Fotballtur til Tyskland

Fotballturer til utlandet, dvs reiser hvor primærformålet er å se fotballkamper, er populært som aldri før. Mange nordmenn har et engelsk favorittlag, så naturlig nok legger de fleste turen til England. Imidlertid finnes det gode grunner til å utvide horisonten litt og prøve en fotballtur til et annet land. Isåfall er Tyskland et godt alternativ. Det er enkelt å komme dit, den tyske fotballen holder generelt høy kvalitet og det finnes en rekke flotte stadionanlegg som i seg selv er verd å besøke.

Borussia Park

Borussia Park – hjemmebanen til Borussia Mönchengladbach

Få nordmenn har et like lidenskapelig forhold til tysk fotball som engelsk fotball, og det er relativt uvanlig å ha et tysk favorittlag som man følger tett. Allikevel kan det være interessant å besøke Tyskland for å oppleve en annerledes “fotballkultur” enn den engelske. Den tyske fotballkulturen gir seg utslag både i supporternes oppførsel på tribunene, måten politikk og fotball er nært knyttet sammen og hvordan vanlige supportere har større innflytelse på klubbdriften.

50+1 regelen

Tyskland skiller seg fra de fleste andre store land ved å praktisere en såkalt “50+1 regel”, noe som garanterer at klubbens medlemmer har styringen over klubben. Dermed blir tyske klubber mindre attraktive oppkjøpsobjekter for utenlandske milliardærer, siden disse aldri vil kunne oppnå full kontroll over driften. Dette står i skarp kontrast til Premier League, hvor stort sett alle klubber har blitt “leketøy” for rike utlendinger. 

Schalke 04

Inne på Veltins Arena, hjemmebanen til Schalke 04

Ulempen med “50+1 systemet” er åpenbart at tyske klubber i mindre grad blir tilført eksterne midler, hvilket innebærer at de aller største stjernene ikke går til Bundesliga og nivået blir marginalt lavere enn i England. Dette er imidlertid en pris tyskerne er villige til å betale for å beholde “sjarmen” med fotballen. (Det må nevnes at det østerrikske Red Bull konsernet på en kreativ måte har omgått 50+1 regelen med klubben RB Leipzig, noe som har gjort denne klubben nesten universelt hatet.) 

Tysk tribunekultur

I motsetning til Premier League har tyske fotballstadioner fremdeles ståplasser på tribunene. Dermed blir det plass til flere tilskuere og Bundesliga har faktisk de høyeste tilskuertallene av noen fotball-liga i verden. I gjennomsnitt kommer det rundt 45000 tilskuere pr kamp, men dette avhenger selvsagt av hvilke lag som for tiden befinner seg i toppdivisjonen. Signal Iduna Park (Westfalenstadion) til Borussia Dortmund er det største anlegget med en kapasitet på 81365 tilskuere. 

Borussia Dortmund

Borussia Dortmunds “gule vegg”. Foto av Peter F. / Flickr

Tysk tribunekultur skiller seg veldig fra engelsk. I motsetning til i England, hvor sanger og tilrop startes ganske spontant av hvem som helst på tribunen, så er det mer struktur og orden i Tyskland. Her ledes supporterne av såkalte “capoer” som bestemmer hva som skal ropes og synges. Capoene ser faktisk ikke på kampen i det hele tatt, men står med blikket rettet mot supporterne og skriker i en megafon. Det benyttes også “kunstige hjelpemidler” som trommer og pyroteknikk, helt utenkelig i England. 

Jahn Regensburg

Supporterne til Jahn Regensburg

Forkjempere for tysk tribunekultur fremhever at capo-systemet mer eller mindre garanterer støy kampen i gjennom. I England kan det derimot bli ganske så stille på tribunene, avhengig av kamputviklingen. Ulempen med det tyske systemet er at lydbildet kan bli fryktelig monotont og kjedelig. Capoene er sjeldent spesielt kreative og man risikerer 90 minutter med monoton tromming og “shalala”-rop. 

Fotball og politikk i Tyskland

I Tyskland har klubbene og supportergrupperingene ofte et klart politisk ståsted. Hos klubber som sympatiserer med den politiske venstresiden vil supporterne ofte ha bannere med slagord om å ta i mot flere asylsøkere, si nei til nazisme etc. Typiske venstreklubber er FC St. Pauli (fra Hamburg), Union Berlin og SV Babelsberg. (Det bør nevnes som en kuriositet at venstresiden i Tyskland er langt mer sympatisk innstilt til personlig frihet enn den bakstreverske og motbydelige norske venstresiden. For eksempel er tysk venstreside arkitektene bak Tysklands liberale prostitusjonslovgivning).

Duisburg

Selv MSV Duisburg i 3. Liga har en flott stadion

Venstreklubbenes antagonister er klubber hvor fansen assosieres med nynazismen. Eksempler er FC Energie Cottbus og Chemnitzer FC. Nazisme er forbudt i Tyskland, så de aktuelle klubbene tar i teorien sterkt avstand fra nynazistiske supportere, men gjør ikke nødvendigvis store anstrengelser for å kvitte seg med nazistempelet heller. (Man må nesten føle en viss sympati med “vanlige supportere”, som ved å støtte bestemte lag ofte knyttes opp mot standpunkter de ikke nødvendigvis står inne for). 

Når to klubber med motstridende ideologier møtes kan det gå hett for seg, både før, under og etter kampen. Det vil være stort politioppbud og begge supportergrupperingene benytter gjerne anledningen til å slåss litt med politiet i tillegg. Turister gjør nok lurt i å unngå ståplassene, hvor de mest fanatiske supporterne holder til, under disse oppgjørene. På sitteplasser på hovedtribunen vil det som regel være trygt. 

Kjøpe billett til tysk fotball

Den høye kapasiteten på tyske stadioner gjør at det normalt er relativt enkelt å skaffe seg kampbillett. Dette står i skarp kontrast til Premier League, hvor det stort sett alltid er utsolgt, og billetter sjelden kommer i salg til andre enn klubbmedlemmer. For å se Liverpool, eller et annet populært lag, så er ofte eneste mulighet å bestille en “fotballpakke” via en turoperatør. Dette koster typisk 4000-7000 kr (avhengig av motstander), inkludert to netter på hotell. I Tyskland kan man derimot som regel ordne alt på egen hånd og slippe unna med 20-30 euro for selve billetten. Selv dersom man legger til to hotelovernattinger (typisk fra rundt 50 euro/natt), så blir totalsummen vesentlig lavere. 

Borussia Park

Inne på Borussia Park

I Tyskland kan man dessuten ofte kjøpe billett på kampdagen, men dersom man er på en ren fotballtur er det nok tryggest å skaffe seg billett på forhånd. Alle tyske klubber selger billetter via sine hjemmesider. Billettene legges typisk ut for salg 3-4 uker før kampen. Innledningsvis er det bare klubbens medlemmer som kan kjøpe, men dersom det ikke er en veldig spesiell kamp, blir billettene etter hvert tilgjengelige for alle. Mange klubber tilbyr dessuten muligheten for å skrive ut billetten selv, slik at man ikke trenger å bekymre seg for postgangen fra Tyskland. 

Selv om det normalt går greit å skaffe seg billett, så skal det ikke legges skjul på at noen klubber er vanskeligere enn andre. Union Berlin kan man for eksempel bare glemme med en gang. For Borussia Dortmund og Bayern München er det også vanskelig å kjøpe billett direkte fra klubben.

Kamptidspunkt

Kampene i toppdivisjonen (1. Bundesliga) har tradisjonelt gått kl 1530 på lørdag, men på grunn av tv-dekning så spres kampene nå ut over hele helgen. En tv-kamp går fredag 2030, en på lørdag 1830, gjerne to søndagskamper 1530 og 1800, og innimellom er det også en kamp på mandag kveld. I tillegg spiller 2. Bundesliga og 3. Liga de fleste kampene sine lørdag 1300 og søndag 1330. Lokale supportere er ikke noe glade for denne flyttingen av kamptidspunkt, men for turister har dette fordelen at man kan få med seg 3-4 kamper i løpet av langhelg. 

Beste steder å se tysk fotball

For å se flest mulig kamper, bør man legge fotballturen til et sted med mange klubber innen kort avstand. Dersom man har flere interesser enn fotball, vil det dessuten være en bonus dersom stedet i tillegg har andre attraksjoner. Under skisserer jeg de mest aktuelle alternativene. (Merk at selv fotball helt nede på fjerde nivå kan ha tusenvis av tilskuere og meget god stemning på tribunene i Tyskland).

Ruhr-området

Ruhr-området er det soleklare førstevalget for fotballturister. Her ligger fotballklubbene tett i tett. I 1. Bundesliga har vi Borussia Dortmund, Schalke 04, Borussia Mönchengladbach, Fortuna Düsseldorf, Bayer Leverkusen, FC Köln og Paderborn alle innen kort rekkevidde. I tillegg finnes flere interessante klubber på lavere nivå, for eksempel VfL Bochum, MSV Duisburg, KFC Uerdingen, Rot Weiss Oberhausen, Rot Weiss Essen og mange flere.

Rot Weiss Oberhausen

Selv i 4. divisjon kan det være flere tusen tilskuere og god stemning. Her på hjemmebanen til Rot Weiss Oberhausen.

Ruhr-området har slitt med å kvitte seg med ryktet som et forurenset industriområde, selv om det meste av industrien har forsvunnet for lenge siden. Nå er området faktisk ganske trivelig og et paradis for turister med interesse for gammel industrihistorie. Blant annet i Oberhausen, Duisburg, Essen og Bochum finnes industrimuseer av meget høy kvalitet. Ruhr-området er lett tilgjengelig via SAS sine daglige avganger til Düsseldorf og den gode offentlige transporten gjør at man kan slå seg ned i hvilken som helst by der. 

Frankfurt-området

Det nestbeste fotballstedet er Frankfurt-området, som også er lett tilgjengelig via flere daglige avganger med Lufthansa og SAS fra Oslo. I toppdivisjonen finner vi Eintracht Frankfurt og Mainz, mens i 2. Bundesliga har vi for tiden Darmstadt og Wehen Wiesbaden. På lavere nivå finnes det også mye interessant, inkludert “kultklubben” Kickers Offenbach. 

Fortuna Dusseldorf

Inne på stadionen til Fortuna Düsseldorf

Frankfurt-området er vel verd å besøke for turister, uansett om man er fotballinteressert eller ikke. I selve Frankfurt er det mer enn nok å gjøre i flere dager, og byene Mainz og Wiesbaden er meget flotte og store turistattraksjoner. I tillegg ligger Rhindalen, med sin fantastiske natur, sjarmerende landsbyer og utallige vandremuligheter, rett i nærheten. 

Andre steder

Bayern har også flere fotballag, men er ikke noe spesielt godt sted for fotballturister. På høyeste har vi bare Bayern Munchen, men der får man neppe tak i billett. Alternativer i 2. Bundesliga er Jahn Regensburg, Greuter Fürth og FC. Nürnberg, som imidlertid kan være interessante å få med seg.

Berlin er heller ikke noe godt fotballalternativ. Hertha Berlin og Union Berlin spiller på høyeste nivå, men ellers finnes ikke et eneste lag i de tre øverste divisjonene. Union Berlin får man uansett ikke billett til, men Hertha Berlin spiller på Olympiastadion og har god kapasitet. På fjerde nivå finnes det riktignok en rekke lag, hvorav kanskje SV Babelsberg 03 og Berliner AK 07  er mest interessante.  

Transport til stadion

Tyske fotballbaner ligger sjelden midt i byen, men det er alltid meget lett å komme seg dit. Fra togstasjonen (Hauptbahnhof) vil det som regel settes opp gratis shuttlebusser til stadion. Mange tyske klubber har dessuten en fantastisk ordning hvor fotballbilletten gir adgang til å reise gratis med kollektivtransport til og fra kampen. (Ikke fra hvor som helst i landet, men ofte innen den aktuelle delstaten. Uansett er det betydelige beløp på dette, gjerne opp mot 50 euro, mer enn kampbilletten koster.) Dette er utvilsomt et incitament til å skaffe seg billett på forhånd.

Andre tips

For å holde seg orientert om hva som skjer i tysk fotball, anbefaler jeg den ukentlige podcasten Dritte Halbzeit (på norsk). Programlederne har en nokså uhøytidelig og humoristisk stil og det legges først og fremst vekt på ting som skjer utenfor banen. Dersom man på forhånd er moderat interessert i tysk fotball, vil man raskt bli svært interessert etter å ha hørt noen episoder.

Mobilappen Groundhopper er meget nyttig for å finne ut hvilke fotballkamper som foregår i nærheten av der man befinner seg.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Fotballtur til Tyskland

  1. Palle
    13. november, 2019 at 15:31

    Høres ut som en flott tur! Takk også for at du henviste meg til denne appen, Groundhopper – god idé 🙂

    Neste stopp England?

  2. 17. november, 2019 at 17:27

    Ja, flott å reise til Tyskland på fotballtur! Både England og Tyskland er fine land for å se fotball!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *