Hollókő, Ungarn

Hollókő er en ungarsk landsby som er spesielt kjent for sin tradisjonelle arkitektur og hvordan innbyggerne ivaretar gamle tradisjoner. I dette sjarmerende og velstelte tettstedet kan besøkende få et inntrykk av livet på den landsbygda i Ungarn før industrialiseringen av landbruket. Hollókő kan nesten minne om et folkemuseum, men er faktisk en fungerende landsby, som også har blitt inkludert på Unescos verdensarvliste.

Hovedgaten

Hovedgaten i Hollókő

Hollókő ligger omtrent 90 kilometer nordøst for hovedstaden Budapest, ikke så langt fra grensen til Slovakia. Det totale innbyggertallet er rundt 380, hvilket inkluderer en moderne bydel, så Hollókő er ikke store plassen. Navnet betyr forøvrig “ravnestein” på ungarsk, noe som er markert med en ravnestatue ved inngangen til byen. Mest interessant i Hollókő er selvsagt den gamle bydelen, hvor det finnes i overkant av femti bolighus, noen gårdsbygninger og en kirke. I tillegg ligger Hollókő slott på en bakketopp over landsbyen.

Utenfor slottet

Utenfor slottet

Slottet er mye eldre enn selve landsbyen og stammer helt tilbake fra slutten av 1200-tallet. Som slott flest har det blitt ødelagt flere ganger gjennom tidene, men mye er nå rekonstruert og åpent for publikum. Selv om slottet er relativt lite så er det ganske trivelig å besøke, og på sommeren arrangeres det ofte skuespill, konserter og lignende kulturelle aktiviteter der. Fra toppen har man dessuten strålende utsikt over både landsbyen og landskapet rundt.

Utsikt fra slottet

Gamlebyen er ikke veldig stor

Landsbyen Hollókő ble ikke bygget før på slutten av 1600-tallet, etter at de muslimske ottomanerne endelig var drevet ut av Ungarn. Siden husene ble bygget av tre var de imidlertid svært utsatte for brann, og byen har da også brent ned flere ganger, sist i 1909. Den nåværende landsbyen er derfor ikke spesielt gammel, men hver gang har innbyggerne vært pinlig nøyaktige med å bygge opp Hollókő akkurat slik den var før.

Hus

Hus i landsbyen

Den gamle delen av Hollókő består bare av to parallelle gater som løper i sammen i hver ende, så det tar ikke veldig lang tid å se alt sammen. På 1-2 timer rekker man å se både slottet og landsbyen. Når man først er kommet kan det dessuten være verd å besøke noen av de små museene som holder til i de forskjellige husene. Blant annet finnes et landsbymuseum, et dukkemuseum og et postmuseum. Stort sett består disse av bare ett rom med noen artifakter, men inngang koster da også typisk kun et par kroner.  

Kirke

Kirken i Hollókő

Hollókő er et attraktivt sted å spasere rundt og nye atmosfæren, spesielt på våren når landsbygda er fin og grønn med blomster overalt. I påsken arrangeres dessuten en stor festival hvor beboerne kler seg i tradisjonelle klær, serverer tradisjonell mat og arrangerer kurs i aktiviteter som eggmaling, kurvfletting og lignende håndverk. På denne tiden er det også en tradisjon at landsbyens unge menn går rundt med vannbøtter og kaster vann på jentene. Dette skal gjøre dem mer fruktbare i fremtiden og sørge for at de blir gode koner.

Hest og kjerre

Med hest og kjerre i Hollókő

Et potensielt problem er at selv om få nordmenn har hørt om landsbyen, så er den ganske kjent i Ungarn. Den tiltrekker seg derfor store mengder turister, særlig i helgene (og aller mest i påsken). Dersom man er uheldig og blir gående i kø rundt i Hollókő, kan man fort komme til å avskrive hele landsbyen som en turistfelle. På en vanlig ukedag vil man imidlertid ha nesten hele landsbyen for seg selv, bortsett fra de lokale innbyggerne. Se forresten webkamera fra “hovedgaten” her. Hollókő besøkes typisk på dagstur fra andre steder i Ungarn, men hvis man ønsker et lengre opphold, så er Castellum Hotel (5 stjerner) i utkanten av gamlebyen eneste hotellalternativ. Selv om standarden sikkert er god, så er prisnivået såpass høyt at det først og fremst er fordi med veldig god råd. Det hender riktignok at folk tar opp forbrukslån for å finansiere en altfor dyr ferie, noe som ikke er å anbefale. Dersom man allikevel er innstilt på en slik praksis, bør man i hvert fall sjekke forbrukslån.no etter det billigste lånet. Hvis man allerede sliter med eksisterende gjeld, bør man dessuten sjekke refinansiere.net etter muligheter for refinansiering til bedre betingelser.

Blomster på trær

Idyllisk i området rundt Holloko i blomstringstiden

Det er helt klart mest praktisk å besøke Hollókő med egen bil, og gjerne kombinere besøket med en tur rundt på landsbygda. Imidlertid er det også mulig å komme seg dit med buss, men reisetiden kan bli ganske høy sammenlignet med tiden det tar å faktisk utforske Hollókő. Fra byen Szecseny, rett i nærheten, er det hyppige bussavganger til landsbyen og i helgene går det faktisk direktebuss fra Budapest (2 timer). På ukedager må man imidlertid fra Budapest reise via Szecseny og bytte buss der (regn med minst 2 ½ time). Eger ligger forøvrig nærmere Hollókő enn Budapest, men bussforbindelsene er elendige, så dagstur til Hollókő derfra er i praksis utelukket. Sjekk ellers busstider i hele Ungarn her (nettsted på ungarsk, men allikevel lett å finne ut av).

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *