Český Krumlov, Tsjekkia

Český Krumlov er en usedvanlig vakker småby i Tsjekkia. Gamlebyen er som hentet ut fra et eventyr og overgår kanskje til og med hovedstaden Praha i skjønnhet. Selv om Český Krumlov langt fra er noen ukjent perle, og turismen i stor grad har satt sitt preg på byen, har den allikevel så mye sjarm at den er en fryd å utforske.  

Utsikt fra slottstårnet

Utsikt fra slottstårnet

Český Krumlov har rundt 15000 innbyggere og befinner seg langt sør i Tsjekkia, nær grensen til både Tyskland og Østerrike. Byen ligger på begge sider av elven Vltava (Moldau) som tar en komplisert rute med noen voldsomme svinger gjennom byen. (Vltava renner senere gjennom Praha og ut i Elbe). Český Krumlov ble grunnlagt allerede rundt 1240, men har egentlig ikke noen spesielt spennende historie å skryte av. Man bør imidlertid merke seg at byen ligger i regionen som ble kalt for Sudetenland, og inntil andre verdenskrig var befolkningen hovedsaklig tysktalende.  

Padlere

Padling på Vltava er en populær aktivitet

Alle tyskspråklige ble jaget ut av Tsjekkoslovakia etter andre verdenskrig og Český Krumlov ble dermed nesten tømt for folk. Under det påfølgende kommunistiske styret tok staten over eiendommene, men lot dem bare stå og forfalle. Selv om byen hadde unngått ødeleggelser under krigen, var tilstanden i Český Krumlov derfor ganske dårlig ved kommunismens fall i 1989. Etter overgangen til demokrati ble imidlertid mange av byens eiendommer privatisert og auksjonert bort til lave priser. Senere er det brukt mye penger på oppussing og byen fremstår nå som i veldig god stand.

Gamlebyen

Gamlebyen

Den største attraksjonen i Český Krumlov er den sjarmerende gamlebyen, som naturlig nok er kommet på Unescos verdensarvliste. Turister bør begynne med en tilfeldig spasertur gjennom byens gater, bare for å se hva som dukker opp, og først etterpå ta for seg byens konkrete attraksjoner. En fin måte å få oversikt over severdighetene er ved å delta på den gratis guidede gåturen som går to ganger daglig (1030 og 1400). Interesserte kan bare møte opp på det sentrale torget, ingen påmelding er nødvendig.

Utsikt over byen

Utsikt over byen

Det mest iøyenfallende ved Český Krumlov er det gigantiske slottet som virker uforholdsmessig stort for en så liten by. Faktisk er det bare Praha i hele Tsjekkia som har et større slott. Ved hovedinngangen til slottet går man over en vollgrav hvor det finnes to bjørner i hver sin innhegning. Tradisjonen med å ha bjørner i vollgraven går tilbake til 1700-tallet, men hvor bra det er for bjørnenes velferd er en annen sak, selv om innhegningene angivelig skal være spesialtilpasset bjørnenes behov. Heldigvis har i hvert fall bjørnene et sted uten innsyn hvor de kan trekke seg tilbake, så det er egentlig ganske sjelden at de er synlige for turister.

Utsikt fra tårnet

Slottet sett fra tårnet

Inne i slottet finnes en serie borggårder som er åpne for publikum og helt gratis å besøke. For å komme inn i bygningene må man imidlertid betale og det finnes et forvirrende antall muligheter. De fleste turister vil ha størst glede av en tur opp i tårnet, hvor man virkelig har panoramautsikt over Český Krumlov. Den eneste andre delen av slottet som kan besøkes på egen hånd er Slottsmuseet som inneholder diverse artefakter utstilt i forskjellige rom, uten at disse nødvendigvis er spesielt interessante eller godt forklart på engelsk. Resten av slottet kan bare besøkes på (relativt dyre) guidede turer (to forskjellige til hver sin del av slottet) og er trolig mest interessant for mennesker som aldri har besøkt et slott av denne typen, eller som har helt spesielle interesser av klassisk slottsinteriør.

Slottsmuseet

Mye rart som man skjønner lite av inne på Slottsmuseet

Etter å ha passert gjennom borggårdene og gått over en gangbro med flott utsikt over byen kommer man til Slottsteateret i barokkstil, som også kun kan besøkes på guidet tur. Derimot er inngang til den store og fine slottsparken bak slottet helt gratis. Midt inne i denne velfriserte hagen finnes dessuten det unike utendørsteateret, hvor tribunen kan rotere 360 grader og dermed utnytte hele omgivelsene til scene. I perioden juni-september er det forestillinger her. Teater på tsjekkisk høres kanskje ikke så fristende ut, men teateret har utviklet en app til smarttelefoner som “tekster” dialogen slik at alle kan følge med. Unesco er imidlertid lite fornøyd med teaterets plassering midt i Slottsparken og truer med å trekke tilbake byens verdensarvstatus hvis det ikke fjernes.

Slottsparken

Slottsparken i Český Krumlov

Sentrum av Český Krumlovs gamleby ligger på motsatt side av elven, der hvor denne tar en så kraftig sving at det nesten dannes en øy. På det sentrale torget finnes byens rådhus, en rekke andre bygninger med flotte fasader og en fontene med pestsøyle til minne om pesten i 1680-82 som nesten utslettet hele byens befolkning. Rett i nærheten ligger St. Vitus kirken, byens viktigste landemerke etter slottet. Som nevnt er det ikke noen voldsomt dramatisk historie tilknyttet byens bygninger, men legg uansett merke til alle de fine veggdekorasjonene, ofte med mønstre som gir et 3D-inntrykk på avstand. Turistkontoret har forøvrig en nettside med info om hver eneste bygning i byen, og på den gratis guidede turen får man høre en del anekdoter som er ganske interessante.

Rådhusplassen

Rådhusplassen med pestsøylen

Český Krumlov har en stor mengde museer til å være så liten, men de færreste av dem er store trekkplastre i seg selv, og mer av typen man stikker innom når man allikevel er i byen. Det regionale museet har diverse historiske gjenstander utstilt, men klart mest interessant er en fantastisk utført modell i keramikk av hele Český Krumlovs gamleby. Nylig ble imidlertid museet stengt for oppussing frem til februar 2018. Kunstinteresserte kan glede seg over Egon Schiele kunstsenteret, oppkalt etter en østerriksk kunstner som bodde en periode i byen, hvor både hans egne verker er permanent utstilt og det er roterende utstillinger av andre kunstnere. Ellers finnes både et torturmuseum, et marionettmuseum og et voksfigurmuseum, hvorav de to sistnevnte kanskje også er av interesse for barn.

Nok et utsiktspunkt

Det finnes mange bra utsiktspunkter over byen

Særlig i den varme årstiden tiltrekker Český Krumlov seg enorme mengder turister, og siden byen er såpass liten kan det bli svært trangt på de mest populære stedene. Litt overraskende ser dessuten minst 90% av de besøkende ut til å være fra Kina. Kineserne har like stor rett til å være der som andre turister, men det gjør noe med atmosfæren når gamlebyen er full av selfiestenger og kinesisk er språket man hører rundt seg. I tillegg er stort sett alle bygninger i gamlebyen bygget om til hotell, cafe, restaurant eller suvenirbutikk og man vil neppe treffe en eneste vanlig person som driver med dagligdagse ting. Allikevel er det ingen grunn til å fortvile. Český Krumlov er uansett verd å besøke. Et tips er å starte sightseeingen tidlig på morgenen, siden mange av kineserne kun er innom på dagstur. På kvelden er det også betydelig roligere i gamlebyen.

Kinesiske turister

Kineserne er i flertall i Český Krumlov

Beveger man seg litt utenfor gamlebyen er det uansett snart færre turister å se. Rett sør for byen går det flere stier opp i åsen til et utsiktspunkt ved en kirke. Dessverre er utsikten delvis dekket av trær, men det kan uansett være et trivelig sted å oppleve solnedgangen. Fra kirken går dessuten et utvalg av stier videre over åsen, og en mulighet på dagtid er å gå videre til en av landsbyene i nærheten og eventuelt ta bussen tilbake til Český Krumlov. Et litt mer ambisøst turprosjekt er å spasere opp på Klet, den høyeste toppen i nærheten (1084 m) og lett identifiserbar ved tv-tårnet på toppen. Fra toppen av Klet har man virkelig utsikt over hele området og ser faktisk helt til České Budějovice. Turen opp tar rundt tre timer hvis man følger en sti som starter i Český Krumlov. Det går også en skiheis opp på Klet fra en parkeringsplass i nærheten av landsbyen Holubov.

St. Vitus kirken

St. Vitus kirken er byens nest viktigste landemerke

En annen flott dagstur fra Český Krumlov er til Šumava nasjonalpark som ligger litt vest for Český Krumlov, omtrent på grensen til Østerrike. Parken er lett tilgjengelig med tog og har glimrende muligheter for rekreasjon og utendørsaktiviteter som turgåing, sykling, padling, bading, svømming eller langrenn (på vinteren). Et godt utgangspunkt er byen Horní Planá ved den kunstige innsjøen Lipno, bygget både for å regulere Vltava og utnytte vannkraften derfra. Her finnes også den nokså unike “Tree top walkway”, åpnet som så sent som i 2012. En annen mulighet er å ta toget til stasjonen Ovesna og derfra gå den godt skiltede “Bjørnestien” til stasjonen Černý Kříž og returnere til Český Krumlov derfra. Turen tar 4-5 timer, for det meste gjennom skog uten for mye utsikt, men man passerer en del spesielle steinformasjoner (dog på langt nær like spektakulære som i for eksempel Český ráj).

Steinformasjoner

Steinformasjoner langs Bjørnestien i Šumava Nasjonalpark

Český Krumlov kan besøkes hele året, men sommermånedene er absolutt høysesongen. Vinteren er derfor faktisk ingen dum tid å besøke siden turistmengdene er betydelig mindre (selv om man aldri får byen “for seg selv”) og byen ser minst like flott ut etter et snøfall. På sommeren arrangeres det imidlertid en del spennende festivaler, blant annet Rose-festivalen i juni hvor folk kler seg ut i middelalderkostymer og gjenskaper hendelser fra middelalderen. I tre uker i juli og august går dessuten den internasjonale musikkfestivalen av stabelen.

Vinterbilde

Český Krumlov er like trivelig på vinteren

Naturlig nok har Český Krumlov et svært godt utvalg av både spise- og overnattingssteder. De fleste restaurantene serverer typisk tsjekkisk mat, men man kan også få mat fra andre verdenshjørner, spesielt Kina (av naturlige årsaker). Hotellene i Český Krumlov er dyrere enn de fleste andre steder i Tsjekkia, men ved å bo utenfor gamlebyen kan man fremdeles få rom fra 200 kroner til bra kvalitet. Český Krumlov er uansett så liten at man kan bo nesten hvor som helst og allikevel ha gangavstand til alle severdigheter. Jeg kan anbefale Pension Pod Hrazi som har store og fine rom med en solid frokost inkludert.

Byen om natten

Český Krumlov by night

For å komme til Český Krumlov er det mest naturlig å ta fly til Praha. Riktignok er både Munchen og Wien minst like nærme, men transportforbindelsene derfra er betydelig dårligere. Fra Praha går det direktebuss til Český Krumlov minst en gang i timen, med reisetid rundt tre timer. I tillegg går det en del tog, som regel med bytte i České Budějovice. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *