Reise med hund

Som hundeeier kan det være utfordrende å planlegge ferier. Skal du reise utenfor landets grenser, må du stort sett planlegge vaksinering av din firbeinte venn i god tid før avreise. Det er også viktig å tenke på reglene som er satt av Mattilsynet før hjemreisen. Vi skal her se nærmere på hvilke regler du må deg til om du skal ta med hunden din på ferie, både når det gjelder vaksinasjon, hundebur til bil og andre praktiske ting.

Foto av Bennilover / Flickr

Vaksinasjon av hund før og under ferie

Dersom du skal ta med hunden på reiser utenfor Norge, må du alltid sørge for å sjekke hvilke regler som gjelder for innførsel av hund i det spesifikke landet du skal reise til. Noen land krever at hunden vaksineres mot flere sykdommer enn andre. Mattilsynets regler, altså de norske reglene, gjelder kun for returen – eller innreisen til Norge etter at du har vært på ferie.

Foto av Thomas Hawk / Flickr

Du må blant annet vaksinere hunden din mot dvergbendelorm innen 1–5 døgn før hjemreise uansett hvilket land du har vært i, med unntak av Storbritannia, Finland, Malta og Irland. Skal du reise lengre enn til nabolandet Sverige, må hunden også ha rabiesvaksine.

Pass til hunden

Alle vaksinasjoner skal dokumenteres i et eget hundepass. Du kan få et gyldig pass via din lokale veterinær. Dette passet må du ha med enten dere skal til Sverige eller andre land. Husk at passet skal være tilgjengelig under hele reisen. For å kunne få et pass kreves det at hunden din har ID-merking. Dette er også noe du kan ordne hos veterinæren din, om hunden ikke allerede er merket.

Foto av luckyno3 / Flickr

Hundebur til bil eller fly

Enten du skal reise med hund via bil eller fly, er det viktig at hunden din er i et egnet bur. Husk at buret bør være stort nok til at hunden din kan strekke på seg, da den gjerne må være i buret i flere timer av gangen. Er du på bilferie med hund, bør du sørge for hyppige pauser langs veien. Stopp på en rasteplass og luft hunden din, og pass på at den får vann og mat i løpet av turen.

Foto av David Locke / Flickr

Nyt ferien!

Så lenge du har tatt alle forhåndsregler rundt vaksinasjon, hundepass og hundebur, er det bare å nyte ferien sammen med din firbeinte venn. Hunden din setter helt sikkert pris på å få være sammen med deg, fremfor å bo på kennel. God tur!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.