Steder alle viking-fans må besøke i løpet av livet

Vikingkulturen har alltid vært populær, men de siste par årene har de skandinaviske landene mottatt en ny bølge ferske fans som vil oppleve så autentisk vikingkultur som mulig. Det kan være mange grunner til det. Enklere tilgang til informasjon på internett er det ene, det andre er TV-serier som viser fram vikingene i beste sendetid. Vi har til og med sett dataspill som handler om vikinger, noe ekte fans aldri går glipp av. I tillegg finnes det en rekke pengespill på nett basert på vikinger, som spilleautomaten Vikings. Det finnes også noen nedsider med denne nye bølgen viking-interesse.

Foto av jechstra / Flickr

Det finnes mennesker som prøver å svindle intetanende turister ved å tilby dyre opplevelser helt uten snev av autentisitet. Hvis du liker viking-kulturen og har lyst til å vite hvor du finner de beste opplevelsene, så har vi funnet fram et par steder du absolutt bør besøke. Her kan du få et innblikk i hvordan vikingene pleide å leve før i tiden.

Disse stedene befinner seg både i Norge, Sverige og Danmark, samt på sagaøya Island. Hvert av disse landene har forskjellige aktiviteter og severdigheter for alle som er glade i viking-historien.

Lofoten

I tillegg til de berømte Lofoten Viking-museet, er øyene i Lofoten også kjent for å være en av de få bærekraftige turistdestinasjonen for viking-interesserte. Arkeologer oppdaget det første høvdinghuset tilbake i 1983. Deretter ble huset rekonstruert som et museum, og vant til og med prisen som årets europeiske museum i 2013.

Hvis du besøker Lofoten vil du også få oppleve steder hvor vikingene lagde mat, originale våpen brukt i vikingtiden, og andre interessante gjenstander på museet. Nå til dags er det ikke mulig å gå inn i høvdingens hjem lengre, men alle attraksjonene gjør det absolutt verdt et besøk. Du får til og med gå om bord i et vikingskip og se med egne øyne hva vikingene så da de var ute på tokt.

Viking World

Dette museet er et must for alle vikingfans. Det ligger på Island, nærmere bestemt i Keflavik, og her finner du også en eksakt kopi av det berømte Gokstad-skipet som ble oppdaget i Norge på 1800-tallet. Du tenker kanskje at Island er en dyr turistdestinasjon, men det er ikke så verst, og fortjener definitivt en plass på din Viking Bucket List. Det er lett å komme seg dit, og øya er liten så det koster lite å komme seg rundt. Museet har en egen utstilling kalt North Atlantic-sagaen, som går i detalj på forholdet mellom Island og vikingene, hvis du er interessert i sånt.

Foto av Kris Williams / Flickr

Avaldsnes

Dette er en bosetning som ligger i Avaldsnes i Norge, hvor det ble oppdaget et langhus fra vikingtiden. Det startet som et eksperiment, hvor forskere kunne komme og bo og se hvordan en gjennomsnittlig dag var for en viking. På denne vikinggården vil du få oppleve livet slik som det var for vikingene i gamle dager. Du vil få ta en nærmere kikk på våpnene og verktøyene de brukte, hvordan de lagde mat, og så videre. En annen fordel ved å ta turen hit er Nordvegen Historiesenter, som har en utstilling hvor du får lese deg opp om vikingene, før du får oppleve alt tett på kroppen etterpå.

Foto av Sten Dueland / Flickr

Vikingskipshuset

Noe av det mest ikoniske med vikingene var definitivt skipene de seilte verden rundt i. Vikingskipshuset finner du i Oslo, og gjør en veldig god jobb med å vise fram de kraftige og sjødyktige skipene vikingene dro rundt omkring med for tusenvis av år siden. En av hovedgrunnene til at folk besøker Vikingskipshuset er å se Oseberg-skipet, som ble oppdaget i nærheten av Tønsberg. Det anses som en av de best bevarte skipene fra vikingtiden, så ta en tur innom museet dersom du er i Oslo.

Foto av C K Leung / Flickr

Ribe, Danmark

Ribe er den eldste byen i Danmark, og anses også som en av de eldste i hele Skandinavia. Det er et perfekt sted for alle vikingentusiaster fordi det er fullt av historiske bygninger. De har også to museer med vikingene som tema i byen: Viking-museet og Viking Kultursenter. Det som er spesielt med disse to er at de tilbyr en rekke forskjellige og unike aktiviteter som du ikke finner i andre museer. For eksempel kan du melde deg frivillig som viking. Hvis du har barn som liker vikinger, kan du melde dem på krigertrening for barn. Det høres kanskje skummelt ut, men er en av de mest populære attraksjonene i byen.

Foto av Marisol Domingo / Flickr

Trelleborg vikingborg

Vi kan ikke fullføre listen vår uten å ta med noen destinasjoner i Sverige. Overraskende nok er Trelleborgen den eneste borgen i hele Sverige. Hvis du tar turen til Trelleborg vil du finne et museum, en butikk og en rekonstruksjon av en vikinggård fra 1400-tallet. Trelleborg arrangerer flere marked, konkurransedager og midtsommer-feiringer gjennom hele året, så pass på at du timer besøket ditt slik at du får med deg mest mulig. Byggingen ble ferdigstilt i 2005, og har siden den gang vært en av de mest populære destinasjonene for vikingfans.

Foto av Susanne Nilsson / Flickr

Trøndelag

Stiklestad i Trøndelag er berømt for Slaget på Stiklestad i 1030, som vi alle har lært om på skolen. Dette er stedet hvor den kristne vikingkongen Olav Haraldsson tapte et slag mot lokale høvdinger. Dette slaget var på mange måter en milepæl for innføringen av kristendommen i Norge. Han ble slått til helgen etter sin død, og hvert år arrangeres Spelet om Heilag Olav (Stiklestadspelet) i juli, hvor slaget gjenfortelles. Hit bør du legge turen i juli dersom du vil ha maks valuta for reisekassa.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *