Ting å se og gjøre i Madrid

Madrid er en av Europas triveligste hovedsteder med livlig folkeliv døgnet rundt og stort utvalg av severdigheter og attraksjoner. Turister vil finne utallige ting å gjøre i Madrid uansett om interessene er historie, kultur, shopping, mat, fotball eller vandreturer i fjellet. Her følger en kort oversikt over ting man bør se og gjøre. For en grundigere fremstilling med mer detaljert informasjon, se artikkelen om Reisetips for Madrid.

Spasertur

Selv om Madrid er en storby så er sentrum i grunnen kompakt nok til å kunne utforskes til fots. Kvartalene er typisk ganske små og veiene smale slik at det er behagelig å spasere rundt. De forskjellige bydelen har sin egen karakter og det er mange barer, restauranter og livlig folkeliv overalt. Jeg anbefaler å bare gå litt tilfeldig så kommer man fort over mye interessant. 

Fotball

Fotball er populært i Spania og kanskje spesielt i Madrid hvor det finnes to svært gode fotballag, nemlig Real Madrid og Atletico Madrid. Begge lag har veldig store og flotte stadionanlegg, og den høye tilskuerkapasiteten gjør at det normalt er enkelt å skaffe seg billett til kampene. Stemningen på kampene er ikke all verden, men det er uansett moro å oppleve litt av spansk fotballkultur. Hvis man samtidig spiller på resultatet hos Bet365 så kan det dessuten bli ekstra spennende. Lagene pleier å spille hjemmekamp annenhver helg så på en litt lengre tur kan man få sett både Real og Atletico i aksjon. (For flere detaljer se artikkelen om Fotballkamp i Madrid). 

Parker

Madrid er ingen spesielt stressende storby og det finnes dessuten overraskende mye grønt innenfor bygrensen. Et populært sted for rekreasjon og piknik blant de lokale innbyggerne er Buen Retiro parken som ligger sentralt i byen. Her finnes en liten innsjø, mange monumenter og statuer. Den desidert største parken er imidlertid Casa de Campo, tidligere kongens private jaktområde, som er nesten like stor som resten av Madrid. I parken finnes både en innsjø, en fornøyelsespark og kombinert dyrepark og akvarium. Jeg anbefaler å ta gondolbanen fra Parque del Oeste og over til Casa de Campo, en behagelig tur med fin utsikt. 

 

Museer

Madrid har et enormt utvalg av museer over forskjellige temaer. Mest kjent er imidlertid de tre store kunstmuseene: Pradomuseet, Reina Sofiamuseet og Thyssen-Bornemisza museet. Førstnevnte har stort utvalg av klassisk kunst, blant annet Goya, El Greco og Rubens. Reina Sofia inneholder moderne kunst, blant annet med verker av Dali og Picasso (særlig kjent er hans berømte maleriet “Guernica”). Thyssen-Bornemisza har både historisk og samtidskunst og dekker det meste som ikke finnes i de to førstnevnte museene. Ellers finnes det både Arkeologimuseum, Amerikamuseum, Jernbanemuseum, Maritimt museum og mye annet.  

Fjellturer

Madrid har fantastiske muligheter for vandreturer i og med at fjellkjeden Sistema Central går rett nord for byen. Her kan man gå skikkelige fjellturer, enten over flere dager eller bare som dagstur fra Madrid. Et annet alternativ for turgåere er pilegrimsveien fra Madrid til Santiago de Compostela. Dette er en av de minst kjente pilegrimsrutene og i motsetning til den berømte “Camino Frances” (den franske veien) vil man knapt møte andre pilegrimer underveis (før det siste stykket hvor løypen er den samme for begge rutene). I nærheten av Madrid går ruten fra sentrum og over et litt småkupert slettelandskap før man krysser fjellkjeden over til Segovia. Det gode offentlig transportsystemet i regionen gjør at alle etappene frem til Segovia kan gjennomføres som dagsturer med utgangspunkt i Madrid.

Mat

Maten er et annet av høydepunktene i Madrid og med tusenvis av barer, kafeer og restauranter i byen så det er lett å få seg noe å spise. Spesielt god valuta for pengene får man til lunsj hvor de fleste restaurantene tilbyr en 3-retters “Menu del Dia” (dagens meny), ofte til bare rundt 10 euro inkludert en hel flaske vin. Ellers serveres selvsagt den spanske spesialiteten Tapas (småretter) i nesten alle barer.

Shopping

Hvis man er glad i shopping så har Madrid mange muligheter med både store shoppingsentre, vanlige butikker og mer uformelle markeder. Byen er trolig det perfekte sted å kjøpe nye sko på grunn av et enormt antall skobutikker. Mest interessant for mange er kanskje El Rastro, et berømt loppemarked som avholdes hver søndag. Da settes det opp tusenvis av boder og gatene sperres for trafikk.

Dagsturer

Området rundt Madrid inneholder også svært mye interessant og er lett tilgjengelig på dagsturer. Aktuelle turmål er Toledo, en av Spanias vakreste byer og Segovia, spesielt kjent for sin lange romerske akvedukt som går gjennom hele byen. I tillegg kan man besøke San Lorenzo de el Escorial, en liten landsby som har et tidligere kongelig slott og mausoleet for de spanske kongene eller Avila, med sin imponerende bymur.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *