Madrid, Spania (2025)

Madrid er hovedstaden i Spania og landets viktigste by. Normalt får den mindre oppmerksomhet som reisemål enn erkerivalen Barcelona, men det betyr ikke at den er mindre interessant å besøke. Snarere tvertimot for Madrid er utvilsomt en av Europas triveligste hovedsteder med livlig folkeliv døgnet rundt og alle slags severdigheter og attraksjoner. Turister vil finne utallige ting å gjøre i Madrid uansett om interessene er historie, kultur, shopping, mat, fotball eller vandreturer i fjellet.  

Madrid om natten

Natt i Madrid (Foto av PromoMadrid / Max Alexander)

Madrid befinner seg midt i Spania og ligger på rundt 667 meters høyde over havet. Før Kong Filip II gjorde Madrid til hovedstad i 1561 var den ingen spesielt viktig by. Senere har byen naturlig nok vokst betydelig og dagens Madrid har litt over tre millioner innbyggere (rundt 6 millioner hvis man inkluderer hele storbyområdet). Turister vil fort oppdage at Madrid er en lite stressende by å oppholde seg i. Helt i sentrum er det alltid hektisk folkeliv og det kan bli litt “køgåing”, men ellers er det rett og slett trivelig å spasere rundt. Mange av nabolagene føles som småbyer med sin egen distinkte karakter. Store deler av byen karakteriseres av trange gater, korte kvartaler og mange åpne torg/plasser. Man bør derfor sette av litt tid til tilfeldige vandringer og se hva som dukker opp. Dette er ofte mer interessant enn å bare gå rett til de største severdighetene. Dersom man blir sulten eller tørst underveis så finnes det dessuten barer, kafeer og restauranter nesten overalt i Madrid.

Spanske flagg

Et naturlig sted å starte utforskningen av Madrid er på Puerta del Sol, en stor og travel plass i sentrum av byen. Faktisk regnes den som sentrum av hele Spania og en plakett på bakken angir nullpunktet hvor alle avstander i landet måles fra. Demonstrasjoner og markeringer foregår typisk på Puerta del Sol og på nyttårsaften er den samlingspunktet for nedtelling til det nye året. Mange selskaper tilbyr gratis guidede gåturer i Madrid med start her og dette kan gi en utmerket introduksjon til byen. Guidene kan ofte fortelle en del subtile ting som man garantert ikke legger merke til på egen hånd. (Selv om turen er gratis så tar guidene gjerne i mot tips etterpå).

Puerta del Sol

Rundt plassen finnes en rekke kjente bygninger og monumenter, uten at noen av dem egentlig er spesielt spektakulære. Man bør imidlertid merke seg den lille statuen av en bjørn som strekker seg opp mot et jordbærtre. Dette er symbolet på Madrid og observante besøkende vil kunne finne det igjen mange andre steder rundt i byen. Langs enkelte gater er det dessuten plantet jordbærtrær noe som har gjort det populært for turister å la seg avfotografere i bjørnepositur.

Madrids bysymbol

Området rundt Puerta del Sol er det eldste i Madrid, men svært lite er egentlig veldig gammelt. Faktisk er nesten ingenting av middelalderarkitektur bevart i hele byen, men allikevel er det mye vakkert og interessant å få med seg. Rett i nærheten ligger Plaza Mayor, en annen stor åpen plass. Riktignok ikke den mest imponerende Plaza Mayor i Spania, men uansett et flott syn. Gjennom tidene har den vært brukt til både tyrefekting, henrettelser og mye annet. I dag er den først og fremst en turistattraksjon med mange restauranter og butikker i bygningene rundt.

Plaza Mayor

To bygninger i Madrid skiller seg ut som spesielt imponerende: det kongelige slottet og rådhuset. Det gigantiske slottet ble ferdigstilt i 1751 som erstatning for en eldre muslimsk alcazar (festning) som brant ned i 1734 (på gamle malerier fra Madrid vil man kunne se denne avbildet). Slottet brukes bare til offisielle tilstelninger (statsbesøk etc) og til daglig bor kongen i et mindre prangende palass. Deler av slottet er åpent for besøkende og inngangsbilletten koster 14 euro (opp fra 10 euro i 2016). Rett ovenfor slottet står den nye Almudena-katedralen. Madrid var lenge en hovedstad uten katedral (der hvor biskopen har sitt sete) og selv om mange byggeplaner ble lagt frem, ble arbeidet påbegynt så sent som i 1879 og først i 1993 (altså over hundre år senere) stod den ferdig. Madrid har ellers mange klostere og over hundre kirker. Den eldste er San Nicolas kirken fra 1200-tallet.

Det kongelige slottet i Madrid

Rådhuset på Plaza de Cibeles ser faktisk enda finere ut enn slottet. Bygningens gotiske stil gjør at man kanskje skulle tro at den var gammel, men den ble faktisk bygget på 1900-tallet som hovedkontor for postvesenet i Spania. Kommunikasjonspalasset, som det også kalles, ble først i 2007 tatt i bruk som rådhus. En del av palasset brukes dessuten som kulturhus og er åpent for allmennheten. Det inkluderer en etasje med kunstutstillinger og takterrasse med en overpriset restaurant og fin utsikt over deler av Madrid. Plaza de Cibeles har ellers en stor fontene og er omringet av flere andre kjente bygninger. Dessverre ødelegges helhetsinntrykket av at plassen egentlig er en gigantisk rundkjøring med masse biltrafikk.

Rådhuset på Plaza de Cibeles

Madrid har mange museer om forskjellige temaer men er aller mest kjent for sine store kunstmuseer. Rett i nærheten av hverandre (i det såkalte Gyldne triangel) finner vi Pradomuseet, Reina Sofiamuseet og Thyssen-Bornemisza museet. Pradomuseet (billett for 15 euro) dreier seg om klassiske kunstnere og har verker av blant annet Goya, El Greco og Rubens. Reina Sofia (billett for 12 euro) er et museum for moderne kunst, blant annet med Picasso og Dali (hovedattraksjonen er nok det berømte anti-krigsmaleriet “Guernica” av Picasso). Thyssen-Bornemisza (billett for 14 euro) har både historisk og samtidskunst og dekker det meste som ikke finnes i de to førstnevnte museene.

Buen Retiro parken

Andre populære museer er Arkeologimuseet, Amerikamuseet, Jernbanemuseet (mange gamle tog) og Maritimt museum (mange modeller av skip). Dessverre er ikke alltid museene så veldig godt tilrettelagt for turister. Ofte mangler det engelske oversettelser eller den engelske teksten er betydelig kortere enn den spanske. Det er ellers verd å merke seg at mange museer har gratis inngang enkelte dager eller til bestemte tidspunkt (gjerne sent på dagen). Dette gir i teorien en fin mulighet for å spare penger, men resultatet er typisk lange køer og overfylte lokaler. Tvertimot vil jeg anbefale å unngå gratisperiodene hvis man faktisk er interessert i utstillingene på det aktuelle museet. Derimot er gratis inngang nyttige for personer med liten kunstinteresse og som først og fremst vil besøke Pradomuseet fordi “alle andre gjør det”. Det kongelige slottet har forøvrig et spesielt system med gratis inngang hver dag til visse tidspunkter (varierer litt med årstiden). Dette gjelder imidlertid i prinsippet bare for besøkende fra EU-land og Latin-Amerika, men siden de fleste spanjoler ikke vet at Norge står utenfor EU, har man gode muligheter for å slippe å betale.

Innendørs matmarked

Som nevnt er ikke Madrid noen spesielt stressende storby, men dersom man allikevel får behov for litt roligere omgivelser så har byen en rekke flotte parker. Faktisk er det overraskende mye grønt innenfor bygrensen. Midt inne i byen, i nærheten av Pradomuseet, ligger Buen Retiro parken som har en liten innsjø, mange monumenter og statuer. Parken er et populært sted for rekreasjon og piknik blant de lokale inbyggerne og hver søndag avholdes det dessuten gratis utendørs konsert der. Den desidert største parken er imidlertid Casa de Campo, tidligere kongens private jaktområde, som er nesten like stor som resten av Madrid. Blant annet inneholder den en innsjø, en fornøyelsespark og kombinert dyrepark og akvarium. Det går forøvrig gondolbane fra Parque del Oeste inne i selve byen og over til Casa de Campo, og det er en behagelig tur med fin utsikt.

Ikke alle ønsker at Catalonia skal løsrive seg

Det har alltid vært stor rivalisering mellom Madrid og Barcelona, særlig siden mange i Catalonia ønsker å løsrive seg fra resten av landet. Rivaliseringen har også foregått på fotballbanen. Madrid har to svært gode fotballag, Real Madrid og Atletico Madrid, begge med veldig flotte stadioner. (Dessverre gjennomførte Real Madrid en “oppgradering” av sin stadion, Santiago Bernabeu, for et par år siden. Dette ga bedre fasiliteter innendørs, men på utsiden ødela man det klassiske designet og gjorde stadionen nesten ubegripelig stygg.) Billetter bør man bestille via klubbenes nettsider. Prisene avhenger av motstanderlaget, men generelt er det veldig dyrt (typisk fra 70 euro og oppover). Lagene pleier å spille hjemmekamp annenhver helg, så på en litt lengre tur kan man få sett både Real og Atletico i aksjon. (For flere detaljer se Reisemagazinets artikkel om Fotballkamp i Madrid).  

Straffespark på Santiago Bernabeu

Madrid har tusenvis av barer, kafeer og restauranter så det er lett å få seg noe å spise. De fleste stedene serverer typisk spansk mat men det finnes også enkelte “utenlandske” restauranter. Tapas (småretter) er en spansk spesialitet og nesten alle barer serverer tapas. For et ekstremt billig tapas-måltid så prøv kjeden “100 Montaditos”, typisk 1 euro / montadito (tapa) eller “Museo del Jamon” nær Puerta del Sol (det er ikke et museum, men en usedvanlig billig bar/cafe). Til større måltider så tilbyr restaurantene ofte en Menu del Dia (dagens meny) til lunsj (typisk i tidsrommet 1300-1600) og av og til på kvelden. Slike tre-retters menyer med drikke er som regel veldig god valuta for pengene og selges for helt ned i 11-12 euro. Mer normalt er 15-20 euro og maten pleier dessuten være bedre desto dyrere menyen er.

Tapas i Madrid

Det er rike shoppingmuligheter i Madrid, med både store shoppingsentre, vanlige butikker og mer uformelle markeder. Av en eller annen grunn eksisterer det enormt mange skobutikker så skointeresserte burde lett kunne finne noe som faller i smak. En interessant ting er at alle forretninger, restauranter, barer eller lignende som har drevet kontinuerlig i hundre år får en plakett inngravert på fortauet utenfor. Dette kan være verd å merke seg for det kan ofte være et kvalitetstegn å holde seg i drift så lenge. El Rastro er byens berømte loppemarked som avholdes hver søndag. Da sperres noen av gatene for trafikk og det settes opp mer enn 3000 boder med både gamle og nye ting til salgs.

Toledo er en enkel dagstur fra Madrid

Hvis man vil ha litt variasjon finnes det en haug med aktuelle dagsturer som kan gjøres fra Madrid. Mest populært er det å besøke Toledo, en av Spanias vakreste byer som bare ligger 45 minutter med ekspressbuss fra Madrid. Det går også høyhastighetstog dit men det er kanskje mer bry selv om reisetiden er kortere. En annen populær dagstur er til Segovia, spesielt kjent for sin lange romerske akvedukt som går gjennom hele byen. Videre har man El Escorial, en liten landsby som har et tidligere kongelig slott og mausoleet for de spanske kongene. Avila, med sin imponerende bymur, er også innen rekkevidde på dagstur men da begynner man å komme et stykke unna Madrid.

Segovia har en imponerende romersk akvedukt

Madrid har fantastisk gode muligheter for turgåing i og med at fjellkjeden Sistema Central går rett nord for byen. Dette gjør det mulig å gjennomføre skikkelige fjellturer, enten over flere dager, eller bare som dagstur fra Madrid. Et godt utgangspunkt er å ta lokaltoget til landsbyen Cercedilla hvor man kan gå rett fra stasjonen og oppover i fjellet. Andre mulige startpunkter er byene Manzanares el Real og El Escorial. I fjellene finnes dessuten flere alpinanlegg slik at man faktisk kan stå på ski om vinteren. Det er neppe mange som primært reiser fra Norge til Spania for å bedrive vintersport, men det er altså mulig hvis man er i Madrid på riktig årstid.

Borgen i Manzanares el Real

En annen mulighet for turgåere er å gå pilegrimsveien fra Madrid til Santiago de Compostela. Dette er en av de minst kjente pilegrimsrutene og i motsetning til den berømte “Camino Frances” (den franske veien) vil man knapt møte andre pilegrimer underveis (før det siste stykket hvor løypen er den samme for begge rutene). Turen starter i sentrum av Madrid og det er en litt kjedelig strekning inne i byen og langs motorveien før man når forstaden Tres Cantos. Her begynner et fint parti med litt småkupert slettelandskap og fjellene i horisonten, hvor man passerer gjennom byene Colmenar el Viejo, Manzanares el Real og Cercedilla. Ruten går deretter over fjellet og ned til Segovia på andre siden før den fortsetter over slettene og treffer på Camino Frances ved byen Sahagun. Det gode offentlig transportsystemet i Madrid gjør at man kan ta alle etappene frem til Segovia som dagsturer. Da slipper man å bære alle tingene sine på ryggen og kan bo komfortabelt i Madrid på kvelden.

Pilegrimsveien

Pilegrimsveien fra Madrid

Det er ekstremt enkelt å komme seg rundt i Madrid. Sentrum er egentlig ganske kompakt så det er fullt mulig å gå overalt. Dessuten er metrosystemet veldig omfattende med stasjoner som ligger såpass nærme hverandre at det sjelden er langt å gå. Det finnes også mange busslinjer, men for turister er metroen som regel tilstrekkelig. Lokaltogene (“cercanias”) kan imidlertid være nyttige hvis man vil krysse byen på kort tid eller reise til forstedene utenfor Madrid. Man kan kjøpe enkeltbilletter uten overgang mellom transportmidler eller billetter for flere dager som gjelder på både metro, buss og lokaltog.

Gigantparken Casa de Campo

Madrid har selvsagt hundrevis av hoteller, men sammenlignet med resten av Spania er det ofte ganske dyrt. Etter pandemien har prisene dessuten skutt i været, samtidig som den norske kronen har kollapset og gjort det ekstra dyrt for norske turister. I sentrale Madrid er det nå vanskelig å finne gode overnattingsalternativer til under 100 euro. Ofte gir det best valuta for pengene å leie en leilighet, særlig hvis man er flere personer, men også for disse har prisnivået økt dramatisk. Tidligere anbefalte jeg å bo i en av de sentrale bydelene, men siden dette nå er blitt såpass dyrt, så bør man vurdere om det ikke er bedre å bo litt usentralt og heller utnytte det gode transportsystemet. Mange vil dessuten anse det for en mer “autentisk” opplevelse å bo i en bydel som ikke er altfor preget av turisme. Søk etter overnatting hos Agoda. Det er relativt gode flyforbindelser til Madrid fra Oslo. Både Norwegian og Iberia/Vueling flyr direkte. Med flybytte underveis finnes det dessuten mange flere muligheter. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2016, men er utvidet og oppdatert i juni 2025 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *