Lake District, England

For nordmenn kan det virke merkelig å reise til relativt flate England for å gå i fjellet, men det finnes faktisk gode grunner til å gjøre nettopp det. I Cumbria, nordvest i England, ikke så langt fra grensen til Skottland, ligger nemlig Lake District, et meget naturskjønt område, selv for bortskjemte nordmenn. En av fordelene med Lake District er at man har meget enkel tilgang til et utall av turer i vakre omgivelser, med forskjellig vanskelighetsgrad, slik at alle vil finne noe som passer for seg.


Grisedale Tarn med Dollywaggon Pike i bakgrunnen

Som navnet tilsier finner man en rekke innsjøer i Lake District, blant annet Windermere som er Englands største. I tillegg ligger de fleste av Englands høyeste fjell i området, med Scafell Pike på 978 m.o.h. som det høyeste. Til tross for at fjellene altså ikke er enormt høye, kan allikevel naturopplevelsene være store.

Den mest naturlige aktiviteten i Lake District er å gå fjellturer. Som nevnt er hele området meget enkelt tilgjengelig, takket være det gode busstilbudet. Nesten uansett hvor man oppholder seg, vil det finnes en rekke bussruter, slik at man kan begynne turen sin ett sted for deretter å returnere til utgangspunktet med buss (eller omvendt), uten å være redd for å bli strandet.

Et godt sted å være sau

Turstiene er i hovedsak godt merket slik at det normalt sett ikke er noe problem å finne veien. For sikkerhets skyld kan det imidlertid være lurt å investere i et kart før man legger av gårde. For oversikt over aktuelle gåturer, vil jeg anbefale å stikke innom det lokale turistkontoret som har masse informasjon. I tillegg til detaljerte kart har de et stort utvalg av bøker med beskrivelse av både korte og lange turer. Jeg vil for eksempel anbefale “Fifteen walks from Ambleside and Grasmere” av Paul Buttle (2.50 GBP). Følgende nettsted har også en stor oversikt over turer med masse bilder.


Lett å finne veien

Fotturer er imidlertid bare en av en lang rekke mulige aktiviteter. Dersom man er glad i å sykle finnes det masse flotte sykkelstier, både i fjellene og nede i dalene. På mange av innsjøene, for eksempel Windermere, kan man enten leie egne båter (alt fra kano til seilbåter og motorbåter) eller man kan slappe av på en av de mange passasjerbåtene for turister. Cruise på innsjøen kan også kombineres med en tur med det gamle damptoget på Lakeside and Hawerthwaite Railway. Eller man kan melde seg på hesteridning eller en av mange andre aktiviteter.


Mange fine utsiktspunkter

Lake District har faktisk også et rikt kulturtilbud. Landskapet har nemlig inspirert en lang rekke av britiske forfattere og diktere gjennom tidene. I dag finnes det en rekke gallerier, teaterforestillinger og et utall forskjellige festivaler gjennom hele året.


På vei ned fra Dollywaggon Pike

Det finnes en rekke små landsbyer i Lake District som kan brukes som base. De fleste av disse er stappfulle med Bed and Breakfast overnattingssteder, restauranter, utstyrsbutikker og alt man måtte trenge. Ambleside er et flott utgangspunkt, men det finnes mange andre aktuelle som Keswick, Windermere eller Glenridding. Det gode busstilbudet gjør det enkelt å komme rundt, uansett hvor man måtte bo. I motsetning til mange andre steder i Storbritannia er det ikke nødvendig å disponere egen bil i Lake District.

Lake District er en helårsdestinasjon, men vær oppmerksom på at enkelte fjellturer kan være vanskelige å foreta midt på vinteren. Uansett årstid bør man imidlertid være klar over at været kan endre seg på kort varsel, og selv midt på sommeren kan det bli skikkelig kaldt (særlig hvis det er mye vind, noe det ofte er) på de høyeste toppene. En ulempe med Lake District er dessuten at ingen områder i England har mer regn. Det kan selvsagt legge en demper på stemningen hvis man er uheldig med været, men det er dessverre ikke så mye å gjøre med det.


Hovedgaten i Ambleside

Det er relativt enkelt å komme til Lake District fra Norge. Man kan for eksempel fly til Glasgow eller Manchester og lett ta toget videre derfra. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *