Fjelltur på Sanqingshan, Kina

Fjellet Sanqingshan i den kinesiske provinsen Jiangxi har noen av verdens mest spektakulære fjellformasjoner. Overalt ser man granittspirer som reiser seg opp mot himmelen, noen steder dekket med trær og annen vegetasjon som vokser på “umulige steder”. Til tider kan man oppleve en nesten magisk stemning dersom skydekket legger seg akkurat under fjelltoppene som dermed gir inntrykk av å reise seg opp fra skyene.

Sanqingshan har mange topper

Mange topper på Sanqingshan

Sanqingshan er naturlig nok et flott sted å gå fjelltur og har dessuten fordelen av å foreløpig ikke være så veldig kjent (relativt sett) internt i Kina. Dette medfører (inntil videre) at man i større grad kan oppleve fred og ro enn på mer kjente fjell som Huangshan, hvor det generelt er langt flere støyende kinesere. For de som foretrekker uberørt natur kan det imidlertid komme som en nedtur at det er bygget trapper og stier som kan følges. På den annen side, uten disse menneskelige inngrepene ville det kun vært fjellklatrere som kunne utforsket Sanqingshan og Kinas andre berømte fjell.

Fjellformasjoner på Sanqingshan

Ingenting i veien med utsikten

Den høyeste toppen på Sanqingshan er på rundt 1820 meter, så det er ikke akkurat verdens høyeste fjell vi snakker om. Til gjengjeld har fjellkjeden veldig mange topper og som alltid har kineserne vært ute og gitt dem fantasifulle navn. For eksempel kan man oppleve “Oriental gudinne”, “Gigantisk boa-slange”, “Tusen topper som kjemper om å være best” og “Tre drager som skynder seg mot sjøen”. Ikke alle navnene er like håpløse og spesielt “Gigantisk boa-slange” passer meget bra. Det skal forøvrig være høy biodiversitet i området med over 2000 forskjellige planter og hundrevis av dyrearter. Men strengt tatt skal man ha flaks for å se mye annet enn ekorn.

Mange fine formasjoner

Gigantisk boa-slange på Sanqingshan

Sanqingshan dreier seg ikke bare om vakker natur men har også en religiøs betydning i taoismen (også kalt daoismen). Taoismen er en religion/filosofi som stammer fra Kina og er vanskelig å få tak på uten å gjennomføre detaljstudier (og kanskje ikke en gang da). Målet med livet skal være å oppnå harmoni med Tao, et begrep som ikke kan forklares med ord. Navnet Sanqingshan betyr  “de tre renes fjell” og henspiller på de tre fjelltoppene Yujing, Yushui og Yuhua som skal symbolisere taoismens tre høyeste guddommer. Nå må det imidlertid sies at man egentlig ikke ser så veldig mye til taoismen oppe på fjellet. Det ene taoistiske tempelet som finnes ligger slik at man må gå en liten omvei for å komme dit.

Taoismen lever på Sanqingshan

Taoistisk tempel på Sanqingshan

Man trenger ikke være i spesielt god form for å utforske Sanqingshan, men det kan være en fordel å ikke ha høydeskrekk. Noen steder er gangstiene nemlig bygget i betong på utsiden av den stupbratte fjellsiden og med flere hundre meter rett ned kan det være nervepirrende for noen og enhver. Imidlertid er ikke alle stiene slik, så selv folk med angst for høyder kan utforske store områder uten problemer. Sanqingshan er ikke større enn at man på en lang dag rekker å få sett det aller meste. Fjellet er relativt oversiktlig og lett å finne frem på selv om kartene og skiltene som finnes ikke er veldig gode.

Bratte fjellvegger på Sanqingshan

Ikke noe sted for folk med høydeskrekk

Det finnes to ankomstpunkter til Sanqingshan, enten fra øst eller fra sør. Fra begge steder går det gondolbane opp til nettverket av turstier oppe i fjellet. Fra sør går det også en gangsti, men unntatt for treningsformål har det liten hensikt å spasere opp da landskapet ikke blir videre spektakulært før nær toppen. I alle tilfeller må man betale ca 150 kroner i inngangsbillett til fjellet (gondolbanen koster ekstra). Det er lurt å ta med niste hvis man har tenkt å tilbringe hele dagen i fjellet for unntatt i nærheten av gondolbanene er det begrenset med spisemuligheter.

Landskap på Sanqingshan

Spesielle fjellformasjoner overalt

Hvis man ønsker å tilbringe flere dager på Sanqingshan så finnes det mange overnattingsalternativer, enten oppe på fjellet eller nede rundt gondolbanene. Å bo nede er betydelig billigere og man har større utvalg av restauranter og ting å bedrive på kvelden. Til gjengjeld må man betale inngangsbillett og gondolbanen hver dag. Det er også mulig å besøke fjellet på dagsturer fra byen Yushan, men dette er en typisk generisk kinesisk by uten så veldig mye interessant for turister og det tar rundt halvannen time med buss opp til gondolbanene.

I bærestol på Sanqingshan

Den behagelige måten å oppleve Sanqingshan på

Sanqingshan kan besøkes hele året. På sommeren er dagtemperaturen normalt rundt 20 grader, mens på vinteren kan temperaturen krype under null. På høsten har man størst sjanse for å unngå regn. Dersom det er meldt regn, tåke og dårlig sikt hele dagen er det strengt tatt liten vits i å besøke fjellet. Men, litt morgentåke bør ikke være grunn til bekymring. Som i alle fjell kan værsituasjonen endre seg veldig fort og plutselig har tåken lettet.

Fjellformasjoner

Enda flere fjellformasjoner

Sanqingshan ligger i Jiangxi provinsen rundt 500 kilometer sørvest for Shanghai. For å komme til Sanqingshan må man først ta seg til byen Yushan og derfra ta buss opp i fjellet. Fra Shanghai går det tog til Yushan men dette er ikke hurtigtog så reisen tar opp til 7-8 timer. Det kan være mer praktisk å ta ett av D-togene (Kinas nest raskeste) til nabobyen Shangrao (4-5 timer, 4 daglige tog) og buss eller lokaltog derfra til Yushan. Sjekk togtider her. Det enkleste er antagelig å ta buss fra Shanghai til Yushan, noe som tar rundt 5-6 timer. Søk på Skyscanner eller Momondo for å finne de billigste flybillettene fra Norge til Kina.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer for “Fjelltur på Sanqingshan, Kina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *