Bogotá, Colombia

Bogotá er Colombias hovedstad og med sine rundt 7 millioner innbyggere er den også en av Sør-Amerikas største byer. Strengt tatt er den ikke verdens triveligste by men dens posisjon som landets kulturelle, industrielle og økonomiske sentrum, kombinert med en del interessante attraksjoner, gjør det verd å tilbringe minst et par dager i Bogotá hvis man først er i Colombia.

Plaza de Bolivar

Plaza de Bolivar i Bogota

Bogotá ligger på en høyslette i hele 2625 meters høyde over havet. Byen strekker seg ganske langt i nord-sør retning mens i øst er den begrenset av en av fjellkjedene i Andesfjellene. Fjellkjeden er synlig fra nesten overalt i byen, noe som gjør det veldig enkelt å orientere seg i Bogotá. Byen preges ellers av store sosiale forskjeller med relativt velstående bydeler i nord og fattige områder i sør.

Bogota

Utsikt over Bogota fra Monserrate (foto av Luis Jou Garcia / Flickr)

Det bodde rundt en halv million innfødte på høysletten, særlig fra en relativt utviklet stamme kalt Muisca, da en spansk ekspedisjon ankom på 1500-tallet. For å kolonisere området grunnla spanjolene Bogotá i 1538, opprinnelig under navnet Santa Fe de Bogotá. Først kort tid etter uavhengigheten fra Spania i 1819 forenklet man navnet til bare Bogotá. Byen ble hovedstaden i Gran Colombia, en kortlivet statskonstruksjon som omfattet dagens Colombia, Ecuador, Venezuela og Panama.

Gater i La Candelaria

Fargerike gater i La Candelaria

De fleste av Bogotás severdigheter befinner seg i gamlebyen La Candelaria, den historiske bydelen som ble grunnlagt av spanjolene. Området har flere universiteter, biblioteker, kirker og museer. Her er det lave fargerike hus i spansk arkitektur og generelt ganske pent selv om bydelen, i likhet med resten av Bogotá, skjemmes av mye stygg graffiti. La Candelaria er et fint sted å spasere rundt og på dagtid skal det være helt trygt. Om natten er det sannsynligvis mer risikabelt.

Gamlebyen La Candelaria

Deler av La Candelaria gir en småbyfølelse

Sentrum av Bogotá er den store Plaza de Bolivar, en åpen plass som domineres av Bogotás største katedral, Catedral Primada. Den nåværende bygningen stod ferdig i 1823 etter at tre tidligere kirker hadde blitt ødelagt av forskjellige årsaker. Plassen preges alltid av mye folkeliv (for ikke å snakke om dueliv). Herfra strekker La Candelaria seg østover i skråningen opp mot fjellet, mens en rekke offentlige bygninger, blant annet Presidentpalasset Casa de Nariño, Kongressen og Høyesterett ligger rett rundt plassen. Det er mulig å komme inn i presidentpalasset men man må reservere seg på internett først.

Skyskrapere med fjell i bakgrunnen

Fjellkjeden er synlig fra nesten overalt i Bogota

Bogotá største severdighet er utvilsomt Gullmuseet, Museo del Oro, som man ikke finner maken til noe annet sted i verden. Før spanjolenes ankomst hadde de innfødte en rik tradisjon med bruk av gull til kunst og dekorasjon. Spanjolene ble sjokkerte over hvordan de innfødte brukte store mengder gull uten å ha noen anelse om verdien, og dette gav opphav til myten om El Dorado, en hemmelig by laget av gull inne i jungelen. På Gullmuseet får man vite det meste som er verd å vite om gull fra forskjellige perspektiver og det er utstilt en stor mengde gullobjekter laget av forskjellige stammer. Totalt skal museet ha over 55000 objekter i samlingen sin, men av plasshensyn er bare 6000 er utstilt til enhver tid.

Museo del Oro

Ett av mange gullsmykker på Gullmuseet i Bogota

Kunstinteresserte vil utvilsomt sette pris på Museo Botero, hvor malerier og skulpturer av den colombianske kunstneren Fernando Botero og andre kjente kunstnere (Picasso etc) vises frem. Få nordmenn vil ha hørt om Botero, men verkene hans er utstilt over hele verden og er såpass spesielle at man umiddelbart ser hvem som har laget dem. Typisk fremstiller han mennesker med veldig “runde” overdrevne former. Inngang er dessuten helt gratis, så selv folk uten kunstinteresse har ingenting å tape på å gi museet en sjanse.

Fernando Boteros tolkning av Mona Lisa (Foto av Jack Zalium / Flickr)

Et annet gratis museum er Politimuseet. Det høres kanskje ikke altfor spennende ut, men er faktisk riktig interessant og gir et godt innblikk i Colombias voldelige historie. Alle besøkende får en privat guidet omvisning av vernepliktige soldater(!) og dersom man snakker spansk eller får en guide som kan brukbart engelsk (ikke alle kan det), så er det mye å lære. Blant annet har de en egen utstilling om den beryktede narkobaronen Pablo Escobar. Fra taket har man dessuten flott utsikt over La Candelaria.

Utsikt over La Candelaria

Utsikt over La Candelaria fra taket av Politimuseet

Nesten overalt i Bogotá har man utsikt til toppen av fjellet Cerro de Monserrate hvor det ligger en kirke. På en dag med fint vær anbefales det sterkt å besøke toppen. Selve kirken er riktignok ikke spesielt spektakulær, bare fra 1917 (etter at en tidligere hadde blitt ødelagt i jordskjelv), men allikevel et viktig pilgrimsmål på grunn av en Jesus-statue som angivelig skal kunne utrette mirakler. Det går både gondolbane og funikular opp til toppen eller man kan gjøre som pilegrimene og gå til fots. På grunn av en del tidligere problemer med ran og overfall er det imidlertid litt uklart hvor trygt det er å ferdes langs stien til toppen. På søndager er mange pilegrimer ute og går og da skal turen i hvert fall være uproblematisk. Merk at uten akklimatisering kan gåturen i seg selv bli tøffere enn forventet da kirken ligger på hele 3152 meters høyde.

Kirken på toppen av Monserrate

Kirken på toppen av Monserrate

Hele Colombia har et frynsete rykte sikkerhetsmessig og kanskje særlig Bogotá. Folks inntrykk er imidlertid mye basert på tilstanden for 10-15 år siden og sikkerhetssituasjonen har forbedret seg drastisk etter at den høyreorienterte presidenten Álvaro Uribe kom til makten i 2002. Drapsraten har for eksempel gått ned med 80% fra 1993 til 2013 og Bogotá er i dag blant de tryggeste storbyene i Sør-Amerika. Når det er sagt, så er drapsraten fremdeles minst 25 ganger høyere enn i Norge (16.7 drap pr. 100 000 innbyggere i 2013). Mye av kriminaliteten foregår imidlertid i slummen langt borte typiske turistområder. I sentrum og La Candelaria er det dessuten ekstremt mange politifolk i gatene på dagtid så det bør det ikke være noe problem å bevege seg rundt helt normalt. I de rike nordlige bydelene kan man til og med gå ubekymret rundt på kveldstid. For å redusere risikoen for ran ytterligere kan det være lurt å oppføre seg litt diskret. Sannsynligvis kan alle se at man er turist uansett, men å ha et dyrt speilreflekskamera dinglende rundt halsen hele tiden vil tiltrekke unødvendig oppmerksomhet.

Graffiti

Bogota har mye stygg graffiti, men også noen verk av høy kvalitet.

Utenfor La Candelaria (og de mer velstående boligområdene i nord) er derfor ikke Bogotá noen typisk by hvor turister anbefales å spasere tilfeldig rundt. Uten lokalkunnskap risikerer man fort å ende opp i et mindre trygt område. En trygg måte å få oversikt over hele Bogotá er å ta den daglige guidede sykkelturen til Bogotá Bike Tours (pris ca. 100 kroner). Den varer i hele 5-6 timer og går rundt til de viktigste severdighetene utenfor La Candelaria, inkludert et par områder man neppe uten videre bør oppsøke på egen hånd. Blant annet er man innom tyrefekterarenaen Plaza de Toros de Santamaria, hovedkirkegården hvor mange berømte er gravlagt og bydelen Santa Fe med det største “Red light district” i Bogotá. Hvis man ønsker å utforske slummen i Bogotá, kan dette gjøres helt trygt ved å klikke seg inn på et tilfeldig område sør for sentrum i Google Streetview. De har kartlagt nesten hele byen.

Katedral i La Candelaria

Den gule La Candelaria katedralen

Colombia er et nokså progressivt land til å være i Sør-Amerika. Blant annet er prostitusjon helt lovlig og det finnes flere såkalte “toleransesoner” hvor man kan kjøpe sex, både av jenter og transseksuelle. Den viktigste toleransesonen er i bydelen Santa Fe nær sentrum, men området er veldig forfallent og har ikke mye sjarm. På dagtid er stedet relativt livlig og med betydelig tilstedeværelse av politi, men etter mørkets frembrudd bør man nok være ekstremt forsiktig der. Imidlertid sies prisnivået å være fra 50 norske kroner og oppover, så interesserte kan glede seg over at eventuelle “brudd” på den norske sexkjøpsloven (som også gjelder i utlandet – nei, det er ikke en spøk!) blir nesten neglisjerbare.

Innendørs marked i Bogota

Innendørs marked i Bogota

Bogotá er ikke kjent for sitt flotte klima, snarere tvertimot. På grunn av den høye beliggenheten er det aldri spesielt varmt i Bogotá. Stort sett hver dag er temperaturen 15-20 grader på dagtid med relativt kjølige kvelder. Høyest målte temperatur noensinne er bare 26 grader. I tillegg får byen veldig mye regn. I den verste regntiden (april-mai, september-november) kommer det regn nesten hver dag, dog ikke enorme mengder og normalt ikke kontinuerlig regn. Selv utenfor regntiden, kan man forvente regn hver tredje dag i gjennomsnitt. En annen konsekvens av den tynne luften i Bogotá er at man i begynnelsen blir andpusten av selv den minste anstrengelse.

Fruktdessert

Frukt har man mye av i Bogota og Colombia generelt

Det er veldig enkelt å komme seg rundt i Bogotá med offentlig transport. Det finnes riktignok ingen metro men byen har et system med ekspressbusser som kalles for Transmilenio og fungerer nesten på samme måte. Rutene betjenes av lange leddbusser med egne bussfiler og holdeplassene har sperringer for å komme inn. En billett koster rundt 4-5 norske kroner og rutenettet er relativt lett å finne ut av. Systemet fungerer bra men like effektivt som et metrosystem er det ikke. I rushtiden er bussene så mange at de blir stående i kø selv om de har hele veien for seg selv og det blir også en del venting ved kryssende veier.

Transmilenio

Transmilenio bussnettet dekker store deler av Bogota.

Bogotá er ellers full av billige taxier som utgjør et godt alternativ til trengselen på Transmilenio. En tur vil sjelden koste mer enn 30-40 kroner, hvis man ikke skal krysse hele byen. Eneste potensielle problem med taxiene er at det har vært enkelte tilfeller med kidnapping av vestlige turister. Det er ingen grunn til å bli fullstendig paranoid, men hvis man skal være helt trygg kan man bestille taxi istedenfor å finne en på gata. Dette kan gjøres helt uten spanskkunnskaper ved å benytte apper som Uber, Cabify eller Tappsi. Ulempen er at dette koster litt penger uten lokalt simkort med datatrafikk inkludert eller tilgang til wifi.

Monserrate

Ganske landlig utenfor kirken på Monserrate

Det går selvsagt ingen direktefly fra Norge til Colombia. Ofte må man via både Europa og USA for å komme frem til Bogotá. Normalt er flybillettene ikke spesielt billige heller. Hvis man finner en flybillett nede i 5-6000 kroner bør man være meget fornøyd. Søk på Momondo for å finne de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *