Cappadocia, Tyrkia

Cappadocia er et område i sentrale Tyrkia, særlig kjent for sine utrolige fjellformasjoner av tuffstein. Det unike landskapet er ikke bare utrolig vakkert, men har i tillegg fått et eventyraktig preg av måten mennesker har tatt fjellene i bruk. Cappadocia er derfor et kulturelt og historisk skattkammer som i tillegg byr på fantastiske muligheter for vandreturer og andre utendørsaktiviteter. Kombinasjonen av natur og kultur har selvsagt ført Cappadocia inn på Unescos verdensarvliste.  

Cappadocia har vært befolket i mange tusen år og innbyggerne oppdaget tidlig at tuffsteinen var ideell til boligformål. Etter hvert som mange hogget ut sine egne boliger, ble disse forbundet med hverandre gjennom tunneller. Til slutt stod man igjen med hele byer inne i fjellet og under jorden. Dette var særlig nyttig for å gjemme seg for invaderende styrker.

Cappadocia er et stort område, men mest interessant for turister er Göreme Nasjonalpark hvor de aller mest spektakulære fjellformasjonene finnes. Det er nesten utrolig å tenke seg at fjellene er dannet på en naturlig måte ved vulkansk aktivitet og påfølgende erosjon. 

Høydepunktet for de fleste besøkende er å oppleve det unike landskapet. Cappadocia er full av fantastiske utsiktspunkter over fjellene, men den aller beste utsikten får man fra varmluftsballong. Kulturelle høydepunkter er de underjordiske byene og et utall dekorerte hulekirker. Som Tyrkias kanskje aller største attraksjon har Cappadocia selvsagt blitt et populært turistområde. Cappadocia er imidlertid så stort i utstrekning at overturisme ikke trenger være noe spesielt problem. 

Cappadocia kan oppleves på forskjellige måter. Mest populært (særlig blant kinesiske turister) er guidede turer hvor man kjøres rundt til mange av interessepunktene. Dette er en fin måte å få med seg mye på kort tid. Dersom man i større grad ønsker å få opplevelsene for seg selv, så er vandreturer et utmerket alternativ. Mange av Cappadocias kulturelle attraksjoner er nemlig lett tilgjengelige til fots via et nettverk av vandreruter gjennom det fantastiske landskapet. 

Guidede turer

Cappadocia er full av turoperatører som tilbyr identiske turopplegg til samme pris. Det er særlig to dagsturer som er populære: “Green tour” og “Red tour”. Begge turene varer hele dagen og koster ca 40 euro, inkludert transport, guide og lunsj. Turene starter fra turistbyen Göreme og foregår typisk i minibuss med rundt 10-15 deltagere.

“Green tour” fokuserer på severdigheter et stykke unna Göreme og er derfor en praktisk løsning for turister uten egen transport. Alt kan riktignok besøkes med offentlig transport, men dette er relativt tungvint og man rekker ikke over alt på en dag. På “Red tour” er derimot fokuset på attraksjoner i nærheten av Göreme. Disse kan lett besøkes på egen hånd, for eksempel på de vandreturene som beskrives nedenfor. Min anbefaling er derfor å stå over “Red tour” såfremt man ikke har veldig dårlig tid i Cappadocia eller har sterkt behov for guiding. 

Derinkuyu

“Green tour” starter med en kjøretur sørover fra Göreme til den underjordiske byen Derinkuyu. Dette er den største av sitt slag i Cappadocia og til tider skal opp til 20000 innbyggere ha holdt til under bakken. Etter guidet omvisning i Derinkuyu fortsetter man videre til Ihlara-dalen, en canyon som minner om en rift i et ellers relativt flatt landskap. I fjellsidene er det hogget ut bortimot 50 steinkirker og andre bygninger med til dels flotte dekorasjoner. Dalen er 15 kilometer lang og egner seg flott for turgåing, men på “Green tour” går man bare deler av strekningen (ca 3-4 kilometer). I enden av dalen ligger en rekke turistrestauranter hvor man får servert lunsj.  

Ihlara-dalen

Deretter fortsetter man til Selime-klosteret, den største religiøse konstruksjonen i Cappadocia. Klosteret er hogget ut blant steinformasjoner av den kjente “skorsteins”-typen og er ganske så spektakulært. Det skal ha blitt bygget rundt år 800-1000, men hadde også andre bruksområder før det ble forlatt på 1500-tallet. Etter å ha utforsket klosteret kjører man tilbake til Göreme, inkludert et par stopp på noen turistbutikker. 

Selime-klosteret

Selime-klosteret

“Red tour” starter med en kort kjøretur til nabobyen Uchisar for å besøke det såkalte “slottet”, en uthulet fjelltopp med 360 graders panoramautsikt. Neste stopp er Göreme “Open air museum”, en rekke klostre og kirker som selvsagt er hogget ut i fjellsiden. Deretter fortsetter man til Cavusin cave village, en gammel hulelandsby. Etter lunsj i Göreme tar man turen rundt til mange av de beste utsiktspunktene i nærheten av byen.

Vandreturer 

Nasjonalparken egner seg utmerket for vandreturer og det finnes mange godt skiltede turløyper. Takket være det relativt åpne landskapet er det er lett å finne frem og bortimot umulig å gå seg vill. Under skisserer jeg to sterkt anbefalte spaserturer med utgangspunkt i Göreme. Normalt vil begge turene ta det meste av dagen siden det er naturlig med mange stopp for å ta bilder eller beundre landskapet. I teorien er det riktignok mulig å skynde seg gjennom på noen timer, men dette er bortimot noe av det dummeste man kan gjøre.

Tur 1: Göreme – Pigeon Valley – Uchisar – Love Valley – Göreme.  Total avstand for denne turen er omtrent 11-12 kilometer, avhengig av veivalg. Uchisar er eneste sted underveis med spisemuligheter, så det kan være lurt å ta med seg litt proviant. Imidlertid er det ofte mulig å kjøpe te eller juice fra selgere langs stien.

Turen starter fra sørvestkanten av Göreme hvor man følger gaten ut av byen og oppover mot området som kalles Pigeon Valley (“Duedalen”). Mange av hulene er bebodd av duer og innbyggerne samler inn dueavføringen som sies å være bra som gjødsel. Her begynner en smal sti som snirkler seg langs dalbunnen. Etter hvert klatrer stien oppover i fjellsiden og snart får man øye på landsbyen Uchisar på toppen. Det er flere alternative stier opp til landsbyen, men siden landskapet er så flott kan det være lurt å ikke ta den aller raskeste veien.   

I Uchisar bør man definitivt besøke “slottet”, hvor det er 360 graders utsikt over hele området. På veien ut av Uchisar går man ned en fjellside som er full av de vakre “skorsteins”-formasjonene, her i stor grad uthulet til boligformål. Deretter følger man bilveien tilbake mot Göreme i noen hundre meter før man tar av til venstre på en grusvei. 

Innledningsvis går grusveien oppe på et slags platå uten altfor mye interessant, men snart dukker stien ned til “Love Valley” (Kjærlighetsdalen) opp på venstre side. Stien i dalbunnen er en nydelig strekning og etter hvert vil man se flere og flere penislignende steinformasjoner. (Lettkrenkede feminister bør trolig stå over denne delen av turen, da det ikke finnes tilsvarende formasjoner av det kvinnelige kjønnsorganet). Ved enden av dalen må man følge bilveien et par kilometer tilbake til Göreme. 

Kjærlighetsdalen

Kjærlighetsdalen

Tur 2: Göreme – Red Valley – Rose Valley – Göreme. Denne turen er ca 14-15 km, men kan forkortes litt dersom det skulle være ønskelig. På utsiktspunktet omtrent halvveis finnes et par enkle restauranter, men ellers er det en god ide å ta med litt proviant. Det finnes dessuten muligheter for forfriskninger (juice, te) et par steder langs stien.

Turen starter med å følge bilveien ut av Göreme forbi “Open air museum”. I teorien kan man kombinere museet med turen, men jeg vil heller anbefale å ta dem på separate dager. Ellers får man rett og slett for dårlig tid. Etter noen kilometer tar man av til venstre og følger en grusvei et kort stykke kanten av Meskendir-dalen. Herfra går det en sti ned i det relativt trange juvet. I dalbunnen er det utsikt til mange huler som er hogget inn i fjellsiden høyere oppe. 

Etter å ha fulgt stien i Meskendir-dalen et par kilometer, tar man til høyre i et kryss i retning “Rose Valley” (Rosedalen). I begynnelsen befinner man seg nede i en dyp canyon, men det er utsikt til et par hulekirker mens man stiger oppover. Etter hvert når man opp på et slags platå og har utsikt i mange retninger. Helt på toppen kommer man til et utsiktspunkt med et par enkle restauranter. 

Fra utsiktspunktet tar man en annen sti ned i Red Valley (“Røde-dalen”). Dalen har åpenbart fått navnet på grunn av fargen på fjellene. Stien går delvis over en rygg med fin utsikt tilbake mot stien man kom opp tidligere. Etter hvert ankommer man et gresskledd platå hvor det finnes en sti ned i Rose Valley (“Rose-dalen”). Dette er kanskje turens høydepunkt da stien snirkler seg forbi all verdens merkelige steinformasjoner og det i tillegg finnes en rekke hulekirker som kan utforskes.

Til slutt ender man opp på en grusvei i retning tilbake mot Meskendir-dalen, der turen startet. Etter kort tid kan man imidlertid ta av til høyre til Pasabag Valley (“Munkedalen”). Her er det enda flere snåle steinformasjoner, mange av dem hogget ut til kirker og klostre. Etter å ha passert disse så har man Göreme i sikte og det er lett å finne veien tilbake til byen.  

Varmluftsballong

Turer med varmluftsballong er svært populært i Cappadocia. I høysesongen kan man på formiddagen ofte se flere hundre ballonger sveve over landskapet. Turene foregår i prinsippet hver eneste dag, men av sikkerhetsmessige årsaker avlyses ballongferdene ved dårlige værforhold (regn, snø, tåke, sterk vind etc). En typisk ballongtur varer en times tid og starter omtrent ved soloppgang. En typisk ballong har plass til 16-24 passasjerer i kurven. Prisen varierer med etterspørselen, så turene er dyrest i høysesongen. Typisk betaler man mellom 100 og 200 euro pr. person.

Praktisk informasjon

Cappadocia kan besøkes hele året. Høysesongen er juli og august, men dette er kanskje det verste tidspunktet å besøke pga. det store antallet turister og høye temperaturer. Værmessig har man det mest behagelige klimaet i april-mai og september-oktober. Mitt besøk var i midten av november og da temperaturen helt perfekt med ca 23 grader hver dag. Men, vanligvis er det kaldere enn dette, så jeg var nok litt heldig. 

Göreme

Turistinfrastrukturen er meget god i Cappadocia. Mest utbygd er Göreme som kan beskrives som en ren turistby. Her finnes alle fasiliteter med en enorm mengde hoteller, restauranter og turoperatører. Til tross for å være sterkt turistifisert så er den slett ikke noen utrivelig by. Veldig mange av hotellene er for eksempel hogget ut i fjellet og flott tilpasset landskapet. Mange av de nærliggende landsbyene regnes gjerne for mer “lokale”, men i praksis er ikke forskjellen så altfor stor. I Göreme finnes overnattingsalternativer i alle prisklasser. For 300 kroner får man veldig bra standard. Jeg kan anbefale Cappadocia Caves Hotel som har flotte rom, god frokost og hyggelig betjening. Søk ellers på Agoda etter alternativer.

Göreme

Göreme ligger i Nevşehir-provinsen omtrent ved Tyrkias geografiske midtpunkt. For å komme dit må man først ta seg til byen Nevşehir. Denne er godt forbundet med busser fra Istanbul og andre tyrkiske byer. Fra bussterminalen går det buss omtrent annenhver time til Göreme. Man kan også ta lokalbuss inn til sentrum av Nevsehir og bytte til en buss som går til Göreme hver halvtime. Taxi fra bussterminalen til Nevsehir koster rundt 90 TL. Nevsehir har dessuten egen flyplass. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *