Ting å se og gjøre i Roma

Den italienske hovedstaden Roma er et populært turistmål. Takket være sin lange og innholdsrike historie har byen et enormt antall severdigheter og attraksjoner. Her følger en kort oversikt over de viktigste tingene å se og gjøre for turister. For en grundigere fremstilling med flere detaljer, se artikkelen om “Reisetips for Roma”. 

Ikke-historiske attraksjoner

Selv om Roma er full av historiske monumenter er det også en moderne by, med mange spennende ikke-historiske aktiviteter. For turister som ønsker å lære mer om italiensk mat tilbys en rekke matlagingskurs. Det samme gjelder for vinsmaking. Ved Porta Portese avholdes det hver søndag et stort loppemarked hvor det kan være artig å spasere rundt og se på hva som tilbys. Ellers har selvsagt Roma en rekke muligheter for å oppleve høykultur av typen teater, opera og konserter.

Colosseum, Forum Romanum og Palatinerhøyden

Den mest kjente attraksjonen i Roma er nok Colosseum, en mer enn to tusen år gammel arena hvor det blant annet ble arrangert gladiatorkamper. Turistmengdene er ofte meget store ved Colosseum så det kan være lurt å forhåndskjøpe billett på nettet. Forum Romanum ligger rett ved siden av og er ruinene av gamle Romas sentrum. Til tross for den høye alderen er det mye som er relativt godt bevart. Høyden ved siden av kalles for Palatinerhøyden og er den eldste delen av Roma, blant annet med ruinene av palasset til keiser Augustus. Herfra er det flott utsikt over Roma, og særlig Forum Romanum nedenfor.

 

 

Vatikanet og Peterskirken

Vatikanstaten er verdens minste anerkjente land og ligger helt omsluttet av Roma. Til tross for en størrelse på bare 0,49 km2 inneholder landet to av verdens største attraksjoner: Peterskirken og Vatikanmuseene. Peterskirken er (trolig) verdens største kirke og Vatikanmuseene stiller ut en mengde kunst som pavene har samlet gjennom tiden. Aller mest kjent er det sixtinske kapellet i Pavepalasset, hvor taket er malt av Michelangelo. Det er ikke uten grunn at det ofte er flere hundre meter lange køer for å komme inn begge steder. 

Piazza Venezia

Piazza Venezia kan anses for å være dagens sentrum av Roma. Her ligger et gigantisk monument (Romas største) til Viktor Emanuel II, Italias første konge. Monumentet inneholder også den ukjente soldats grav med en evig flamme. Selve torget er ellers ikke spesielt trivelig på grunn av konstant tett trafikk.

Trevi-fontenen og Pantheon

Trevi-fontenen er Romas mest berømte og er et fantastisk syn med alle sine skulpturer. Dessverre er den et av Romas mest populære turiststeder og folkehavet gjør at det kan være vanskelig å få tatt den nærmere i øyensyn. I nærheten ligger Pantheon, et romerske tempel som er nærmere 2000 år gammelt. Selv om det senere ble tatt i bruk som kirke, ser det ikke akkurat kirkeaktig ut. Tempelet har en søylefasade og er sylinderformet med en enorm kuppel (faktisk den største ikke-armerte betongkuppel i verden selv 2000 år senere). Kunstneren Rafael og to av Italias konger er gravlagt her. 

Mindre kjente historiske attraksjoner

Roma har flere historiske severdigheter enn noen annen by. Et sted som ikke besøkes av mange turister er Akveduktparken, en gratis offentlig park hvor man kan ta akveduktene i nærmere øyensyn. Den ligger i nærheten av flyplassen Ciampino og ved innflyging får man virkelig inntrykk av dimensjonene på disse akveduktene. Den mest makabre severdigheten i Roma er imidlertid Kapusinerkrypten, et kapell som er dekorert med flere tusen menneskelige bein og knokler, på samme måte som Beinkirken i Kutna Hora.

Fotball

Roma har to fotballag, AS Roma og Lazio som begger spiller på Olympiastadion (Stadio Olimpico), Italias største fotballstadion med kapasitet på rundt 70000 tilskuere. Det er som regel god plass på tribunene for relativt få mennesker går på fotballkamp i Italia. Det kan muligens skyldes derlvis at Italia har et idiotisk system hvor billetter må forhåndskjøpes og navnet trykkes på billetten. Supportere må deretter legitimere seg ved inngang på stadion. Selv om dette er litt tungvint så er det ikke verre enn at man lett kan få med seg en fotballkamp under et besøk i Roma. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *