Covarrubias, Spania

Covarrubias er en landsby i Nord-Spania, litt sør for storbyen Burgos. Som en av Spanias best bevarte middelalderbyer er den absolutt verd et besøk, men for nordmenn har den i tillegg en spesiell historisk betydning. Her ligger nemlig norske Prinsesse Kristina begravet.

Covarrubias

Utsikt over Covarrubias

Kristina ble født i Bergen i 1234 og var datter av Kong Håkon Håkonsson (han som ble reddet av birkebeinerne). På den tiden var Spania fragmentert i forskjellige kongedømmer og fremdeles under muslimsk styre i deler av sør. Kong Alfonso X av provinsen Castilla y Leon anså visst Norge som en viktig potensiell alliansepartner og sendte derfor i 1256 en delegasjon hit for å opprette tettere bånd mellom kongedømmene. Alfonso hadde nemlig flere ugifte brødre og Kristina var høyaktuelt konemateriale. Etter noen måneders betenkningstid gikk Håkon med på dette under forutsetning av at Kristina selv kunne velge hvilken bror hun skulle gifte seg med.

Byporten

Byporten til Covarrubias

Kristina og reisefølget forlot Tønsberg i 1257 og brukte fem måneder på turen ned til Spania. Der giftet hun seg med Felipe, som på den tiden var abbed i Covarrubias. Etter giftemålet i Valladolid ble paret boende i Sevilla helt til Kristina døde av ukjent årsak bare fire år senere. Hun ble gravlagt i Covarrubias og mer eller mindre glemt helt til man under oppussing av kirken i 1953 ved en tilfeldighet åpnet en sarkofag. Der fant man et kvinneskjelett som etter hvert med stor sikkerhet ble identifisert som Kristina.

Rådhuset

Norsk flagg utenfor rådhuset

Funnet av Kristina genererte en del interesse i Norge og det ble blant annet laget statuer av henne både i Tønsberg og Covarrubias. I 1992 ble Prinsesse Kristina stiftelsen opprettet for å for å styrke forbindelsene mellom Norge og Spania.

Tårn

Fernan Gonzales tårnet

Med bare litt over 600 innbyggere så skjønner man at Covarrubias ikke er store byen.Turister kan egentlig bare spasere rundt tilfeldig og kommer da nødvendigvis forbi det aller meste. Den lokale turistinformasjonen har dessuten hengt opp flere skilt med oversikt over severdigheter. Covarrubias er uansett veldig godt bevart og det er en fornøyelse å spasere rundt i gatene. Spesielt flott er det sentrale torget midt i byen, hvor det også finnes en del restauranter med utendørs sitteplasser slik at man virkelig kan nyte atmosfæren. Norske flagg vil man helt sikkert se flere steder. For eksempel henger det det spanske og norske flagget alltid sammen utenfor rådhuset.

Prinsesse Kristina

Statuen av Prinsesse Kristina

For nordmenn er åpenbart Kristina-statuen og kirken med sarkofagen hennes den viktigste konkrete attraksjonen. Rett ved siden av kirken ligger dessuten Fernan Gonzales tårnet som stammer fra år 942.

Kristinas sarkofag

Kristinas sarkofag (foto av Ecelan / Wikimedia Commons)

Men ikke alt er gammelt i Covarrubias. Da de giftet seg hadde Felipe lovet Kristina å bygge et kapell til ære for Olav den Hellige, men planene hans ble aldri realisert. Prinsesse Kristina-stiftelsen klarte imidlertid å skaffe finansiering og til slutt ble St. Olavs kapellet ferdigstilt og åpnet i 2011. Det ligger omtrent en kilometer utenfor byen og inneholder både kirkerom og kultursenter. Selve bygget er en ganske merkelig konstruksjon så kanskje like greit at den ikke ble plassert midt i byen.

St. Olavs kapellet

Det nye St. Olavs kapellet (foto av Luiyo / Wikimedia Commons)

Rundt Covarrubias er det et relativt tørt slettelandskapet, nokså typisk for Nord-Spania. Landsbyen ligger imidlertid flott plassert nede i en liten dal hvor elven Arlanza flyter forbi. Fra et par av ankomstveiene har man strålende utsikt til Covarrubias. Til å være en så liten by er det godt utvalg av restauranter og det finnes også flere hoteller. Ett av dem er til og med oppkalt etter Prinsesse Kristina.

Arlanza

Langs elven Arlanza

For å komme seg til Covarrubias fra Burgos er det absolutt enklest med egen bil. Offentlig transport er i teorien mulig men det går bare to busser om dagen og rutetidene gjør at en dagstur fra Burgos må bli veldig kort. Dessuten går bussen bare på ukedager, ikke i helgene. Hvis man har god tid så kan man gå fra Burgos til Covarrubias langs den nye St. Olavs veien. Dette er en 60 kilometer vandresti som ble opprettet i 2011 samtidig med innvielsen av St. Olavskapellet. Søk ellers på Momondo etter de billigste flybillettene fra Norge til Spania.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Covarrubias, Spania

 1. Per Holck
  11. november, 2019 at 18:39

  Spørsmål: er kirken/klosteret hvor Kristinas sarkofag står, åpen hver dag (nå i november/desember)? Eller trenger man spesiell tillatelse eller guide? Det lokale turistkontoret svarer ikke på mailer på engelsk – heller ikke på purringer.

 2. 12. november, 2019 at 15:29

  Hei,

  Dette vet jeg ikke, men jeg vil anta at den er åpen hele året, men muligens med mer begrensede åpningstider utenfor høysesongen.

  Gi gjerne tilbakemelding her hvis du finner ut av det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *