Paestum, Italia

Ruinene av den gamle greske kolonien Paestum er et av Italias mest atmosfæriske steder. På en slette i nærheten av havet finnes her noen av de best bevarte greske templene i verden, faktisk i langt bedre stand enn de fleste kulturminner i dagens Hellas. Paestum ligger i regionen Campania, rett sør for Amalfikysten, og er et sted man ikke bør gå glipp av dersom man er i området.

Hera templene

Hera-templene

Gamle Hellas var aldri et ordentlig land men kun en samling uavhengige byer med delvis felles kultur. Ofte var de i krig med hverandre (for eksempel Aten og Sparta) men av og til stod de sammen mot en felles ytre fiende (for eksempel perserne). Greske bystater fantes rundt hele Middelhavet også langt utenfor dagens Hellas. Spesielt i Sør-Italia og på Sicilia var det mange greske byer og disse utgjorde en stor maktfaktor inntil de etter hvert ble underlagt Romerriket. Med tiden ble de fleste grekerne gradvis assimilert men det finnes faktisk i dag et fåtall “Griko” folk i Sør-Italia som snakker en gresk dialekt og antas å være direkte etterkommere av de gamle grekerne.

Athene templet

Athene-templet ligger i vakre omgivelser

Av gamle greske kulturminner i Italia er byen Paestum en av de aller best bevarte. Den skal ha blitt grunnlagt rundt 600 f. Kr. under navnet Poseidonia (etter sjøguden Poseidon), men det var ikke noen spesielt viktig by og lite er derfor kjent om den gamle historien. I 273 f. Kr. ble imidlertid byen erobret av romerne som ga den sitt nåværende navn Paestum. Romerne oppførte også en rekke bygninger som ga byen et mer typisk romersk preg. Etter at Romerriket gikk i oppløsning ble det nedgangstider i Paestum og byen ble til slutt helt forlatt i middelalderen, uten at man helt vet hvorfor.

Søyler i Paestum

Kraftige søyler

Mest fremtredende ved Paestum er tre veldig store og godt bevarte templer i dorisk stil. Strukturene er virkelig eksempler på strålende ingeniørkunst så de greske gudene som templene er bygget til ære for (to for guden Hera og ett for Athene) har hatt all grunn til å være fornøyde. Dessverre er resten av Paestum ikke i like bra stand. Av de fleste husene står stort sett bare noen rader med stein igjen, riktignok med enkelte fine gulvmosaikker noen steder. Den mest iøynefallende etterlevningen fra romerne er et overgrodd amfiteater.

Ruiner i Paestum

Ikke så veldig mye igjen av resten av Paestum

Paestum er ikke så fryktelig stort og turister vil typisk trenge rundt 2 timer å se det meste på området. Å rusle rundt på engen og se templene fra forskjellige vinkler er imidlertid en behagelig opplevelse og normalt er ikke turisttilstrømningen så veldig stor heller. Det står skilt med forklaringer på engelsk ved de viktigste ruinene, men så altfor spennende skrevet er det ikke. Hvis man vil fordype seg mer i Paestum, bør man skaffe seg en god guidebok, for uten dette vil det meste utenom templene og enkelte mosaikker ikke fremstå som veldig interessante. Historieinteresserte vil også ha glede av det arkeologisk museet som stiller ut en del gamle artifakter i tilknytning til Paestum.

Hera-templet

Hera-templet

Omgivelsene til Paestum er ganske landlige. Det ligger en klynge med turistrestauranter og hoteller i nærheten, men ellers er det et veldig fredelig område. Siden området er såpass lite er det antagelig mest praktisk å besøke Paestum på en dagstur fra Napoli eller Amalfikysten. Med tog tar det rundt en halvtime til Paestum fra Salerno og i overkant av en time fra Napoli.  Sjekk togrutene her. Man bygger neppe ferien sin rundt Paestum, men for å komme dit fra Norge er det mest naturlig å fly til Roma og reise videre derfra. Søk på Momondo eller lignende tjenester de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *