Xiao Likeng – Kinas koseligste landsby

Med sine enorme folkemasser og økende urbanisering er Kina mest kjent for sine travle og gigantiske storbyer. Ute på landsbygda er imidlertid tempoet et helt annet og her finnes en rekke koselige landsbyer som er verd å besøke. Mange av de flotteste landsbyene ligger i den tidligere Huizhou-regionen, i dag en del av provinsene Anhui og Jiangxi. Den vakre naturen med grønne rismarker, skog og store fjellområder (blant annet både Huangshan og Sanqingshan) og de idylliske landsbyene gjør området til et svært trivelig sted å oppholde seg.

Utsikt over Xiao Likeng

Utsikt over Xiao Likeng

Den største konsentrasjonen av små bildeskjønne landsbyer ligger utenfor den mellomstore byen Wuyuan i Jiangxi-provinsen, et område som tradisjonelt har blitt regnet for litt “tilbakestående” med lavere økonomisk vekst enn resten av Kina. I de senere årene har disse landsbyene blitt populære turistmål for kinesere men foreløpig er det ikke mange utenlandske turister som finner veien dit. De få som kommer blir imidlertid gjerne værende i flere dager for å utforske stedet. Alle landsbyene i området er verd å besøke men den aller triveligste er utvilsomt Xiao Likeng, som er et naturlig sted å bruke som base.

Broer i Xiao Likeng

Mange små broer i Xiao Likeng

Xiao Likeng betyr Lille Likeng og det finnes naturlig nok også en Da Likeng (Store Likeng) i nærheten. Det er ingen spennende historie knyttet til Xiao Likeng (i hvert fall ikke som jeg har kunne bringe på det rene). De fleste innbyggerne har levd av jordbruk i lang tid, noe de til en viss grad fremdeles gjør, selv om turisme har tatt over som en viktig næringsvei. Men, dette er da også noe av sjarmen med Xiao Likeng. Motivet for å oppsøke landsbyen er gjerne å oppleve litt av “det gamle Kina” og slippe unna det hektiske tempoet i storbyene, noe Xiao Likeng gir rikelig anledning til. Her finnes trange gater, små broer, bygninger med røde kinesiske lanterner, små butikker, kvinner som vasker tøy i elven, bønder som jobber med vannbøffel på rismarkene, barn som leker i gatene og lignende ting som forbindes med Kina men som egentlig er ganske fremmed for dagens urbane kinesere. De godt bevarte husene i den arkitektoniske “Huizhou”-stilen, karakterisert av sine høye hvite vegger og svarte takstein, er dessuten med på å forsterke følelsen av å være reist tilbake i tid.

Vannbøffel

Tradisjonelt landbruk med vannbøffel utenfor Xiao Likeng

Xiao Likeng er nokså liten og består først og fremst av en gangvei langs en elv, samt enkelte smågater og trange smug vinkelrett på denne. I utkanten av byen ligger en liten ås hvor man har strålende utsikt over alt sammen. Byen er omgitt av rismarker og grønne skogkledde åser, samt en nybygget gigantisk viadukt for lyntoget mellom Shanghai og Changsha, som strengt tatt ikke ser ut til å passe helt inn. Av spesielle bygninger i Xiao Likeng har man huset til en gammel rik forretningsmann, en paviljong, et utendørs teater og et par templer. Men disse er neppe noe man kommer langveisfra for å se. Det er den generelle atmosfæren og helhetsinntrykket som er hovedattraksjonen i Xiao Likeng.

Gate i Xiao Likeng

Gate i Xiao Likeng

Innbyggerne har skjønt at det er mye å tjene på suvenirsalg og mange utnytter dette ved å selge ting fra boder utenfor huset sitt. Ofte er det faktisk lokalt produserte ting som tilbys og ikke masseproduserte artikler fra en fabrikk et annet sted i Kina. På dagtid vil det dessuten ofte være enkelte støyende kinesiske turgrupper med en guide som skriker i en megafon i byen, men på ettermiddagen (etter rundt 1600) forsvinner disse og alt blir rolig og fredelig. Når de røde lanternene lyser opp byen etter solnedgang er Xiao Likeng på sitt aller triveligste. I Xiao Likeng går folk tidlig til ro og etter 2200 er byen helt død. En fin ting å gjøre er å spasere litt rundt i gatene på den tiden. Ute ved rismarkene kan man stå helt alene og høre lydene fra naturen.

Lyntog viadukt

Viadukten til det nye lyntoget passer ikke helt inn…

Turister må faktisk kjøpe billett for å komme inn i Xiao Likeng og de andre landsbyene i området. Ikke nok med det, men i tillegg tas det fingeravtrykk slik at billetten ikke kan overdras til andre!  Relativt dyrt er det også. Man kan velge mellom enkeltbillett for kun en landsby (ca. 40 kroner) eller 5-dagers billett (ca. 200 kr) som gjelder for alle stedene. Sistnevnte er helt klart best, hvis man da ikke kun er på en kort gjennomreise. Ikke bli skremt av dette – det dreier seg faktisk om ekte landsbyer og ikke kunstige fornøyelsesparker.

Suvenirboder

Suvenirer å få kjøpt overalt

Som nevnt finnes det en rekke andre vakre landsbyer i samme området og disse kan lett besøkes med utgangspunkt i Xiao Likeng. Populære steder for turister er Xiaoqi, Sixi, Yancun, Qingyuan, Qinghua og Da Likeng, alle innenfor en radius på 40-50 kilometer. Det er mulig å reise rundt med kollektivtransport, selv om rutetidene ikke er optimalisert for turister. Ofte må man innom Wuyuan og bytte buss der, istedenfor for å ta den mest direkte ruten. Mye enklere er det å komme seg rundt med taxi.  Disse har ikke taksameter så man må forhandle om prisen på forhånd. Typisk koster det 30-50 kr mellom to landsbyer og 2-300 kr for en heldagstur til flere landsbyer. Det finnes busser og taxier langs hovedveien rett utenfor Xiao Likeng.

Turister i Xiao Likeng

På dagtid er det litt flere turister i Xiao Likeng

Med sin vakre natur er området perfekt for vandreturer fra landsby til landsby, gjerne med overnatting på veien. Det er litt vanskelig å finne frem langs stiene på egen hånd så de fleste benytter seg av en guide (koster fra 2-300 kr pr. dag – lykke til med å finne en som snakker engelsk). Man trenger imidlertid ikke legge ut på store ekspedisjoner for å oppleve “ekte” landsbyer, garantert uten andre turister. Fra Xiao Likeng kan man til fots, helt på egenhånd, enkelt besøke et par landsbyer langt utenfor turistløypen.

Landskap rett utenfor Xiao Likeng

Landskap rett utenfor Xiao Likeng

For å gjøre dette må man bare følge veien på “baksiden” av Xiao Likeng istedenfor å gå ut hovedinngangen ved billettkontoret. Veien er asfaltert men det kommer typisk et par kjøretøy i timen så trafikk er ikke noe stort problem. Veien snor seg gjennom noen flotte skogkledde landskaper med rismarker, hvor det sannsynligvis er folk ute og jobber. Etter 30-40 minutter passerer man gjennom en svært liten landsby (egentlig bare en gruppe med hus) før veien snirkler seg oppover og over et lite fjellpass. Under nedstigningen på den andre siden har man strålende utsikt til to nye landsbyer. Turister som vil ha en veldig “lokal” opplevelse kan prøve å spise på en av de lokale restaurantene her. De har neppe hatt utenlandske kunder før og har garantert ikke engelsk meny. Veien fortsetter videre langs rismarker og teplantasjer og nye landsbyer dukker opp etter hvert. Dessverre er det ikke mulig gjøre en rundtur ut av det, så før eller siden blir man nødt til å snu og gå tilbake samme vei.

Landsby nær Xiao Likeng

Garantert turistfri landsby

Det finnes en rekke små gjestehus i Xiao Likeng og allerede ved inngangen til byen blir man helt sikkert oppsøkt av diverse kvinner som ikke snakker et ord engelsk, men gjerne vil ha deg med til stedet sitt. Gjestehusene serverer også ofte mat men i tillegg finnes det er par restauranter og tehus i byen. Et bra sted å bo i Xiao Likeng er Brook Hotel (ca. 100 kr/natt for et greit rom) hvor datteren i huset (sannsynligvis som eneste person i byen) snakker svært godt engelsk. Hun kan også hjelpe med en del praktiske ting, for eksempel hvis man trenger sjåfør for å komme rundt til de andre landsbyene eller til Sanqingshan.

Xiao Likeng by night

Xiao Likeng by night – på sitt aller koseligste

Xiao Likeng ligger mellom fjellene Huangshan og Sanqingshan så det passer fint å besøke disse på samme tur. Med kollektivtransport må man innom Wuyuan først og derfra koster det 30-50 kr med taxi til Xiao Likeng eller et par kroner med lokalbuss. Fra Tunxi (det vanligste utgangspunktet for turer til Huangshan) tar det ca. to timer med buss til Wuyuan. Det går også et par busser daglig mellom Shanghai og Wuyuan (ca. 7 timer). Fra Xiao Likeng og direkte opp til Sanqingshan kan man ta taxi for 100-150 kr, eller buss fra Wuyuan til Yushan (nærmeste by til Sanqingshan) og buss videre derfra opp i fjellet. En annen mulighet fra Shanghai er å ta det nye lyntoget direkte til Yushan (2 ½ time) og deretter buss videre til Wuyuan og Xiao Likeng eller eventuelt besøke Sanqingshan først. Sjekk togtider her. (Dette toget passerer forøvrig over viadukten utenfor Xiao Likeng slik at oppmerksomme passasjerer har flott utsikt over landsbyen i et par sekunder.)

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Xiao Likeng – Kinas koseligste landsby

  1. 27. februar, 2015 at 12:07

    Ser nydelig ut! Selv har jeg mest besøkt de større byene i Kina, men disse er et must å beøske når jeg får sjansen 🙂

  2. 27. februar, 2015 at 12:47

    Takk for din kommentar!

    Det er mye interessant å oppleve i Kinas storbyer, men jeg kan absolutt anbefale å avlegge noen av landsbyene et besøk! Xiao Likeng er nok en av de fineste men det finnes mange andre også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *