Artikkel av Marit Hansen.
Sør-Afrika byr på postkortbilder, utrolige naturopplevelser, et imponerende dyreliv, pulserende storbyer og fantastisk rødvin. Her kan du unne deg et glass utmerket Stellenbosch-rødvin mens du nyter en av de berømte Mpumalanga-solnedgangene fra klippene ned mot Olifants River. Tenk tilbake til det yrende dyrelivet i nasjonalparken Kruger og se frem til besøket i livlige Cape Town.
Sør-Afrika har alt du trenger for en vellykket ferie spekket med aktiviteter og vakker natur. Du kan reise dit hele året og slipper jetlag. Landet er i samme tidssone som Norge, og flyr du om natten vil det hele være en stressfri opplevelse.
Den lokale matopplevelsen
Å prøve den lokale maten er en av grunnene til at mange velger å reise utenlands. I Sør-Afrika er matkulturen inspirert av forskjellige kulturer og har stor variasjon mellom landsdelene. Grønnsaker, pærer, frukt, nøtter, fisk og sjømat er essensielle ingredienser for Sør-Afrikanske oppskrifter. Mais og kjøtt som geit, storfe og sau benyttes i de fleste tradisjonelle rettene.
Mielie pap er en av de mest tradisjonelle rettene på det sørafrikanske kjøkkenet. En maisgrøt som ofte piffes opp med grønnsaker og er smakstilsatt med chilli. I den nordlige delen av landet er mielie pap en frokostrett som serveres med melk, sukker og smør. Retten kan også serveres med kjøtt og tomatgryte ved andre måltider.
En favoritt blant utenlandske turister er Chakalaka, en krydret rett laget med blandede grønnsaker. Chakalaka inneholder blant annet løk, hvitløk, tomat, paprika, grønn pepper, bønner og krydder. Den kan serveres kald eller varm med brød eller mielie pap.
Et besøk til Sør-Afrika er ikke komplett før du har testet Biltong. Tørket kjøtt som på mange måter kan minne om jerkey. Biltong er svært populært over hele Afrika, og kjøttet kan spises for seg selv, strimlet på smørbrød og salater eller som del av en større rett. Oppskrifter går i generasjoner, men ofte benyttes kjøtt fra storfe eller vilt tilsatt krydder som salt, pepper, koriander, løk, hvitløk og eddik før det tørkes i solen.
Besøker du Sør-Afrika må du teste de lokale delikatessene og besøke noen av de aller beste restaurantene i hovedstaden Cape Town.
Cape Town – et matparadis
I Sør-Afrikas hovedstad vrimler det av utsøkte restauranter og autentiske spisesteder. Long Street er den mest berømte matgaten, og er en viktig del av byens travle kjerne. Her finner du alt fra hurtigmat til koselige små kafeer og restauranter.
Alle de beste restaurantene befinner seg ikke i Long Street, og i en by som Cape Town dukker det opp nye spisesteder før du får tenkt deg om. Vi har besøkt og testet ut en rekke restauranter i hovedstaden og gir deg her en oversikt over våre favoritter.
GrandWest Casino and Entertainment World
GrandWest er et av de aller største underholdningsdestinasjonene i Sør-Afrika. Her finner du en rekke smakfulle restauranter sammen med et enormt utvalg spilleautomater og bordspill. Flere av bordene er high-stakes og passer utmerket for de som virkelig er seriøse med gamblingen. Hvis du ikke har mulighet til å besøke dette flotte casinoet, kan du spille gratis hjemmefra.
Det er likevel ikke kun casinoet som lokker. Åtte forskjellige restauranter under samme tak sørger for at du aldri trenger å være sulten. Vår favoritt er Casa Bella, som bringer autentisk italiensk mat til casinogjestene. Pizza laget i den tradisjonelle steinovnen gir vann i munnen. Prøv kokkens spesialitet; Casa Bella Gorgonzola, en uforglemmelig smaksopplevelse med gorgonzola ost, pancetta og fiken.
The Test Kitchen
Restauranten The Test Kitchen, også kjent som TTK på folkemunne, åpnet dørene i 2010 og har en mystisk atmosfære når du går inn døren. Den kjente kokken Luke Dale Roberts står bak den eksperimentelle, moderne og unike opplevelsen hvor han disker opp med velbalanserte retter. I 2016 ble den eksepsjonelle restauranten rangert som nummer 22 under The World’s Best Restaurant Award.
“Tiden i Europa har lært meg å lage mat; tiden i Asia har utvidet mine horisonter.” Den britiske kokken har jobbet både i Sveits og England før han tok turen til Asia. Her åpnet han flere restauranter i både Singapore, Malaysia, Sør-Korea og Filippinene. Nå er det Sør-Afrika og Cape Town som er hans nye hjem.
Ta turen inn i Dark Room for en unik tapasopplevelse hvor mat og dype samtaler er i fokus. The Light Room tar deg tilbake til virkeligheten med en smakfull tasting-meny i en formell setting. Her er det stor pågang og lang venteliste. Ønsker du en plass ved bordet anbefaler vi å reservere plass i god tid.
Babel
I et gammelt kufjøs finner du Babel, ett av de beste spisestedene i Cape Town. En sofistikert gårdsrestaurant som har et sterkt fokus på kortreist mat og hvor menyen er sesongbasert. En enkel meny basert på ingrediensene som er tilgjengelig i den 3,5 hektar store hagen. Her kan du forvente ferske og vakre hovedretter, praktfulle fargerike salater med fersk plukket frukt og grønnsaker.
Ønsker du den komplette opplevelsen kan du overnatte på gårdshotellet Babylonstoren, hvor åtte gårdshus er omgjort til sofistikerte gjesterom. Alle overnattingsgjester har tilgang til utendørs svømmebasseng, spa-avdeling og badstue – alt man trenger for en avslappende opplevelse.
Foxcroft restaurant og bakeri
For en utmerket uformell fine-dining opplevelse må du besøke Foxcroft. Denne restauranten har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og ikke uten grunn. Hver eneste rett er utarbeidet med kjærlighet av de fantastiske kokkene Glen Foxcroft og Scot Kirton. Sistnevnte er kjent for sin oppmerksomhet for detaljer, flotte presentasjon og banebrytende retter. Glen på den andre siden er ansvarlig for bakeriet og er på mange måter konditori-trollmannen.
Restauranten har et nært samarbeid med lokale bønder og håndplukker internasjonale leverandører for å sørge for at du får den beste matopplevelsen. “Hos Foxcroft ønsker vi å lage mat med samme intensitet og omtanke som ved fine-dining, men i en mer uformell og imøtekommende setting. Som kokk, kommer den fantastiske smaksopplevelsen først, og alt som ikke aktivt bidrar til denne må fjernes” sier stjernekokken Glen Foxcroft.
Chef’s Warehouse at Beau Constantia
Når landets sju beste kokker har rangert restauranten som en av de aller beste i Cape Town måtte vi stikke innom. Chic setting og panoramautsikt over Constantia Valley sørger for at Chef’s Warehouse at Beau Constantia setter stemningen allerede før forretten kommer på bordet. Her byr stjernekokken Liam Tomlin og hans team på verdensomspennende tapas med den beste utsikten over Cape Town.
Menyen er sesongbasert og varierer etter hvilke produkter som er tilgjengelig. Maten kan også nytes med en unik flaske vin fra Du Preez-familien. Dette er en gård som befinner seg i den nordvendte skråningen av Constantina Nek, 350 meter over havet, i en fjellregion hvor det produseres små kvantiteter av fantastiske vindruer.