Grutasparken (Stalinparken), Litauen

Det er nå over 20 år siden kommunismen brøt sammen, jernteppet forsvant, Sovjetunionen kollapset og vi fikk mange nye selvstendige stater i den østlige delen av Europa. Reiser man rundt i Øst-Europa i dag er det ikke mye som minner om den kommunistiske fortiden. Det skal man selvsagt være glad for, men på den annen side er jo kommunistperioden faktisk en del av landenes historie, om enn et riktig mørkt kapittel.


Kommunistisk monument i Grutasparken

Etter frigjøringen tok det ikke lang tid før de fleste statuer og kommunistiske minnesmerker ble fjernet fra bybildet. Noen av disse ble ødelagt, mens andre ble stuet bort på forskjellige lagerplasser og mer eller mindre glemt. I Litauen tenkte imidlertid entreprenøren Viliumas Malinauskas at statuene kanskje kunne brukes til noe nyttig. Han fikk samlet sammen en del av skulpturene i landsbyen Grutas og laget en park ut av det. Grutasparken (“Gruto Parkas” på litauisk) omtales gjerne på folkemunne som Stalinparken eller “Stalin World”.


Selveste Josef Stalin

Parken var ganske omstritt da den åpnet i 2001 fordi mange mente at det ble en måte å lage underholdning og trivialisere grusomhetene under det kommunistiske styret. Malinauskas fremholdt imidlertid at dette ikke var meningen, snarerere tvert imot var parken et sted for å reflektere over en forferdelig periode i Litauens historie. Om Gruto Parkas kanskje ikke er blitt Litauens største turistattraksjon, så er det en jevn strøm av folk som finner veien dit, blant annet for å minnes galskapen som hersket for ikke så altfor lenge siden.


Lenin passer på museet

Meningen er at parken skal ligne på en konsentrasjonsleir i Sibir. Ved inngangen er det piggtråd og for ytterligere å bidra til stemningen er det satt opp noen vakttårn innimellom og høytalere spiller russisk musikk.


Noen vakttårn bidrar til stemningen

De fleste statuene er samlet langs to løyper på et par kilometer til sammen. Ved mange av statuene er litt informasjon om hvor de befant seg og i enkelte tilfeller fotografier som viser plasseringen i bybildet. Mest interessant for besøkende fra Norge er sannsynligvis statuene av Lenin og Stalin. I tillegg er Kapsukas (leder for det litauiske kommunistpartiet i Sovjetperioden) godt representert sammen med mange andre kommunistiske kamerater.


Inne på museet

I tillegg til selve skulpturene finnes det et museum med samling av avisutklipp og kommunistisk propaganda. Det inneholder dessverre ikke så veldig mye informasjon på engelsk, men man får jo absolutt et inntrykk av hvordan situasjonen må ha vært under Sovjet-epoken. Hver 1. april har man forøvrig et show i parken hvor skuespillere har kledd seg ut som de gamle kommunistiske heltene, slik at man virkelig kan gjenoppleve “gode gamle dager”.


Under Lenins fane, under Stalins lederskap, fremad mot kommunismens seier!

I forbindelse med parken finnes også en liten dyrepark, blant annet med lamaer. Man tar vel neppe turen hit for å oppleve denne dyreparken, men for mindre barn kan den sikkert være en vel så interessert severdighet som gamle kommunistiske helter. Parken har også en enkel restaurant, blant annet med mange soppretter som er en spesialitet for denne delen av Litauen.  I tillegg selger de “Kvas” fra en stor tank. Denne drikken er svært populær i de østeuropeiske landene og er laget av mørkt brød som har gjæret. Smaken er ganske spesiell og vel verd å prøve.


De gamle heltene på rekke og rad: Engels, Marx, Lenin, Kapsukas og Stalin

Inngangsbilletten til Grutasparken koster 20 Lt (ca. 50 NOK) og er definitivt verd pengene dersom man enten er historisk interessert eller bare har sansen for litt sære severdigheter.  Parken ligger ved landsbyen Grutas, rundt 8 kilometer fra den større byen Druskininkai, nesten helt sør i Litauen. Grensene til både Polen og Hviterussland er rett i nærheten. Dersom man har egen bil kan parken enkelt besøkes på en dagstur fra Vilnius eller Kaunas.  Med buss er det litt mer tungvint, men fullt mulig dersom man setter av hele dagen. Man må isåfall ta bussen mot Druskininkai og gå av i Grutas. Se her for busstidene.


Kvas er absolutt verd å smake på.  Det ser ut til å være nok til alle.

For å komme til Litauen er det normalt billigst å fly med Ryanair fra Gardermoen til Vilnius. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *