Et dypdykk i meksikansk kultur

Artikkel av Sandra Henriksen.

Latin-Amerika er blitt et svært populært reisemål, både for turister på utkikk etter hvite strender til rekreasjon og avslapning og for de som søker adrenalin og eventyr. Særlig Mexico har blitt et yndet reisemål for unge backpackere og kan snart konkurrere med Thailand med tanke på besøkstall.

Allikevel er det verdt å ha i bakhodet at Mexico er et fjernt og annerledes land for oss nordmenn. Det kan derfor være lurt å sette seg litt inn i meksikansk kultur før man tar den lange reisen til andre siden av verden. Meksikansk kultur har nemlig et sammensurium av mange ulike inspirasjonskilder og har blitt påvirket av alt fra den gamle Mayasivilisasjonen til den europeiske kolonitiden.

Kulturen i Mexico er derfor en blanding av tradisjoner videreført fra urfolk og kolonialismen som dominerte Latin-Amerika. Dette har ført til at det blant det meksikanske folk har blitt kjempet konstant kamp for å definere og promotere meksikansk identitet. Allikevel er det merkbart at det meksikanske samfunnet ofte har slitt med å skape en enhetlig identitet som alle kan stille seg bak. Samtidig gjør dette Mexico til et svært spennende og interessant reisemål, hvor man kan få innblikk i mange ulike kulturelle strømninger.

På grunn av dette har meksikansk kunst og litteratur også hatt en noe vanskelig fortid. Det finnes en lang rekke nydelige bygninger fra Maya- og Aztec-sivilisasjonene, og i mange deler av landet har også deres tradisjoner blitt holdt ved like av lokalbefolkningen. Samtidig er mye av meksikansk litteratur sterkt påvirket av kolonitiden og ideer fra Europa. Det er kun etter den revolusjonære perioden i landet på 1900-tallet at kultur og litteratur i Mexico  begynte å utvikle sine egne karakteristikker og produsere høyt ansett kunst.

Bøker

Om du ønsker å lære mer om meksikansk kultur finnes det bortimot ingen bedre måte enn å nettopp lese meksikansk litteratur, og det beste stedet å starte er The Mexico City Reader. Denne boken blir bortimot sett på som en bibel for reisende i Mexico. Om du har satt deg ut Mexico City som din drømmedestinasjon i Mexico, vil denne samlingen ulike tekster gi deg et verdifullt innblikk i kulturen, historien og menneskene i hovedstaden.

Amerikaneren Jack Kerouac er en av de mest kjente forfatterne fra beat-perioden og skrev noen av sine beste verk i nettopp Mexico. Boken Tristessa er en roman hvor handlingen finner sted i nabolaget «Roma» i Mexico City, og er en sår, men vakker, fortelling om Jack Kerouac sitt møte med en ung jente i byen.

Spill og film

Om du er en person som er glad i å gamble er det faktisk mulig å lære av meksikansk kultur samtidig som du forsøker å vinne penger til flybilletten din. I spillene Aztec Warrior Princess og Aztec Idols har du sjanse til å vinne store premier, samtidig som du manøvrerer deg rundt i oldtidens meksikanske sivilisasjoner. En lettvint og morsom måte å lære om eldgammel meksikansk kultur!

Som følge av Mexicos turbulente fortid og eldgamle storhet, er det flere populære filmer og spill som er satt til Mexico, ofte med mystiske ruiner som rød tråd. For eksempel kan man i spillet Tomb Raider: Underworld reise på en heseblesende tur til Mexico for å forsøke å nøste opp i et mystisk eventyr.

Ingen guide til meksikansk kultur hadde vært fullendt uten å nevne det cinematiske mesterverket Amores Perros fra 2000. Dette er filmen som gjorde Gael García Bernal til en av Mexicos største filmskapere og vil i all fremtid bli sett på som en klassiker blant meksikansk cinematografi.

Vi håper disse tipsene vil gi deg inspirasjon og motivasjon til å ta et dypdykk i meksikansk kultur før du tar den lange reisen over til Latin-Amerika. Kos deg!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *