Vesuv, Italia

Vulkaner kan ha en voldsom ødeleggende kraft, men så lenge man unngår utbrudd er de svært spennende å observere på nært hold. Jeg har tidligere skrevet om vulkanene Gunung Bromo og Kawah Ijen i Indonesia, men man trenger ikke reise så langt som til Asia for å oppleve en ekte vulkan på nært hold.


Vesuv sett fra Napoligulfen (foto fra Wikipedia)

Den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastlandet (alle andre ligger på øyer) er Vesuv i Italia, nærmere bestemt utenfor storbyen Napoli i regionen Campania. Med sin nærhet til et tettbefolket område er den veldig lett tilgjengelig for turister.


Stien opp til kraterkanten på Vesuv. Somma-kalderaen i bakgrunnen.

Vesuv har hatt et tredvetalls utbrudd i historisk tid med det mest kjente i år 79 som blant annet begravde de romerske byene Pompeii og Herculaneum. (Disse er i dag delvis utgravd og er blitt store turistattraksjoner som gir et fantastisk innblikk i livet i Romerriket.) Siste utbrudd var i 1944 og etter det har det vært en meget stille periode. Det er slett ikke utenkelig at Vesuv kan våkne til liv igjen og et større utbrudd kan i så fall bli katastrofalt, gitt at flere millioner mennesker bor i umiddelbar nærhet av vulkanen.


Utsikt over Napoli fra kraterkanten på Vesuv

For veldig lenge siden stod det et mye høyere fjell ved navn Monte Somma der hvor Vesuv i dag befinner seg. Etter et utbrudd for 17-18000 år siden ble det imidlertid dannet en kaldera som nåværende Vesuv senere har vokst opp i. Man kan i dag se restene av Somma-kalderaen som en åsrygg som omslutter deler av det nåværende krateret. Vesuv har i dag en høyde på 1281 meter med kalderaens høyeste punkt på 1149 meter.


Oppe på kraterkanten på Vesuv

Det er svært enkelt å besøke Vesuv på en dagstur fra Pompeii eller Herculaneum.  Fra Pompeii går det en rekke busser om dagen opp til parkeringsplassen rett under krateret i Parco Nazionale del Vesuvio. Turen tar ca. en time og koster 8.60 Euro tur/retur.  Man kan selvsagt også kjøre opp dit med egen bil. Fra parkeringsplassen er det en relativt grei spasertur på 20-30 minutter opp til selve kraterkanten. Inngangen til krateret koster 6.50 Euro. I følge skilt ved inngangen er man nødt til å gå med guide rundt krateret, men jeg så ikke snurten av noen obligatorisk guide, så i praksis kan man fint spasere rundt på egenhånd.


Utsikt ned i krateret til Vesuv

Sammenlignet med for eksempel Gunung Bromo og Kawah Ijen så er det ikke så veldig mye liv i krateret til Vesuv. Det ryker litt men man kjenner ingen svovellukt. Uansett så er krateret interessant å se med mange flotte farger. I nasjonalparken rundt finnes det dessuten en rekke vandrestier av forskjellig lengde for de som ønsker å se mer av området enn bare krateret. Området har faktisk både et rikt dyre- og planteliv. Ellers passer det fint å kombinere en dagstur til Vesuv med et besøk i Pompeii eller Herculaneum, de romerske byene som ble begravd av utbruddet i år 79.

..og enda mer krater

For å komme til Vesuv fra Norge er det mest naturlig å først fly til Roma. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Derfra kan man enten ta toget ned til Napoli eller kjøre med leiebil. Med det nye høyhastighetstoget tar turen fra Roma til Napoli faktisk bare 1 time og 10 minutter, men til gjengjeld er det ganske dyrt (44 Euro). Et langt rimeligere alternativ er regionaltoget som bare koster 10.50 Euro og med sine 2 timer og 35 minutter ikke tar så veldig mye lenger tid.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *