Juayúa, El Salvador

Juayúa er en trivelig landsby i El Salvadors høyland. Byen omkranses av et vakkert grønnkledd landskap preget av kaffeplantasjer, furutrær og fargerike blomster. De naturskjønne omgivelsene gir gode muligheter for rekreasjon, men Juayúa tiltrekker seg også turister som følge av sin gamle koloniarkitektur, matfestival, lokale kultur og behagelige klima. 

Typisk gate

Juayúa ligger i provinsen Sonsonate, ca 80 kilometer vest for hovedstaden San Salvador og  relativt nærme grensen til Guatemala. Regionen kalles for “Blomsterruten” (Ruta de las Flores) på grunn av store mengder kaffeblomster og villblomster som preger området. Innbyggertallet i Juayúa skal være ca 25 000, men dette inkluderer et litt større område rundt selve byen. 

Typisk landskap langs Blomsterruten

Selve Juayúa kan ikke karakteriseres som noe annet enn en relativt rolig landsby. Byen er ikke større enn at man lett utforsker den på et par timer. Byplanen er typisk latinamerikansk med rektangulært gatenett og lave en-etasjes kolonihus. Selv om Juayúa er trivelig nok, så er den langt fra å være den vakreste kolonibyen i Latin-Amerika. Den er imidlertid en utmerket base for rekreasjon, avslapning og utforskning av Blomsterruten.

St. Lucia kirken med “Svart Jesus” på innsiden

Den klart mest bemerkelsesverdige bygningen i Juayúa er St. Lucia kirken, bygget så sent som på 1950-tallet. Kirken har blitt et lokalt pilegrimsmål på grunn av skulpturen av “den svarte Jesus” inne i kirken. Under en årlig festival i januar så bæres statuen gjennom byens gater. Ellers preges byen av relativt mye gatekunst da mange husvegger er dekorert med fargerike malerier av lokale kunstnere.  

Mye gatekunst i Juayua

Juayúa er ellers kjent for sin matfestival som finner sted hver helg. Da settes det opp masse boder på gatene hvor det tilbys spesialiteter fra det El Salvadorianske kjøkken. Her får man alt fra enkle “Pupusa” til store tallerkener med grillet kjøtt. Matfestivalen har gjort Juayúa til et populært helgemål for lokale turister fra hovedstaden San Salvador. 

Juayúa og resten av Blomsterruten markedsføres gjerne som økoturismedestinasjoner. Et av trekkplasterne er en rekke store fossefall i nærheten av byen. Et av dem, Los Chorros de la Calera, er bare en halvtimes spasertur fra sentrum av byen. Her er det populært for lokalbefolkningen å bade i dammen under fossen. En mer ambisiøs dagstur går gjennom skog og kaffeplantasjer til 7 fossefall i området. 

Los Chorros de la Calera

Juayúa kan besøkes hele året. Byen ligger på ca 1060 meters høyde noe som gir den et behagelig klima med dagtemperaturer på ca 25 grader (og ned til 15 grader på natten) stort sett hele året. Eneste relevante forskjell er regntiden fra mai til oktober, men det går fint å besøke byen da også.

Innsjø langs Blomsterruten

Juayúa har et godt utvalg av overnattingssteder i forskjellige prisklasser. Dersom man vil ha rimelig overnatting og ikke krever den ypperste luksus, kan jeg anbefale Hotel Anahuac hvor man får enkeltrom med bad til 20$ og dobbeltrom til 30$. Disse arrangerer også turer og er svært hjelpsomme. 

Mange blomster å se

For å komme til Juayúa må man først innom San Salvador (dersom man ikke kommer fra Guatemala). Derfra går det buss til Juayúa med bytte i Sonsonate. Fra Juayúa er det forøvrig relativt enkelt å reise videre til mayaruinene Tazumal og vulkanen Santa Ana. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene til San Salvador. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *