Odessa, Ukraina

Odessa er Ukrainas tredje største by med rundt 1 million innbyggere. Den ligger nede ved Svartehavet og er Ukrainas viktigste havn og et interessant sted å besøke av flere årsaker. Odessa har egentlig ingen attraksjoner i verdensklasse men den fine og varierte arkitekturen, det store utvalget av spisesteder og en spennende historie gjør Odessa til et trivelig sted å oppholde seg. Dessuten skiller Odessa seg ganske mye fra Kiev og Lviv, de andre populære turistbyene i Ukraina, noe som gjør byen interessant i seg selv.


Teateret for opera og ballett i Odessa

På ukrainsk heter byen egentlig Odesa, men den russiske stavemåten Odessa er svært innarbeidet i utlandet, så jeg opprettholder denne konvensjonen i artikkelen. Nesten alle innbyggerne i byen snakker dessuten russisk og ikke ukrainsk.


Potemkintrappen sett nedenfra

Det skal ha vært en gresk koloni i området en gang og diverse andre små bosetninger, men moderne Odessa er en relativt ung by, grunnlagt så sent som i 1794 av den russiske keiserinnen Katarina den Store. Etter hvert fikk Odessa fikk status som frihavn, noe som førte til at byen tiltrakk seg mange folk fra forskjellige steder. Byen ble dermed en svært kosmopolitisk by, noe som også i dag er tydelig fra de forskjellige byggestilene. Blant annet var det store grupper med albanere, armenere, franskmenn, grekere, polakker tyskere, italienere, jøder og tyrkere bosatt i Odessa.


Statue av Katarina den Store

Odessa har dermed mye fin arkitektur og er en behagelig by å spasere rundt i uten noen spesiell plan. Arkitekturen er en blanding av mange forskjellige stilarter og er mer fransk/italiensk enn russisk. En fin spasertur er fra Potemkin-trappen og opp mot sentrum, hvor man kommer forbi en rekke bygg av interesse, blant annet den vakre barokkbygningen til Opera- og Ballett-teateret. Billettene hit er forøvrig svært rimelige, typisk under hundre norske kroner, og som regel kan man kjøpe dem i billettluken kort tid i forveien.


Ingen mangel på fin og variert arkitektur i Odessa

Odessas mest kjente severdighet er imidlertid Potemkin-trappen som er blitt et slags symbol på byen. Hvis man ankommer byen med båt, kan man spasere opp trappen fra ferjeterminalen og nesten befinne seg i sentrum av Odessa. Det interessante med Potemkin-trappen er at det ble lagt inn flate partier for å gi en slags optisk illusjon. Fra toppen ser man ingen trappetrinn, bare de flate partiene, mens fra bunnen ser man kun trappen. I tillegg er trappen bredere nederst slik at den ser lengre ut fra bunnen og kortere ut fra toppen. Trappen spiller en sentral rolle i propagandafilmen Battleship Potemkin, hvor soldater massakerer opprørere i nettopp trappen. Se det kjente filmklippet her. Det går en liten funikular på siden av trappen i tilfelle man ikke har lyst til å gå opp de 192 trappetrinnene.


Potemkintrappen sett ovenfra, med havnen i bakgrunnen

Det finnes en rekke museer i Odessa som kan være av interesse dersom man vil gjøre noe mer enn å bare spasere rundt. Blant annet finnes en rekke kunstmuseer, lokalhistorisk museum, arkeologisk museum, literaturmuseum, et museum om dikteren Alexander Pushkin (russisk nasjonaldikter som bodde en kort periode i Odessa) og et museum om jødene i Odessa. Denne nettsiden har en fin oversikt over museene.  Odessa har også en rekke kjente statuer og monumenter rundt i byen, blant annet av nettopp Pushkin og Katarina den Store.


Arkeologisk museum i Odessa

De fleste husene på 1800-tallet ble bygget av sandstein som ble tatt ut fra gruver i nærheten. Smugglere overtok senere og utvidet tunnelene slik at det ble en dannet en gigantisk labyrint som blant annet ble brukt som hjemmested for Sovjetpartisanene under andre verdenskrig. Det finnes (uoffisielle) turer ned i akkurat disse katakombene, men det regnes ikke for helt trygt. Se bilder på denne nettsiden.


Statue av dikteren Alexander Pushkin foran rådhuset

Det ligger en rekke strender rundt Odessa, men byen kan ikke akkurat regnes blant verdens fremste badedestinasjoner. Svartehavet er dessverre ganske forurenset i området, men dette hindrer ikke strendene fra å svært tettpakkede om sommeren. Fremfor å ligge på stranden kan det være artig å spasere rundt i strandområdet. På Arcadia, den mest populære stranden, er det skikkelig tivoliatmosfære med et hektisk uteliv om sommeren. Trikk 5 går fra togstasjonen og helt frem til Arcadia.


Stranden Arcadia i Odessa. (Bildet er tatt i april – det er betydelig livligere der om sommeren..)

Det er ingen mangel på barer og gode restauranter i Odessa og som regel har de også menyer på engelsk. Prisnivået er relativt behagelig for nordmenn, selv om det er dyrere enn mange andre steder i Ukraina. Uansett får man et meget godt måltid inkludert drikke for rundt 100 norske kroner eller rimeligere.  Gode muligheter er det også for shopping med både lokale markeder og vanlige butikker.


Passazh innendørs handlegate

Det er relativt dårlige flyforbindelser til Odessa fra Norge med høye priser og lang flytid pga. opp til flere flybytter. I praksis er det billigere å fly til Kiev (som definitivt er verd et besøk, se Reisemagazinets artikkel) og reise videre med tog, buss eller bil. Ukraina har generelt elendige veier men akkurat motorveien mellom Kiev og Odessa holder høy standard. Dessverre har Wizzair lagt ned ruten sin fra Torp til Kiev, som gjorde det veldig rimelig å komme til Ukraina. Søk på Momondo for å finne de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *