Gent, Belgia

Belgia er ikke blant nordmenns mest populære ferieland, til tross for at landet har en rekke severdigheter og attraksjoner som burde være av interesse. Det finnes faktisk noe for enhver smak i Belgia, men et av høydepunktene vil for mange være byen Gent. Den er nesten ukjent i Norge, men med sin store gamleby er Gent faktisk en av de triveligste og mest fotogene byene i Europa. I denne reiseguiden gir jeg reisetips og oversikt over ting å gjøre i Gent for alle slags turister.

Graslei i Gents gamleby.

Graslei i Gents gamleby.

Gent ligger i Øst-Flandern som er i den flamske delen av Belgia, nærmere bestemt der hvor elven Leie renner ut i elven Schelde. Schelde fortsetter videre gjennom Antwerpen og renner ut i Nordsjøen helt sør i Nederland. Det skal ha bodd mennesker i området helt siden Steinalderen, men først i middelalderen ble Gent en viktig by takket være ullklærproduksjonen. På 1200-tallet var den faktisk Europas største by etter Paris.

St. Bavo katedralen i Gent

St. Bavo katedralen i Gent

Som så mange andre byer, så har det vært opp- og nedgangsperioder for Gent gjennom historien. Som følge av diverse kriger mistet Gent sin betydning, men på 1800-tallet var den imidlertid tilbake med en stor tekstilindustri. Byen var dessuten så heldig å komme seg gjennom andre verdenskrig uten større skader. I dag har Gent ca. 240000 innbyggere hvor en stor andel er studenter.

Flotte bygninger overalt i Gent.

Flotte bygninger overalt i Gent.

Det mest iøynefallende med Gent er hvor godt byen har bevart arkitekturen fra middelalderen. Gamlebyen dekker et stort område og er så nydelig at det er en fornøyelse å spasere rundt der. Ekstra behagelig er det fordi det meste av gamlebyen er helt bilfri. Det bør nevnes at en del av bygningene ikke er originale, men det ser uansett meget vakkert ut. Flere selskaper tilbyr forøvrig båtturer rundt på elven og kanalene i byen, noe som er en fin måte å få sett Gent på.

Kanaltur forbi Graslei

Kanaltur i Gent er en fin måte å få sett byen på.

Man kan godt besøke Gent og bare spasere rundt i gatene, men byen har også en del museer av interesse. For eksempel finnes det to kunstmuseer, et med flamsk kunst tilbake til 1500-tallet (inkl. bilder av Bosch og Rubens) og et museum for moderne kunst. Andre interessante museer er bymuseet og tekstilmuseet som gir tilbakeblikk på Gents viktige rolle innen klesproduksjon.

Fredagsmarkedet, en av Gents åpne plasser.

Fredagsmarkedet, en av Gents åpne plasser.

Den kanskje mest populære attraksjonen i Gent er slottet Gravensteen. Det er opprinnelig fra 1180 og ble bygget av diverse grever av Flandern. Gjennom årene har det hatt forskjellige bruksområder og etter hvert forfalt det fullstendig til en ruinhaug. Mot slutten av 1800-tallet kom man på bedre tanker og slottet ble sakte men sikkert fullstendig bygget opp igjen. Det kan nok diskuteres hvor autentisk slottet er etter all rekonstruksjonen, men ingen tvil om at det ser meget flott ut. Gravensteen inneholder en liten utstilling med blant annet torturinstrumenter og fra tårnet har man strålende utsikt over hele Gent.

Slottet Gravensteen i Gent

Slottet Gravensteen i Gent

Som de fleste europeiske byer er det nok av katedraler i Gent. Den gotiske St. Bavo katedralen fra 1500-tallet er spesielt kjent for sitt berømte alter med et maleri av van Eyck brødrene: “The adoration of the mystic lamb”. Bildet er for tiden under restaurasjon, så enkelte deler av bildet mangler til en hver tid.  Gents gamle klokketårn på hele 91 meter ligger rett ved siden av katedralen. Det har også vært i bruk som vakttårn på grunn av den gode utsikten.

Utsikt over gamlebyen i Gent

Utsikt over Gent fra Gravensteen slottet

Gent har absolutt noe for enhver smak og faktisk også et lite Red Light District med vindusprostitusjon, akkurat som i Amsterdam. Man bygger neppe turen sin rundt dette, men det kan være interessant å besøke når man først er innom Gent. En liten del ligger dessuten i et verneverdig bygg “Glazen straatje” (Glassgaten), med svært spesiell arkitektur. Her kan det absolutt forsvares å ta seg en tur gjennom, selv om man ikke er interessert i tjenestene som tilbys bak vinduene. Dersom man ikke er fullstendig blottet for empati, vil man uansett kunne glede seg over at jentene kan arbeide med respekt og verdighet i trygge omgivelser. Dette står jo i skarp kontrast til den skammelige situasjonen i Norge, hvor sex-arbeidere utsettes for systematisk trakassering fra politiet og hån og stigmatisering fra media og politikere.
(Oppdatering 2016: Amnesty International går kraftig ut mot Norge og krever at sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Klikk her for å lese den sjokkerende rapporten deres om tilstanden for sexarbeidere i Norge.)

Red Light District i Gent

Den verneverdige “Glassgaten”, en del av Gents Red Light District.

Gent er en universitetsby med mange studenter noe som har gjort den ganske livlig. Gamlebyen er full av restauranter, cafeer og barer. Det finnes en rekke hoteller i byen, men det er generelt ikke spesielt rimelig. Økonomisk kan det faktisk lønne seg å basere seg i Antwerpen eller Brussel og besøke Gent på en dagstur derfra. Byen ligger omtrent midt mellom disse og det går som regel flere tog i timen. Togtiden fra Brussel er 35 minutter, fra Antwerpen 55 minutter. Se ellers reiseplanleggeren til den belgiske jernbanen.

Uteservering i Gent

Det er nok av uterestauranter i Gent.

For å komme til Gent fra Norge er det mest naturlig å fly til Brussel og ta tog derfra. Det er brukbare flyforbindelser mellom Brussel og Norge. For helgeturer har SAS ofte ganske gode priser. Søk på Skyscanner eller Momondo etter de billigste flybillettene. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Gent, Belgia

  1. Eivind Karlsson
    12. mars, 2014 at 23:49

    Jo, Gent er en fin by, men prostitusjon er sørgelig for alle berørte, uavhengig av arbeidsforhold. Bruk anledningen til å ta et glass øl mindre og gi pengene til organisasjoner som tilbyr dem et bedre liv, så har du vist skikkelig empati.

  2. 13. mars, 2014 at 7:59

    Hei Eivind,

    Takk for din kommentar! Det kan absolutt være en god ide å ta en øl mindre og heller støtte en organisasjon som jobber for å hjelpe sexarbeidere. Det er imidlertid viktig at organisasjonen har en dialog med sexarbeiderne og kan hjelpe dem med det som de faktisk er opptatt av, nemlig å få kunne jobbe med respekt og verdighet uten samfunnets fordømmelse, hån og stigmatisering. Sexarbeidere i Belgia kan heldigvis jobbe under trygge forhold og med ordnede arbeidsbetingelser, mens jenter i mer bakstreverske land som Norge daglig trakasseres av politiet. Å hjelpe disse til å få et bedre liv er absolutt verd en øl mindre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *