Villa de Leyva, Colombia

Villa de Leyva er en gammel koloniby oppe i de colombianske Andesfjellene. Byen ble grunnlagt av spanjolene i 1572, men fikk aldri noen stor økonomisk eller politisk betydning. Synd for datidens innbyggere, men til glede for ettertiden. Manglende utvikling resulterte nemlig i at Villa de Leyva har blitt seende ut omtrent som på 1600-tallet. Byens autentiske utseende har ført den inn på Unescos verdensarvliste og gjort byen til en populær turistattraksjon i Colombia.

Villa de Leyva ligger på ca 2150 meters høyde, noen timers bilkjøring nord for Colombias hovedstad Bogotá. Innbyggertallet er bare rundt 10 000, og som nevnt har den ingen spennende historie å slå i bordet med. Grunnen til at utviklingen aldri skjøt fart var først og fremst mangel på verdifulle mineraler i nærområdet. På den positive siden så bidro dette til at Villa de Leyva unngikk krig og ødeleggelser, siden det ikke var noe spesielt å slåss om. 

For turister er det hovedsakelig byens utseende med hvitmalte husvegger og røde takstein som gjør den interessant. Det er riktig trivelig å spasere rundt i de brostensbelagte gatene og se hvor gjennomført stilen er. I sentrum av byen ligger Plaza Mayor (rådhusplassen) som faktisk er det største torget av sitt slag i hele Colombia! Her finner vi (selvsagt) rådhuset, flere butikker, restauranter og museer. Utsikten over torget med den gresskledde fjellsiden i bakgrunnen er et virkelig flott motiv. 

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Villa de Leyva er ikke større enn at man ser det meste av byen på et par timer. Imidlertid er det også mye spennende å finne på i nærområdet. Byen passer utmerket som base for litt mer aktive turister. Det finnes nemlig gode muligheter for både korte og lange spaserturer, samt for å utforske nærområdet på sykkel. Dersom man vil ta det mer bedagelig så finnes det guidede turer til alle relevante severdigheter. Alternativt kan man kan leie en taxi og bli kjørt rundt på egen hånd.

Utsikt

Utsikt over Villa de Leyva

En enkel spasertur som kan gjøres er til Jesus-statuen oppe i fjellsiden. Herfra har man nydelig utsikt over både Villa de Leyva og landskapet rundt. En annen kort spasertur går til Pozos Azules, fem innsjøer med en flott turkis farge. I hvert fall dersom det er solskinn. I overskyet vær ser de ikke like spektakulære ut. Litt mer ambisiøse fjellturer er også mulig selv om turløypene generelt ikke er spesielt godt merket. Men siden landskapet stort sett er uten trær så skal det godt gjøres å miste oversikten eller gå seg bort.  

Fjellandskap

Typisk fjellandskap

Jordkloden hadde en del interessante livsformer lenge før menneskene oppstod. I Villa de Leyva kan man se bevis på dette i El Fosil museet. Her stilles det nemlig ut et fossil av en 120 millioner år gammel kronosaurus. Fossilet er virkelig imponerende stort. I tillegg er det interessant å merke seg at kronosaurusen levde i havet. Når den allikevel har blitt funnet på over 2000 meters høyde i Andesfjellene, så skjønner man at forholdene på jordkloden har endret seg betraktelig kronosaurusens tid. Museet ligger litt utenfor byen, rett forbi Pozos Azules. Villa de Leyva har også et paleontologisk museum som forteller mer generelt om områdets forhistorie, men dessverre stort sett på spansk. 

Kronosaurus

Kronosaurus fossilet (foto av Edward M Johnson / Wikimedia Commons)

En betydelig nyere (men fremdeles gammel) attraksjon er El Infiernito (“Lille helvete”). Dette er en arkeologisk park med ruiner fra tiden lenge før spanjolene ankom. Her finnes diverse gravhauger og det er også laget noen søyler som muligens ble brukt som et slags solur. Strengt tatt er parken ikke veldig imponerende sammenlignet med mye annet i Sør-Amerika. Men dersom man er spesielt arkeologisk interessert, så kan den være verd å få med seg. Det kan uansett være en fin sykkeltur ut til parken, ca 8 kilometer fra Villa de Leyva.  

El Infiernito

“El Infiernito” (foto av Andrew Bertram / Wikimedia Commons)

En attraksjon av nyere dato er det såkalte Terracotta-huset, som nylig ble ferdigstilt etter en byggeperiode på 20 år. Huset er laget fullstendig av leire og er verdens største av sitt slag.  Dette er trolig noe av det mest spesielle man vil se innen arkitektur, i hvert fall blant vanlige boliger. For dette er faktisk et ordentlig hus, og ikke bare en kulisse til pynt.

Terracotta-huset

Terracotta-huset

Villa de Leyva kan besøkes året rundt. Beliggenheten nær ekvator gjør at temperaturen varierer svært lite og ligger typisk i underkant av 20 grader på dagtid. Det er noe variasjon i nedbør basert på årstiden, men generelt regner det ikke veldig mye selv om himmelen ofte er overskyet. (Gitt hvor tørt landskapet er så er det overraskende at det regner noe særlig i det hele tatt). Merk at Villa de Leyva er en populær helgetur for innbyggerne i Bogotá, så den vil generelt ha færre besøkende på hverdager. 

Dersom man befinner seg i Bogotá, så er det lett å komme seg videre til Villa de Leyva. Det går faktisk direktebuss, men den har relativt få avganger. I praksis er det ofte best å bare ta en av de mange bussene fra Bogotá til Tunja. Derfra går det minibusser til Villa de Leyva minst hvert tiende minutt. Hele turen tar normalt ca 3-4 timer fra Bogotá. Søk på Agoda etter overnatting i Villa de Leyva. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene til Colombia.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *