Sighisoara, Romania

Sighisoara er en av de aller best bevarte middelalderbyene i hele Europa. Den befinner seg i provinsen Transilvania, omtrent midt i Romania, og med sine brosteinsbelagte gater, flotte og fargerike bygninger, gamle kirker og befestet gamleby er byen en fornøyelse å utforske.

Sighisoara med klokketårnet i bakgrunnen

Sighisoara med klokketårnet i bakgrunnen

I likhet med en rekke andre byer i området, har Sighisoara en ganske spesiell bakgrunn. Den ble nemlig opprettet av tyske innvandrere (særlig håndverkere og handelsmenn) som på 1100-tallet ble invitert ned av kongen av Ungarn. Årsaken var at kongen ønsket hjelp til å befeste utkanten av territoriet sitt mot ottomanerne. Tyskernes harde arbeid gjorde at byen ble ganske velstående noe som gav dem mulighet til å befeste byen og reise en rekke flotte byggverk. Sighisoara har i dag rundt 26000 innbyggere, men bare en håndfull av disse er etniske “tyskere”. Imidlertid finnes det en relativt stor ungarsktalende minoritet som ellers i Transilvania. Romanias nåværende president (valgt i 2014), Klaus Johannis (Iohannis), er forøvrig transilvansk sakser (dog fra Sibiu, ikke Sighisoara) og er landets første president fra en etnisk minoritet.

Fargerike hus i gamlebyen

Fargerike hus i gamlebyen

Ved ankomst til Sighisoara skjønner man fort at gamlebyen var relativt godt beskyttet med sin plassering på en bakketopp og omsluttet av en bymur på nesten en kilometer. Med sine mange tårn ser Sighisoara fremdeles akkurat ut som man forventer av en middelalderby, selv om det nå bare er 9 tårn igjen av de 14 opprinnelige. For turister er gamlebyen (citadellet) det mest interessante i Sighisoara, selv om deler av området utenfor bymuren også er ganske fint. Det finnes en rekke museer i byen men ingen av disse er i verdensklasse og for de fleste turister er høydepunktet å bare spasere rundt i gatene og utforske byen.

På torget i Sighisoara

På torget i Sighisoara

Klokketårnet fra 1300-tallet som man passerer under ved hovedinngangen til gamlebyen, er imidlertid verd å avlegge et besøk. Det er det klart mest fotogene av de gjenværende tårnene og man bør særlig legge merke til de malte trefigurene som blant annet indikerer ukedag. Inne i klokketårnet er et lite historisk museum over 7 etasjer med en del utstilte artifakter. Turister vil er sannsynligvis ha størst glede av utsikten over byen øverst i tårnet, men museet har også en modell av Sighisoara i middelalderen som er morsom å sammenligne med dagens by. I tillegg kan man se trefigurene i klokken bakfra og observere urverket når klokken slår.

Sighisoara utenfor gamlebyen sett fra klokketårnet

Sighisoara utenfor gamlebyen sett fra klokketårnet

Transilvania har blitt verdensberømt på grunn av Bram Stokers roman Dracula (en bok som alle har hørt om, men som nesten ingen har lest). Inspirasjonen for den fiktive romanfiguren skal ha vært  Vlad Tepes, en usedvanlig brutal transilvansk fyrste som kjempet mot tyrkerne. Han ble spesielt kjent for å spidde sine motstandere levende. Vlad Tepes skal stamme fra nettopp Sighisoara og det finnes i dag en restaurant (Casa Dracula) i huset hvor han angivelig ble født.

Dracula

Vlad Tepes skal ha blitt født i Sighisoara

Sighisoara har selvsagt flere kirker som kan være verd å ta en titt på. Klosterkirken i gotisk stil ligger i nærheten av Klokketårnet, mens på helt på toppen av bakken finnes den gotiske Bergkirken fra 1300-tallet med en tilhørende tysk kirkegård. Inni kirken er det flere altere fra andre tyske kirker i nærheten som ikke lenger er i bruk på grunn av for få tyske innbyggere. Det går forøvrig en ganske spesiell tildekket trapp opp til Bergkirken. Ved elvebredden utenfor gamlebyen ligger dessuten den store St. Treime ortodokse kirken.

Hovedinngangen til Sighisoara

Nedenfor inngangen til gamlebyen

Sighisoara er nokså liten og man kan se det meste av byen på et par timer. Men det er også fullt mulig å tilbringe flere dager for å besøke noen av museene og utforske byen nærmere. Byen er dessuten en flott base for å besøke andre attraksjoner i nærheten, for eksempel andre “tyske” byer som Brasov eller Sibiu. Det finnes et stort antall hoteller i Sighisoara så bortsett fra under middelalderfestivalen i juli vil det aldri være noe problem å finne et sted å sove. Hotellene gir generelt god valuta for pengene og man får bra standard for 2-300 kroner. Sjekk aktuelle priser hos Agoda. En fordel ved å overnatte er at mange turistgrupper kommer innom byen på dagtid i turistsesongen så på kvelden er atmosfæren ganske annerledes. Som i turistbyer flest er det heller ingen mangel på restauranter, cafeer og barer i Sighisoara.

Suvenirer i Sighisoara

Nok av suvenirer å få kjøpt i Sighisoara

Mange turister baserer seg i Brasov og besøker Sighisoara på dagstur, noe som også går helt fint, enten med buss eller tog. Buss er helt klart mest praktisk med avganger omtrent hver time og reisetid to timer. Tog er også mulig men har færre avganger og tar opp mot tre timer. Sjekk avgangstidene her. For å komme fra Norge til Romania er det mest praktisk å fly med Wizzair fra Torp til Bucuresti. De har avganger to dager i uken og billettene kan ofte være svært rimelige. Man kan deretter ta tog eller buss videre fra Bucuresti.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *