Vulkanen Santa Ana, El Salvador

Vulkaner har satt sitt preg på landskapet i hele Mellom-Amerika. Det finnes over 80 vulkaner i hele området noe som innimellom skaper store problemer men samtidig gir regionen en dramatisk skjønnhet. Naturlig nok er utforskning av vulkaner en av de mest populære aktivitetene for turister i Mellom-Amerika.

Santa Ana vulkanen

Santa Ana vulkanen

Et av de beste og lettest tilgjengelige vulkanområdene er nasjonalparken Los Volcanos (også kalt Cerro Verde) i El Salvador. Her ligger tre vulkaner rett ved siden av hverandre, henholdsvis den forlengst utdødde Cerro Verde, Santa Ana (den høyeste i El Salvador) og Izalco (landets nyeste). Med utgangspunkt i byen Santa Ana kan parken lett besøkes på dagstur med kollektivtransport.

Izalco

Vulkanen Izalco

Det går riktignok bare en buss om dagen til Los Volcanos fra Santa Ana men rutetiden er gunstig for å benytte dagen til å bestige en av vulkanene. Den aktuelle Buss 248 går 0730 eller 0830 (avhengig av ukedag) fra Santa Ana (billetten koster 0.90$) og ankommer parken etter rundt to timer. Dette er en såkalt “chicken bus” (gammel amerikansk skolebuss) men er ikke så overfylt og ukomfortabel som disse bussene pleier å være. På veien stopper den i et par landsbyer mens den klatrer oppover fjellet og tar en lang tur rundt den vulkanske innsjøen Coatepeque. Utsikten over innsjøen er strålende, bare synd man ikke kan stige av for å fotografere.

Utsikt fra bussen på vei til nasjonalparken

Santa Ana vulkanen med Coatepeque innsjøen i forgrunnen

Fremme ved parkeringsplassen til nasjonalparken må man betale 3$ i inngangsbillett. På parkeringsplassen finnes et par boder som selger enkel mat (den lokale spesialiteten pupusa og lignende), samt noen suvenirbutikker. Området er ellers fullstendig dekket av skog og grønt så det er ikke umiddelbart innlysende at man nå befinner seg på den utdødde Cerro Verde vulkanen. Fra en utsiktsplattform kan man se ned på vulkanen Izalco som ligger litt lavere og også østover mot fjellene med landsbyene i La Ruta de Flores (Blomsterruten). Fra parkeringsplassen går det også en liten sti til et utsiktspunkt mot Santa Ana vulkanen og Coatepeque innsjøen.

Blomster i nasjonalparken Los Volcanos

Fine blomster overalt i nasjonalparken

Man har nå mulighet til å bestige enten Santa Ana vulkanen eller Izalco. Sistnevnte dukket ikke opp før i 1770 men da var den så livlig og lyste opp området at den ble kjent som “Stillehavets fyrtårn”. På 1960-tallet bygget man derfor et luksushotell som skulle gi gjestene god utsikt til fenomenet. Men akkurat da hotellet stod ferdig sluknet vulkanen! Santa Ana vulkanen er fremdeles aktiv og hadde utbrudd sist i 2005, noe som krevde to menneskeliv. Dette er den mest populære vulkanen å klatre opp på siden utsikten er best og turen ikke særlig krevende.

Coatepeque innsjøen

Utsikt mot Coatepeque innsjøen fra fjellsiden til Santa Ana

Imidlertid kan man ikke bare legge i vei på egenhånd mot toppen. Kriminaliteten i El Salvador er skyhøy og tidligere hadde man problemer med ran og overfall langs stien opp til vulkanen. Derfor han man innført en obligatorisk guidet gruppetur som starter fra parkeringsplassen hver dag kl 1100. Turen tar ca. 4 timer og koster bare 1$ så man får god valuta for pengene. Det kreves ikke noen forhåndsbestilling, bare å møte opp. Turene eksorteres av to politimenn med gevær, et tiltak som helt har eliminert problemet med banditter.

Ku i bunnen av Santa Ana vulkanen

Man passerer forbi noen gårder på vei til vulkanen

Selve bestigningen av Santa Ana vulkanen tar rundt to timer og det er en meget behagelig spasertur. Guidene advarer på forhånd om at turen er ekstremt hard men dette er bare tull. Man skal være i svært dårlig form for å få problemer. Selv om fjellsiden ser bratt ut så slynger stien seg frem og tilbake langs fjellsiden med minimal stigning før helt på slutten.

Gruppe på vei opp Santa Ana vulkanen

Stien opp på Santa Ana vulkanen er ikke særlig bratt

Stien passerer gjennom flere forskjellige landskaper og man bør særlig legge merke til alle de vakre blomstene. Området skal blant annet inneholde over 50 forskjellige orkideer. Den første strekningen går gjennom skogen og ned fra Cerro Verde og deretter krysser man en liten slette med et par gårder, hvor man må betale 1$ i billett for å gå over privat land. Til slutt bestiger man fjellsiden til Santa Ana, først gjennom skog men så blir det gradvis mindre og mindre vegetasjon til man er oppe ved krateret.

Santa Ana krateret

Utsikt ned i Santa Ana krateret

Toppen er på 2381 meters høyde og er områdets høyeste punkt så man har flott utsikt i alle retninger, både ned i krateret, mot Coatepeque innsjøen, Cerro Verde og Izalco. Dessverre ligger det ofte skyer rundt toppen som begrenser utsikten, men dette kan lette i løpet av kort tid. Det kan også være sterk vind og ganske kjølig.

Kraterkanten av Santa Ana

Fine farger på toppen av krateret

Nede på parkeringsplassen går bussen tilbake til Santa Ana kl 1600. Det går litt fortere nedover enn oppover så man er kanskje tilbake i Santa Ana rundt kl 1730. Vulkanen ligger ikke langt fra hovedstaden San Salvador heller men det er ingen gode forbindelser med kollektivtransport. For å besøke nasjonalparken derfra på dagstur trenger man enten egen bil eller privat transport, noe som fort kan koste opp mot 100$. Det går imidlertid masse busser fra San Salvador til Santa Ana med reisetid rundt to timer.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *