Fjelltur på Huangshan, Kina

Huangshan er Kinas mest spektakulære fjellkjede og et av verdens mest naturskjønne steder. Med sine bratte fjellvegger og utallige skarpe topper med bartrær som gror på de merkeligste steder har Huangshan gitt inspirasjon til utallige kunstnere. Svært mange av de typiske fjellmaleriene man kan se i Kina er basert på Huangshan og det samme gjelder fjellene i filmen Avatar fra 2009.
Ingen grunn til å klage på utsikten.
 
Huangshan ligger i provinsen Anhui litt sørvest for Shanghai og er naturlig nok en av Kinas aller største severdigheter. Fjellet er riktignok ikke spesielt høyt, med den høyeste toppen på 1864 meter, men til gjengjeld finnes det mange topper, hele 77 av dem over 1000 meter. Hele fjellkjeden er godt tilrettelagt for turisme og en fjelltur her bør være obligatorisk hvis man har interesse av vakker natur.


..og slik fortsetter det i mange timer.  Vurder å ta gondolbanen til toppen.

Huangshan er ikke noe hellig fjell, slik som for eksempel Tai Shan, så det er ikke fullt av templer overalt. Kulturhistorisk er det altså ingen spesiell grunn til å besøke Huangshan, men den spektakulære naturen mer enn gjør opp for det. Kineserne har en forkjærlighet for å gi spesielle og fantasifulle navn til enhver fjellformasjon, så Huangshan har alt fra “Lotusblomst-toppen”, Den himmelske hunden som ser på månen”, “To katter som fanger mus steinen”, “Mobiltelefon-steinen”, “Himmelske hovedstad toppen” og mye mer. Det er ikke alltid så enkelt å forstå tankegangen bak disse navnene, men mye fint å se på er det utvilsomt.


Mange topper på Huangshan.

Fjellkjeden har et stort nettverk av turstier som man kan bruke flere dager på å utforske, men la det være sagt med en gang at fjelltur i Kina er nokså forskjellig fra hva man er vant til fra Norge. I den norske fjellheimen kan man ofte bevege seg hvor som helst uavhengig av løyper, men på Huangshan er man nødt til følge de oppsatte løypene som stort sett består av trapper og stier som er hogget ut i fjellet. Ikke helt uberørt natur altså, men på den annen side ville fjellene vært umulige å bestige uten klatreutstyr hvis ikke kineserne hadde laget disse trappene.


Lett å ta fine bilder på Huangshan

Det er mulig å starte fjellturen allerede fra byen Tangkou som ligger i bunnen av fjellkjeden. Dersom man har begrenset tid er det imidlertid mer naturlig å spare et par timers gåing ved å ta en av shuttlebussene opp til enten den østlige eller vestlige inngangen til Huangshan. På kinesiske fjell må man faktisk betale for å komme inn, og billetten til Huangshan er svindyr, hele 230 RMB (ca. 200 NOK). Hver av inngangene har en gondolbane som kan bringe en relativt høyt opp i fjellet (ikke til samme sted). Dette er ikke inkludert i inngangsbilletten og koster ytterligere 80 RMB (ca. 70 NOK). Hvis man foretrekker å gå opp så tar det ca. 2-3 timer langs de østlige trappene og rundt 5-6 timer langs de vestlige trappene.


Solnedgang sett fra toppen av Huangshan

Når man først er kommet opp til en av de øvre gondolbanestasjonene, enten til fots eller med gondolen, så blir det betydelig lettere å gå og utsikten desto bedre.  elv om løypenettverket er relativt godt skiltet, kan det være lurt å skaffe seg et kart over fjellet på forhånd. Man bør imidlertid ikke la seg lure av at avstandene ser korte ut på kartet. På Huangshan går det opp og ned hele tiden, så å bevege seg en kilometer i luftlinje kan ta mange timer når man først skal ned fem hundre meter og så opp igjen.


Nesten oppe på Lotusblomst-toppen, Huangshans høyeste topp.

Dersom man kun har en dag til rådighet på Huangshan, vil jeg på det sterkeste anbefale å bruke gondolbanen både opp og ned. De vestlige trappene bør man ihvertfall ikke forsøke seg på under noen omstendighet. Denne veien er veldig lang og bratt og det tar minst tre timer før det blir noe særlig til utsikt. Hvis man ikke er i veldig god form vil man være så utslitt på toppen at man ikke orker å utforske områdene hvor utsikten virkelig er spektakulær. Et fornuftig dagsopplegg kan være å ta den østlige gondolbanen opp, gå en tur på toppen av fjellet og ta den vestlige gondolbanen ned igjen.


Huangshan har mange topper å bestige.

Hvis man vil tilbringe flere dager i fjellet, noe som anbefales, er det mange måter å ordne dette på.  Mest praktisk er det å overnatte på et av hotellene oppe på fjellet. Dessverre er disse generelt svindyre (godt over 1000 kroner for et enkelt/dobbeltrom). Imidlertid kan man ligge på sovesal (rom for 6-12 personer) for 2-300 kroner.  Standarden er grei nok. Eventuelt kan man bo i Tangkou i bunnen av fjellet. Hotellene der er billigere men til gjengjeld må man betale den dyre inngangsbilletten og eventuelt gondolbanen hver dag, så det spørs om det totalt sett er så mye å tjene på dette.


Får håpe den ikke faller ned…

Det er forskjellige rasteplasser rundt omkring i fjellet hvor man kan få kjøpt drikke og enkel mat (pølser, pannekaker o.l.). Prisene er noe høyere enn ellers i Kina, men bagatellmessige sammenlignet med den dyre inngangsbilletten. Det er ingen vits i å dra med seg mye proviant nedenfra for å spare noen få kroner. De forskjellige hotellene på fjellet har også restauranter hvor man kan få kjøpt lunsj og middag. Ikke forvent noe hektisk uteliv på hotellene på kveldstid. Etter at restaurantene har stengt rundt 2030 går folk til ro og det er minimal aktivitet etter 2100. Nesten alle går tidlig til sengs for å kunne stå tidlig opp og oppleve soloppgangen.


Ikke akkurat uberørt natur, men disse broene gjør livet mye enklere…

Et så spektakulært fjell som Huangshan tiltrekker seg selvsagt en stor andel kinesiske turister. Kineserne har en svært annerledes “fjellkultur” enn nordmenn og folk som foretrekker å vandre i fred og ro, eller som kanskje liker å sette seg ved et utsiktspunkt for å meditere over meningen med livet, kan komme til å irritere seg over dette. Kineserne går gjerne samlet i store grupper, ofte med en guide som skriker i en høytaler foran, og når de ankommer en topp eller et utsiktspunkt markeres dette med å hyle og brøle så høyt de bare kan. Hvis man unngår helgene er det imidlertid mye roligere på Huangshan, så dette behøver ikke bli et stort problem. Dessuten har kineserne en tendens til å klumpe seg sammen på steder hvor det ikke er noe spesielt av interesse for utenlandske turister, slik at det faktisk er mulig å finne fred og ro på fjellet.


Fine fjellformasjoner overalt

Tidligere var det relativt tungvint å komme seg frem til Huangshan, men nå har kineserne bygget motorvei nesten hele veien. Fra Shanghai tar det bare ca. fem timer med buss og fra Hangzhou i underkant av tre timer. Bussene har flere avganger om dagen. Noe som kan være litt forvirrende er at de fleste bussene går til Huangshan City, også kjent som Tunxi, som ligger minst 60 kilometer fra fjellet. Derfra må man ta en ny buss videre til Tangkou som ligger i bunnen av fjellet. Tunxi er imidlertid en veldig trivelig by med rimelige overnattingsmuligheter, og er et glimrende utgangspunkt for de andre severdighetene i området. Mange bruker derfor byen som base før og etter turen til Huangshan. Men det er minst en times reisetid derfra til Tangkou hver dag, så Tunxi egner seg ikke for dagsturer til Huangshan. Det finnes også en togstasjon i Tunxi, men ingen lyntog foreløpig, så toget er ikke noe godt alternativ fra Shanghai.


…og la oss avslutte med enda et solnedgangsbilde.

Dersom man vil bygge ferien sin rundt Huangshan så er det mest naturlig å fly til Shanghai fra Norge. Men nå som det nye lyntoget mellom Beijing og Shanghai er i drift så kan Beijing også være et godt alternativ. Heldigvis er det ofte relativt billig å fly fra Norge til Kina. Aeroflot har av og til billetter helt nede i 3000 kroner, og minst et annet selskap vil ha vanligvis ha billetter til rundt 5000 kroner. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.
Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *