Kjempebuddhaen i Leshan, Kina

Det meste er stort i Kina og det gjelder selvsagt også statuene. En av de mest imponerende finner vi utenfor byen Leshan i Sichuan-provinsen, hvor den enorme Buddhastatuen Dafo er hogget ut av fjellet. Buddhaen sitter med hendene hvilende på knærne sine og kikker ut over elven, men til tross for sittestillingen er høyden på hele 71 meter. Bare ørene hans har en høyde på 7 meter.


Overkroppen til den gigantiske buddhastatuen Dafo

Mange referer til Dafo som verdens største Buddha, men dette kommer an på hvordan man måler. Det finnes noen liggende buddhaer som er enda større og også noen buddhastatuer av nyere dato som er høyere. Men Dafo er soleklart den største buddhaen som er hogget ut av fjellet eller som er fra gammel tid. Noen vil sikkert huske at det fantes noen store buddhaer i Afghanistan som ble sprengt av Taliban i 2001 for å være “krenkende mot Islam”. Men ikke en gang disse stående buddhaene var like høye som Dafo, selv om Dafo altså er sittende.


Buddhaen fra en litt annen vinkel

Så, hvorfor bestemte man seg for å hogge Dafo ut av fjellet nettopp i Leshan? Det henger sammen med at tre elver renner sammen i Leshan, noe som og skapte store problemer med turbulens og farlige strømmer som førte til mange ulykker og gjorde det vanskelig å ferdes på elven. Den kinesisk munken Hai Tong fikk ideen om at nærværet av en stor Buddha ville kunne bidra til å roe de strie strømmene i elven.


Det kan bli trangt i trappen ned til bunnen av kjempebuddhaen

Arbeidet ble påbegynt i år 713 og det tok selvsagt sin tid å hogge ut så mye fjell at Hai Tong var forlengst død da Dafo stod ferdig 90 år senere. Tilsynelatende var imidlertid hypotesen hans korrekt, for elven ble faktisk mye roligere etterpå. Mest sannsynlig skyldes dette imidlertid at man deponerte det utgravde materialen i elven slik at det endret bunnforholdene og hindret de farlige strømmene. Uansett, målet var oppnådd, og elven var tryggere å reise på.


Ved å sammenligne størrelsen på foten til buddhaen med menneskene får man et inntrykk av dimensjonene til statuen

I motsetning til mye annet “gammelt” i Kina så er dette faktisk den originale statuen og ikke noen rekonstruksjon. Maos rødegardister gjorde riktignok et ærlig forsøk på å ødelegge Dafo, men uten tilgang til store mengder sprengstoff ble oppgaven for stor selv for de revolusjonære heltene. Noen mindre buddhastatuer i nærområdet klarte de imidlertid å få tatt knekken på.


Kjempebuddhaen sett nedenfra

Buddhastatuen ligger i et såkalt “scenic area” med en rekke stier hvor det er trivelig å spasere rundt, i hvert fall på dager hvor området ikke er oversvømt med kinesiske turister. Etter å ha gått inn hovedinngangen følger man en sti oppover fjellsiden og kommer snart til området hvor Dafo er gravd ut. Der har man utsikt til statuen fra flere vinkler ovenfra. Derfra går det en smal trapp nedover fjellsiden slik at man har mulighet for å beskue statuen både fra siden og nedenfra. Dafo er et imponerende syn fra alle vinkler så dette anbefales selv om det ofte kan være mange folk og mye kø for å komme ned trappene.


Vei langs klippene i nærheten av den store buddhaen

En annen mulighet er å se statuen fra elven. Det går båter fra havna i Leshan (pris 50 RMB) som kjører en rundtur på elven og stopper utenfor statuen slik at man kan se på den og ta bilder. Fra båtene ser man også noen utskjæringer som ikke er synlige fra land. Imidlertid er det ikke mulig å gå i land ved statuen fra båtene.


Lingyun-tempelet i nærheten av kjempebuddhaen

Området inneholder dessuten en del andre severdigheter enn bare hovedattraksjonen Dafo, blant annet de gamle Mahao hulegravene med et lite museum og flere buddhistiske templer. De viktigste templene er Lingyun-tempelet som ligger rett i nærheten av Dafo og Wuyou-tempelet som ligger litt for seg selv på en øy i elven. For å komme dit må man over en vakker bro og deretter følge stien opp på en bakketopp. Selve tempelet ble bygget omtrent på samme tid som Dafo, men mange av bygningene er kommet til senere, de siste på 1900-tallet. Sammenlignet med Dafo er det ikke så veldig mange turister som finner veien hit, så tempelet fremstår som ganske fredelig.


Broen over til øyen med Wuyou-tempelet

Inngangsbilletten (90 RMB) dekker Dafo og området rundt, inkludert Wuyou-tempelet, men i tillegg finnes en Buddhapark hvor man må betale ekstra. Det kan være lurt å ikke besøke området i helgene for da kan det bli fryktelig mange folk der. Hvis man blir lei av folkemengder, finnes det forresten et tilsynelatende forlatt tempel med en del fine utskjæringer mellom Dafo og Wuyou-tempelet. Det er ikke markert på kart eller skilt, men er relativt lett å finne og der får man garantert være helt for seg selv.


Utskjæringer ved et forlatt tempel i nærheten av gigantbuddhaen

Leshan er en liten by i kinesisk målestokk med ca. 600 000 innbyggere. Den er forsåvidt trivelig nok å oppholde seg og overnatte i hvis man vil bruke litt ekstra tid i området. Ellers går det greit å besøke Dafo på en dagstur fra Chengdu, provinshovedstaden i Sichuan. Det er ca. to timers kjøring med buss til Leshan på fin motorvei og med hyppige avganger. Fra bussterminalen i Leshan kan man enkelt ta buss 13 (1 RMB) eller taxi (ca. 20 RMB) direkte til hovedinngangen til parken med Dafo.


Wuyou-tempelet er betydelig fredeligere enn resten av området

Det er heldigvis som regel ganske billig å fly til Kina fra Norge. Med å tilpasse ut- og hjemreisedatoene litt, bør man kunne få flybillett til Beijing eller Shanghai for rundt 3000-5000 kroner. Søk på Momondo etter billigste flybillett. Innenriksfly fra Beijing til Chengdu koster typisk på rundt 1000 kroner hver vei. Det er foreløpig ikke høyhastighetstog mellom Beijing og Chengdu så togturen tar over ett døgn hvis man ikke vil fly. Finnair har forresten nettopp opprettet en ny flyrute til megabyen Chongqing som ligger i nærheten av både Chengdu og Leshan, noe som kan være et godt alternativ hvis man ikke vil innom Beijing eller Shanghai først.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *