Fjelltur i Bucegifjellene, Romania

Romania har mye spektakulær natur og egner seg utmerket for å gå fjelltur. Et meget godt alternativ for turgåere er fjellkjeden Bucegi som er en del av Karpatene. Den ligger omtrent midt i Romania, rett sør for byen Brasov. Ikke bare er det et veldig naturskjønt område, men det er samtidig svært enkelt tilgjengelig med muligheter for både dagsturer og lengre vandringer med overnatting i fjellet.

Bucegifjellene

Flott natur i Bucegifjellene

Prahovadalen går gjennom fjellkjeden fra Brasov og i retning sørover mot Bucuresti. Med kort mellomrom ligger turistbyene Busteni og Sinaia som begge er gode utgangspunkt for fjellturer.  Begge byene har gondolbaner som kan bringe turister opp til rundt 2000 meter. Det aller mest praktiske utgangspunktet er nok Busteni. Herfra kan man ta gondolen opp til Cabana Babele på fjellplatået hvorfra det finnes en rekke turmuligheter.

Platå på Bucegifjellene

Over tregrensen

Det er selvsagt også mulig å bare ta gondolbanen opp, gå litt rundt på platået og så ta gondolbanen ned igjen. Ved Babele finnes et par artige steinformasjoner som er skapt av vær og vind.  Den ene ser ut som en egyptisk sfinx og et par andre minner om sopp.  Turgåere kan blant annet spasere ned igjen til Busteni, langs platået og ned til Sinaia eller ta en tur opp på Omu, Romanias høyeste fjell.  Stiene er stort sett rimelig godt merket så det er sjelden noe problem å finne frem.

Naturlig steinformasjon nær Cabana Babele

Et av høydepunktene hvis man spaserer fra toppen og ned i Prahovadalen er å passere gjennom mange forskjellige landskaper. På toppen er det lite vegetasjon bortsett fra gress. Etter hvert kommer man ned til tregrensen og ser forskjellige typer trær.  Veien snirkler seg mye frem og tilbake, så verken opp eller nedstigningen blir spesielt bratt eller hard på knærne. Det finnes hytter oppe på fjellet hvor man kan overnatte dersom man ønsker å gå mer enn dagsturer.

Gondolbane ved Cabana Babele

Gondolbanen har liten kapasitet men gjør oppstigningen betydelig enklere

Hvis man velger å ta gondolbanen fra Busteni og opp til Cabana Babele bør man være oppmerksom på et potensielt problem. Selve turen tar bare rundt 15 minutter men dessverre har gondolbanen svært dårlig kapasitet med totalt bare to gondoler. (Man kan jo skremmes av tanken på hva slags hjerne som tenkte ut at to gondoler var nok). Med andre ord er det minst 15 minutter mellom hver vogn. Det sier seg selv at det danner seg store køer og på populære dager er det mange timers ventetid. Folk stiller seg visst i kø mange timer før gondolbanen åpner.  Et alternativ er jo selvsagt å spasere opp (ned).  Billett til gondolbanen koster rundt 65 norske kroner en vei.

Utsikt mot Busteni

Ingenting å utsette på utsikten

Området har en rik flora og fauna som også inkluderer bjørner. Det er satt opp plakater som advarer mot nærkontakt med bjørn. Man skal imidlertid være svært (u)heldig for å se en bjørn.  Bjørnene har ikke noe ønske om å treffe mennesker, så hvis man ikke er ekstremt uheldig med vindretning etc, så vil bjørnene alltid trekke seg unna når man kommer. Folk har blitt drept av bjørner i området, men dette er svært sjelden og strengt tatt ikke noe man behøver å bekymre seg for.

Bjørn i Bucegifjellene

Pass deg for bjørnen…

Det finnes en rekke hoteller i både Busteni og Sinaia, så det vil neppe være noe problem å finne et sted å overnatte. Som by er Sinaia betydelig triveligere enn Busteni siden gjennomgangstrafikken ledes utenfor hovedgaten. På den annen side er nok turmulighetene bedre fra Busteni. Hvis man ønsker å bo mer urbant, så er byen Brasov et godt utgangspunkt. Der kan man enkelt ta buss eller tog til Busteni eller Sinaia. Togene går litt uregelmessig fra/til Brasov, men det skal uansett være bra nok forbindelser til en dagstur.

Stier i Bucegifjellene

Lett å finne veien

Det er ganske enkelt å komme til Bucegifjellene fra Norge.  På sommeren flyr Wizzair direkte fra Torp til Bucuresti og derfra er det bare rundt to timer med tog (eller buss) videre til Sinaia eller Busteni. Ellers kan man søke på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.