Barichara, Colombia

Barichara fremheves ofte som Colombias aller flotteste landsby. Det er lett å skjønne hvorfor når man ser byens vakre spanske koloniarkitektur med hvitmalte hus, fargerike dører, røde takstein og bratte brosteinsbelagte gater. Idylliske Barichara kan sjarmere de fleste og er et fint sted for noen dagers rekreasjon, men den kan også besøkes på dagstur fra storbyen San Gil i nærheten.

Typisk gate i Barichara

Typisk gate i Barichara

Barichara befinner seg i i Santander-provinsen, rundt 320 kilometer nord for hovedstaden Bogota. Innbyggertallet skal være på rundt 8000, men landsbyen gir egentlig inntrykk av å være enda mindre. Barichara har en en flott beliggenhet på rundt 1300 meters høyde ved toppen av en stor canyon som er gravd ut av elven Suarez. Dette gir både nydelig utsikt og et relativt behagelig klima året rundt.

Gate

Enda en gate

Selv om Barichara har blitt et populært turistmål så foregår livet i landsbyen fremdeles i ganske rolig tempo. Riktignok har en betydelig turistifisering og gentrifisering funnet sted, men dette har i liten grad gått ut over byens sjarm. Myndighetene ser ut til å ha hatt en klar strategi om å bevare byens særpreg, så selv om mange bolighus er omgjort til restauranter, hoteller eller butikker, markeres dette kun med et anonymt skilt over døren. Hele Barichara har dermed forblitt arkitektonisk meget stilren og uten prangende logoer eller reklameplakater noe sted.

Kirke

Santa Barbara kirken

I selve Barichara er det strengt tatt ikke så mye å gjøre. Landsbyens konkrete severdigheter rekker man fint å se på 1-2 timer. Hovedaktiviteten for besøkende er først og fremst å  spasere rundt i gatene, nyte de vakre omgivelsene og observere landsbyens dagligliv. Baricharas beste sted for rekreasjon er Parque Principal, en tredekket park som ligger sentralt i byen. Rett ved siden av parken finner vi byens katedral og kanskje største attraksjon, selv om den objektivt sett ikke kan måle seg med kirkene i Colombias større byer.

Utsikt fra Barichara

Utsikt fra byen

Ved parken ligger også byens kulturhus, et gammelt kolonihus hvor det stilles ut diverse gjenstander av relevans for byens historie. Ingen kommer langveisfra for å besøke dette museet, men den billige inngangsbilletten og de flotte lokalene gjør det verd å ta en titt når man først er i byen. Et par kvartaler høyere opp i byen ligger den lille Santa Barbara kirken og en slags “kunstpark” med skulpturer laget av lokale kunstnere. Her arrangeres det av og til konserter og man har dessuten flott utsikt over canyonen.

Kongeveien

Kongeveien til Guane

Landskapet rundt Barichara er svært vakkert og som skapt for turgåing. Den mest populære vandrestien er “Camino Real” (Kongeveien) som går via Barichara mellom de to landsbyene Cabrera og Los Santos. Hele løypa er på rundt 40 kilometer og tar 2-3 dager å fullføre, men de fleste nøyer seg med å kun gå fra Barichara til Guane. Dette er en veldig behagelig etappe på rundt 6 kilometer, for det meste i nedoverbakke, og med flere gode utsiktspunkter over canyonen. Endemålet Guane er dessuten en utrolig idyllisk liten landsby som best kan beskrives som en miniatyrutgave av Barichara. Hvis man avslutter turen i Guane, kan man ta buss tilbake til Barichara.

Guane

Guane er liten og idyllisk

Det finnes 5-6 overnattingssteder i Barichara dersom man er interessert i et lengre opphold. De fleste turister nøyer seg imidlertid med å besøke på dagstur fra San Gil, en større by med stort utvalg av hoteller. Uansett kan det lønne seg å sjekke priser på Agoda. Det er gode bussforbindelser mellom San Gil og Barichara, faktisk omtrent en buss hver halvtime og turen tar rundt 45 minutter.

Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar for “Barichara, Colombia

  1. Stefan
    11. august, 2018 at 15:27

    Veldig vakkert!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *