde deg unna, og hva som er trygt. Under finner du en oversikt over gratis severdigheter i New York:

 • Museum of the moving Image (gratis på fredager). Et slags museum om film og kino.
 • Miguel Abrey Gallery: reis til Lower East Side for en fantastisk kulturell opplevelse. Funk og hippieinspirert kunst har aldri vært mer interessant.
 • «Waterfront Walking Tour»: dette er en guidet tur langs New York sine havneområder.
 • Brooklyn Brewery tours er en guidet tur rundt på Brooklyn Brewery sine lokaler, hvor du kan lære mer om både merket og selve brygge-prosessen.
 • Chelsea Galleries består av en rekke ulike gallerier som er åpne for alle, i tillegg er det helt gratis.
 • Governors Island er en mellomstor øy rett utenfor Manhatten som tilbyr blant annet leie av sykler. Fergen hit er helt gratis.
 • National Museum of the American Indian viser kunst laget av USAs urbefolkning. Anbefales for deg som har lyst til å lære mer om Indianerne
 • .New York Public Library er et av verdens største bibliotek og anbefales på det sterkeste.
 • Rockefeller Center Public Art ligger i bunn av Rockefeller Center og viser frem utrolig kunst datert tilbake til byggeåret 1930.
 • Socrates Sculpture Park ligger ved East River med utsikt ut over Roosvelt Island. Har utrolige skulpturer og i blant også lysshow (naturlig nok på kveldstid).
 • Brooklyn Botanic Garden er gratis på tirsdager.
 • Brooklyn Museum er gratis den første lørdagen i måneden.
 • Bronx Zoo er kanskje ikke gratis, men har en morsom vri på prissystemet. Her kan du nemlig betale hva du selv vil. Parken er etter vår mening veldig fin og vi anbefaler derfor å støtte dem med litt penger.

Ellers finnes det mange muligheter rundt i New York. Det er absolutt ikke nødvendig å bruke mye penger for å få en fantastisk opplevelse i byen.

Foto av Summ / Wikimedia Commons

Ting i nærheten av New York som er verdt å få med seg

I områdene rundt New York finnes det mange muligheter. Hva med strandferie ved Fire Island? Kanskje en casino-tur til Atlantic City? Under har vi listet opp våre favoritter:

 • Fire Island ligger ca 1,5 time fra New York sentrum. Alternativt kan du leie bil på flyplassen, så slipper du køen ut av bykjernen, turen ligger da bare 1 time unna. Fire Island er en ypperlig destinasjon i tidsperioden april til september. Med langstrakte strender og høy temperatur ligger alt til rette for et avslappende avbrekk fra storbyen.
 • Atlantic City er byen som ofte omtales som øst-sidens Las Vegas. Med casino på kveldstid og strandliv på dagtid (sesongavhengig) lever byen absolutt opp til omtalen sin. I tillegg er Atlantic City full av historie, og er ofte bakteppe i en rekke filmer, spesielt mafiafilmer. Nå sist i den påkostede TV-serien Boardwalk Empire.
 • Montauk er i likhet med Fire Island en stranddestinasjon. Her står surfing i sentrum. Med gode vindforhold er dette øst-sidens surfe-sentrum, på samme måte som Los Angeles er det på vest-siden av USA. Montauk er også egnet for nybegynner innen sporten, du trenger ikke være erfaren for å begi deg ut i vannet. I tillegg finnes det flere kurs for alle type nivåer, fra nybegynner til erfaren. Montauk ligger 2,5 time fra New York og vi anbefaler derfor å leie hus eller hotell slik at dere får mer ut av turen. Egner seg derfor for lengre turer til New York, ikke weekendturer.

Hotell i New York

New York er en stor by og de lønner seg å velge riktig hotell. Vi kan anbefale hotellene Andaz 5th Avenue (Manhattan) eller Casablanca Hotel Times Square som begge har meget høy kvalitet til en overkommelig pris. Det viktigste er at disse hotellene ligger godt plassert i forhold til severdighetene i listen over, noe som gjør det enklere å nyte byen uten å måtte reise for langt. Søk etter hoteller på Agoda.

Når det kommer til fly vil vi som sagt anbefale Google Flight. Det er dog verdt å nevne at Norwegian, SAS og British Airways er de eneste selskapene som flyr direkteruter til New York (fra Norge). Derfor kan det være lurt å sjekke disse først.

Godt tips: Nettsiden Timeout.com har en liste på 101 ting å gjøre i New York hvor du enkelt kan «tikke» av hva du har gjort. Vi har selv har oppdaget masse nytt ved hjelp av denne. Du finner den her: timeout.com/newyork/things-to-do/101-things

God tur!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *