Krka nasjonalpark, Kroatia

Kroatia er blitt et populært ferieland for nordmenn de siste årene, noe som er fullt ut forståelig da landet med sin lange kystlinje både har gode bademuligheter, fantastisk natur, sjarmerende byer og en interessant historie. Norwegian flyr dessuten direkte til Dubrovnik, Split og Rijeka slik at det ofte er mulig å komme dit for en billig penge. Foreløpig er det nok byene Dubrovnik og Split samt den flotte naturen langs kysten som er mest kjent for turister, men her skal vi ta for oss nasjonalparken Krka som absolutt er verd å få med seg.

Nasjonalparken har navnet fra elven Krka som med sine mange og flotte fossefall er den fremste severdigheten i parken. Elven er bare ca 73 km lang og renner fra foten av fjellet Dinara ved grensen mellom Kroatia og Bosnia-Hercegovina og ut til kysten. Siden området i stor grad består av porøs kalkstein har elven gravd ut en rekke innsjøer, huler og fossefall på sin vei.


Landskap i Krka nasjonalpark

Byen Skradin, som er den mest naturlige innfallsporten til Krka nasjonalparken ligger ca. 70 km nordvest for Split, slik at med bil er det enkelt å komme dit på en dagstur. Det er også fullt mulig å besøke parken med offentlig transport, men da er det enklere å basere seg på en dagstur fra Sibenik som ligger rett i nærheten av parken. Det går flere busser om dagen fra Sibenik til Skradin.

Byen Skradin har faktisk en lang og spennende historie. Blant annet har den tilhørt Venezia og mange andre okkupanter, men i dag er det så godt som ingen historiske monumenter som står igjen. Den fremstår først og fremst som en liten turistby med ett hotell, flere restauranter og suvenirbutikker.

Det er relativt dyrt å komme inn i parken. I høysesongen (juni-september) koster det 95 kuna (rundt 115 norske kroner), mens det bare koster 30 kuna om vinteren. Etter å ha betalt inngangspenger til parken kan man spasere langs Krka-elven opp til Skradinski Buk. Det tar ca. 1 time å komme dit til fots. Alternativt kan man ta båt med relativt hyppige avganger frem og tilbake.

Skradinski Buk

Skradinski Buk er den største attraksjonen i parken med sine mange fossefall, innsjøer og øyer. Her er det flott å spasere rundt og det finnes selvsagt noen uterestauranter man kan slappe av på og suvenirer man kan kjøpe. Det er også mulig å bade i den nedre innsjøen her.


Visovac-klosteret (foto fra Wikipedia)

Fra Skradinski Buk er det mulig å ta båt videre oppover elven, først og fremst til det fransiskanske Visovac klosteret som ligger på den lille øya Visovac midt i elven. Dersom man ankommer med båt, kommer man inn i klosteret. For fotografi-interesserte er det imidlertid kanskje vel så interessant å se klosteret fra avstand, noe man isåfall trenger bil for å klare.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.