Tazumal, El Salvador

Tazumal er det viktigste arkeologiske området i El Salvador og inneholder landets best bevarte mayaruiner. I størrelse kan det riktignok ikke måle seg med de kjente mayabyene i Guatemala og Mexico, men for turister med arkeologisk interesse er det absolutt verd å legge turen innom.  

Tazumal

Den største pyramiden i Tazumal (Foto av Mariordo / Wikimedia Commons).

Mayaene er den mest kjente etniske gruppene i Mellom-Amerika, hovedsaklig fordi forfedrene deres hadde en svært høyt utviklet kultur. De gamle mayane hadde blant annet sitt eget skriftsystem (gjerne kalt mayahieroglyfer da tegnene har en overfladisk likhet med de egyptiske hieroglyfene), en nøyaktig kalender og de drev kunst og vitenskap på høyt nivå. Nokså plutselig gikk imidlertid mayasivilisasjonen under og byene deres ble forlatt, uten at noen helt vet hvorfor (det finnes mange forskjellige teorier).

Tazumal

Tazumal

I Mellom-Amerika (særlig Guatemala og Yucatan-halvøya) finnes hundrevis av arkeologiske steder med rester etter mayasivilisasjonen. El Salvador ligger imidlertid i utkanten av mayaenes område og har et beskjedent utvalg av ruiner, men av det som finnes er Tazumal høydepunktet. Byens historie vet man egentlig lite om, bortsett fra at den trolig har vært et viktig handelssentrum og at innbyggerne var i kontakt med andre byer lenger oppe på Yucatan-halvøya.

Pyramide

Fint å slappe av på gresset

Den utgravde og restaurerte delen av Tazumal er datert til til perioden 100-1200 og fremstår som i bra stand. Inngangsbilletten koster 3$ og inkluderer adgang til et lite museum, hvor det utstilles diverse artifakter som er gravd ut (keramikk, redskaper etc). Det arkeologiske området er nokså lite og domineres av den store pyramiden B1-1 og et par andre mindre strukturer. Den opprinnelige mayabyen var trolig langt større og hvis en full restaurasjon hadde blitt gjort så kunne Tazumal vært like berømt som Tikal, Copan og Chichen Itza. Problemet er at resten av fortidsminnene befinner seg i bakken under tettstedet Chalchuapa, som i så fall vil måtte fraflyttes. Da er det lettere å grave ut Tikal og andre steder som ligger langt inne i jungelen.

Mayaskulptur

Mayaskulptur fra museet

Tazumal mottar relativt få turister (og nesten ingen utlendinger), så området fremstår som svært rolig og fredelig. Man får ikke lov til å klatre på pyramidene, men det er allikevel et trivelig sted å spasere rundt og eventuelt slappe av litt på gresset og tenke på hvordan Tazumal så ut i sine velmaktsdager. Hvis man har knapt med tid så klarer man enkelt å se det meste i parken og museet på en times tid. Det finnes en rad med enkle restauranter og lokal mat rett utenfor det arkeologiske området dersom man får lyst på lunsj etterpå.

Pyramide

Fra enda en vinkel

Tazumal befinner seg i utkanten av tettstedet Chalchuapa, en nokså typisk småby langt vest i El Salvador, og uten allverdens andre attraksjoner. Men siden man først har tatt turen dit, finnes et par andre severdigheter man kan stikke innom. Nær pyramidene ligger den lille vulkanske innsjøen Laguna Cuscachapa, et populært rekreasjonsområde for byens innbyggere. Her kan man ta seg en spasertur rundt vannet eller slappe av og følge med på de lokale fiskerne. Rundt en kilometer fra Tazumal ligger Casa Blanca, et annet arkeologisk område (dog egentlig samme mayabyen). Disse ruinene er ganske overgrodd og strengt tatt ikke mye å se, men det tilhørende museet er større enn ved Tazumal og kan være interessant for interesserte i gammel historie. Billettprisen er 3$ også her.

Mer Tazumal

Mer Tazumal

Tazumal er ikke noe sted man bygger ferien sin rundt eller kommer langveisfra for å besøke. For turister med moderat interesse for mayaene og med tidligere besøk i Chichen Itza eller Tikal (på Yucatan-halvøya), er det neppe nødvendigl å reise en lang omvei for å oppleve Tazumal. Men hvis man allikevel er i El Salvador, eller aldri har sett en mayaruinby, så bør man absolutt ta turen innom.

Tazumal

Tazumal

Chalchuapa ligger rundt 20 kilometer fra Santa Ana, den nest største byen i El Salvador. Hyppige bussavganger gjør at Tazumal lett kan besøkes på dagstur fra Santa Ana. (En annen fin dagstur fra Santa Ana er forøvrig til Santa Ana vulkanen). I teorien kan Tazumal også besøkes fra hovedstaden San Salvador, ved å først ta buss til Santa Ana. I praksis er det imidlertid best å besøke Tazumal på en guidet tur eller med egen bil fra San Salvador, for da har man muligheten til å kombinere turen med andre severdigheter. Turister som befinner seg i en av landsbyene langs “La Ruta de las Flores” og skal reise videre til Santa Ana, kan enkelt stoppe underveis og besøke Tazumal da bussen uansett vil passere rett forbi Chalchuapa. Eventuell bagasje får man lov til å oppbevare hos vaktene ved ruinene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *