Tempeldalen, Sicilia, Italia

Sicilia er på mange måter en veldig særegen del av Italia. Øya er meget fruktbar og har en strategisk beliggenhet ved Middelhavet som har gjort den meget ettertraktet gjennom historien. Rundt 750 f. Kr begynte grekerne å kolonisere øya og det ble dannet en rekke bystater. Syracus var den største kolonien og fikk etterhvert kontroll over det meste av Sicilia.


Concordia-tempelet

Under Peloponneserkrigen 431-404 f. Kr. gikk Aten til angrep på øya, men ble slått tilbake etter at Syracus allierte seg med Sparta. Senere kom Syracus i krig med Karthago (i dagens Tunisia) som hadde opprettet noen kolonier på vestsiden av Sicila. Dette ble kalt punerkrigene. Under den første punerkrigen kom romerne Sicilia til hjelp slik at øya ble en romersk provins.  Karthagerne gav seg imidlertid ikke og prøvde å gjenerobre Sicilia under den andre punerkrigen. Denne krigen er nok mest kjent for kartageren Hannibals felttog over alpene for å angripe Roma fra nord, men den romerske krigsmaskinen ble til slutt for sterk.


Rett utenfor Concordia-tempelet

Med en slik bakgrunn er det ikke unaturlig at det finnes mange fortidsminner fra de forskjellige kulturene som har vært på Sicilia. Spesielt finnes det en overflod av greske ruiner fra de gamle greske koloniene på øya. Her skal jeg se nærmere på et av de mest kjente stedene, Tempeldalen (eller Templenes dal – på italiensk “Valle dei templi”) nær byen Agrigento på vestkysten av Sicilia.


Hera-tempelet

Grekerne kalte byen for Akragas og i perioden 600-500 f. Kr. ble det konstruert minst 21 templer på et hellig område sør for byen. Templene var bosted for de greske gudene og ikke et sted for tilbedelse. Akragas var så heldige å klare å holde seg utenfor Peloponneserkrigen mot Aten, men nøytraliteten deres var ikke nok til å unngå at kartagerne tok over byen i 406 f. Kr. I punerkrigene ble byen stygt skadd men endte selvsagt til slutt opp under romersk styre.


Hera-tempelet

I dag ligger den moderne byen Agrigento på en bakketopp med det arkeologisk området Tempeldalen rett nedenfor. Tempeldalen er en tydelig påminnelse om Sicilias greske fortid og et veldig interessant sted å vandre rundt, selv om templene er i varierende grad av ruin. Ikke overraskende er det en av Sicilias største turistattraksjoner og det arkeologiske området står selvsagt på UNESCOs Verdensarvliste.


Utsikt over Tempeldalen fra Hera-tempelet.

Hvorfor stedet kalles for en “dal” er imidlertid litt uklart for meg, da samtlige templer faktisk ligger langs en åsrygg. Uansett, det arkeologiske området til gamle Akragas er ganske stort og mye er ennå ikke gravd ut. Det blir faktisk flere kilometer å gå dersom man skal få med seg de viktigste ruinene.


Tempeldalen er et fargerikt syn om våren

Det arkeologiske området deles i to av en bilvei og det er på den østlige siden at vi finner de best bevarte templene. Man kommer først til er Herakles-tempelet (kalt Herkules i romersk mytologi) som er det eldste tempelet på området og skal ha vært et av de mest imponerende i den greske sivilisasjonen. Det skiller seg fra de andre ved å ha 15 søyler langs sidekanten mens de andre bare har 13 søyler. Dessverre er det bare 8 søyler som står oppreist i dag.


Ruinene av Herakles-tempelet

Videre østover kommer man til det meget godt bevarte Concordia-tempelet, et av de mest imponerende fortidsminnene fra den gamle greske siviliasjonen. Grunnen til at  det er så godt bevart er sannsynligvis at det faktisk fungerte som kristen kirke i middelalderen. Helt øst ligger Hera-tempelet (Juno) som også er i relativt god stand selv om ikke alle søylene står oppreist her heller.


Søylefragmenter fra Herakles-tempelet

På den andre siden av veien er templene generelt i dårligere stand, men det er uansett verd å ta en tur innom. Zevs-tempelet er det største greske tempelet som noensinne er bygget, så det er trist at det nå ligger fullstendig i ruiner. Ufattelig nok hentet man stein fra tempelet under byggingen av den nærliggende byen Porto Empedocle. Uansett, tempelet skal ha blitt bygget til ære for Zevs etter seieren over kartagerne i den første punerkrigen. Det er også svært lite som står igjen av Castor og Pollux-tempelet, men de gjenværende søylene er blitt et slags symbol for moderne Agrigento og finnes på utallige suvenirer på hele Sicilia.


Dessverre ikke mye som står igjen av Zevs-tempelet.

I forbindelse med Tempeldalen finnes også et arkeologisk museum som gir mer informasjon om utgravningene og livet i de gamle greske koloniene. Inngangsbilletten til Tempeldalen koster 8 Euro eller 10 Euro for en kombinasjonsbillett med museet.


Castor og Pollux-tempelet – symbolet på Agrigento

Det er relativt dårlige flyforbindelser mellom Norge og Sicilia. Sjekk ruter og priser hos Momondo. Heldigvis er det lett å komme seg til Agrigento fra andre steder på Sicilia. Fra Trapani går det tre daglige busser (3t 40 min, 11.20 Euro) og fra Palermo er det masse daglige bussavganger (to timer – 8.10 Euro en vei), i tillegg til at det går tog (2t 13 min – 7.90 Euro).

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *