Calatayud, Spania

Calatayud er en fascinerende småby i den spanske provinsen Aragón. Byens rike historie går tilbake til Romerriket og arkitektonisk er den sterkt preget av islamsk innflytelse. Plasseringen sentralt i De iberiske fjell (Sistemo Iberico) gir dessuten gode muligheter for turgåing i et spennende landskap. Til tross for mange positive kvaliteter ligger Calatayud langt utenfor turistløypa. Få utlendinger vil i det hele tatt ha hørt om byen, hvilket gir åpenbare fordeler for turister som faktisk legger turen dit. 

Calatayud ligger ca 50 kilometer sørvest for Zaragoza (provinshovedstaden Aragón). Byen ble opprinnelig grunnlagt av romerne under navnet Augusta Bilbilis for minst to tusen år siden. På 700-tallet fikk maurerne fra Nord-Afrika makten i store deler av dagens Spania. Muslimene bygget en stor festning på toppen av en ås og flyttet byen noen kilometer vestover til dagens plassering ved foten av åsen. Nå ble byen hetende Qal‘at ’Ayyūb (“Ayuubs festning”), senere forenklet til Calatayud av spanjolene. 

I dag bor det rundt 20 000 innbyggere i Calatayud. Byen deles i to deler av elven Jalón, med gamlebyen nord for elven og en mindre interessant moderne bydel på sydsiden. I likhet med andre byer som utviklet seg under nord-afrikansk innflytelse, så er bebyggelsen preget av trange og labyrintaktige gater. I Calatayud skråner gamlebyen dessuten oppover en stadig brattere skråning mot Ayuubs festning på toppen. 

For besøkende som skal utforske Calatayud er min anbefaling å begynne med en tilfeldig spasertur rundt i byen. På steder som dette er det alltid noe interessant som dukker opp. Man vil fort merke at selv om flere hus er pusset opp og dekorert i flotte farger, så er Calatayud ingen typisk turistby. Tvertimot ser byen ut til økonomisk å ha sett sine beste dager og enkelte bygninger virker å være på vei til å falle sammen (særlig oppover mot festningen). Dette er selvsagt negativt for de lokale innbyggerne, men samtidig gir det Calatayud et veldig autentisk preg. I motsetning til mange populære småbyer (for eksempel Dubrovnik eller Český Krumlov), så er ikke samtlige boliger gjort om til Airbnb leiligheter, ei heller er alle forretninger og restauranter rettet mot turister. I Catalayud bor det stort sett helt vanlige folk som driver med helt vanlige ting. 

Arkitektonisk så utmerker Calatayud seg med en rekke flotte bygninger i mudéjar arkitektur. Denne stilen er inspirert av islamsk byggekunst og kjennetegnes av vakre geometriske detaljer og mønstere som dekorasjoner. Her finnes ingen avbildninger av levende vesener siden islam har forbud mot slikt. Den mest prominente mudéjar-bygningen i Calatayud er kirken Santa Maria la Mayor med sitt 70 meter høye tårn. Ikke bare rager kirken høyt over alle andre bygninger i byen, men den er faktisk også kommet inn på Unescos verdensarvliste. Merk at til tross for byggestilen, så er dette ikke en moske som er konvertert til kirke. Kirken er bygget etter at de kristne gjenvant makten i Calatayud. 

Andre bemerkelsesverdige bygninger er San Andres kirken som også er bygget i mudéjar-stil. På innsiden utmerker den seg med veldig lyst interiør, noe som er uvanlig i kirker fra middelalderen. San Juan kirken bør man også avlegge et besøk, ikke minst på grunn av veggmaleriene laget av den kjente maleren Fransisco Goya. Opprinnelig var denne kirken ikke i mudéjar-stil, men for ordens skyld bygget man på et kirketårn i denne stilen mot slutten av 1700-tallet.

Ayuubs festning, som altså har gitt navn til byen, troner fremdeles på toppen av åsen. Den ble bygget sammen med byen på 700-tallet og er faktisk den eldste islamske festning i hele Spania. Det må riktignok sies at selve festningen i seg selv ikke er allverdens interessant. På innsiden er den stort sett tom. Allikevel bør man definitivt ta turen opp på grunn av panoramautsikten i alle retninger. Dessuten er selve spaserturen opp til festningen svært så fascinerende. Mange av husene man kommer forbi ser ut til å delvis være hogget ut av fjellet (litt som i Setenil men i mindre skala) og det er en rekke flotte utsiktspunkter underveis. På toppen av åsen går det i tillegg flere stier langs klippekanten og til andre steder rundt i området. 

Et annet naturlig turistmål er ruinene av gamle Augusta Bilbilis, ca. 4-5 kilometer utenfor byen. Ikke forvent en ruinby av samme størrelse som Pompeii, Herculaneum eller lignende. Imidlertid er blant annet amfiteateret og en del romerske termer er i brukbar stand, og gjør Augusta Bilbilis vel verd et besøk.

Landskapet rundt Catalayud er teknisk sett ikke ørken, men det er definitivt veldig tørt, med minimalt regn året gjennom. Allikevel er området en populær vinregion. Tradisjonen for vindyrking går helt tilbake til romerne som plantet vinranker over hele Spania. Vinmessig er området mest kjent for sine rødviner basert på druen garnacha. For vininteresserte finnes det flere vingårder som tilbyr omvisning med påfølgende vinsmaking.

Calatayud ligger midt i De iberiske fjellene som er et ganske fascinerende område. Fjellene har mange fine formasjoner med gode muligheter for fjelltur. Spesielt høye er fjellene imidlertid ikke, så det er mulig med relativt behagelige gåturer. Langdistansestien Camino del Cid går forøvrig gjennom byen og det er enkelt å gå noen etapper av den med utgangspunkt i Calatayud. Mange av småbyene i nærheten av Calatayud er dessuten også verd å besøke. 

En fin dagstur gjennom det spesielle landskapet får man ved å starte i Embid de la Ribera, en søvnig minilandsby, og deretter følge elven Jalón tilbake til Calatayud. Totalt blir det rundt 15-20 kilometer, avhengig av om man går innom Augusta Bilbilis eller tar en snarvei over en ås. Ruten følger for det meste en asfaltert bilvei, men trafikken er helt minimal (maksimalt en bil i timen) så dette er ikke plagsomt. Det finnes ingen fasiliteter langs ruten, så mat og drikke bør medbringes. Merk også at det er nesten ingen skygge underveis. Turen kan enklest gjennomføres ved å ta lokaltoget til Embid de la Ribera. Det går bare noen få tog om dagen, så planlegg nøye i forkant.

Calatayud kan besøkes hele året, men den beste tiden er april-mai og september-oktober. På vinteren blir det relativt kjølig og sommeren kan være ubehagelig varm. Selv om utenlandske turister glimrer med sitt fravær så kommer det noen spanske turister til Calatayud. Byen har derfor et brukbart utvalg av greit prisede hoteller. Søk etter overnatting på Agoda. Som overalt ellers i Spania er det nok av restauranter og barer i byen.

Calatayud er veldig lett tilgjengelig. Den ligger ikke langt unna Zaragoza. Høyhastighetstoget mellom Barcelona og Madrid (via Zaragoza) stopper faktisk i Calatayud på noen av avgangene. I tillegg går det (mye billigere) lokaltog fra Zaragoza. Søk på Momondo etter billige flybilletter til Madrid eller Barcelona.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *