Santiago, Kapp Verde

Santiago er Kapp Verdes største og mest folkerike øy. I motsetning til mange av Kapp Verdes øyer, som nærmest virker skreddersydde for bare en aktivitet, så utviser Santiago stor variasjon og kan nærmest beskrives som et Kapp Verde i miniatyr. Her finnes muligheter både fjellturer, strandliv og utforsking av historiske steder.

Cidade Velha

Torget i Cidade Velha

Santiago har ca 300 000 innbyggere, hvorav omtrent halvparten bor i hovedstaden Praia på sørkysten. Fra sør til nord er avstanden rundt 55 kilometer, og øst til vest rundt 30 kilometer. Til tross for den beskjedne størrelsen er Santiago forbausende variert klimamessig. Ute ved kysten er det knusktørt og nesten ørkenaktig, men bare få kilometer innenlands blir landskapet grønt og frodig med dramatiske fjelltopper opp til 1394 meters høyde. 

Tarrafal

Tarrafal

Severdigheter og attraksjoner

For turister er det essensielt tre byer som er naturlige baser under et opphold på Santiago: Praia i sør, Assomada sentralt og Tarrafal i nord. Hvilket sted som passer best er helt avhengig av hva slags aktiviteter man har tenkt å bedrive. Men, siden øya er såpass liten kan nesten alle steder besøkes på dagstur. La oss se på hva de forskjellige stedene har å tilby.

Tarrafal

Tarrafal

Praia er hovedstaden og største by både på Santiago og i hele Kapp Verde. Verdens mest spennende by er den ikke, men Praia har nok å tilby til å gjøre det verd å tilbringe litt tid der. Sentrum av Praia ligger på et platå, og heter faktisk Plateau, hevet over resten av byen. Her finnes de aller fleste av byens attraksjoner og det er relativt trivelig å vandre rundt i et par timer. Portugiserne har etterlatt seg mye flott koloniarkitektur på Plateau, inkludert presidentpalasset, rådhuset og kirken Igreja Nossa Senhora da Graca. De fleste av byens barer og restauranter ligger forøvrig i dette området.

Praia

Praia 

Praia har også et par museer, men disse er stort sett ganske små og ikke altfor interessante for den gjennomsnittlige turist. Inngangsbillettene er imidlertid ganske rimelige, så det skader ikke å ta en tur innom hvis man kommer forbi noe som vekker interesse. Aller viktigst er nok museet for frigjøringshelten Amilcar Cabral, hvis navn man vil se går igjen mange steder på Kapp Verde. Praia har også et par fullt brukbare strender i utkanten av byen, men strendene i Tarrafal er betydelig bedre og bør være førstevalget for besøkende som søker strandliv på Santiago. 

Cidade Velha

Cidade Velha

En interessant halvdagstur fra Santiago er til den lille byen Cidade Velha, grunnlagt allerede i 1462, hvilket gir den status som den aller første kolonibyen i tropene. Byen består bare av noen få gater, men er ganske sjarmerende med gamle kolonihus i friske farger, mange restauranter og plassering rett ved sjøen. Av historiske severdigheter er den store festningen Forte Real do Sao Filipe mest iøynefallende, der den ligger på en høyde og vokter over byen. I tillegg finnes flere gamle kirker, inkludert Igreja de Nossa Senhora do Rosario som faktisk er den eldste kolonikirken i hele verden. 

Cidade Velha

Cidade Velha

Assomada er Santiagos nest største by og befinner seg i fjellene sentralt på øya. Selv om den bare ligger på ca 550 meters høyde er klimaet betydelig kjøligere enn nede ved kysten.  Kjøreturen opp til Assomada er meget flott med et landskap som raskt endrer seg fra tørt og gult til grønt og frodig. Med bare ca 15000 innbyggere er ikke Assomada noe sted man reiser på storbyferie, men det er allikevel en helt grei by som har alt man trenger. 

Utkanten av Assomada

Utkanten av Assomada

Hovedgrunnen til å besøke Assomada er imidlertid at den er det beste utgangspunktet for turgåing på Santiago. Omgivelsene er nemlig svært vakre med flere dramatiske fjellformasjoner. Fra sentrum av byen er det et par enkle ruter man kan følge, blant annet til et gigantisk tre i dalen nedenfor sentrum. De beste vandreturene får man imidlertid i nasjonalparken Serra Malagueta som ligger litt nord for byen. 

Tarrafal

Stranden i Tarrafal

Tarrafal ligger ved kysten ganske langt nord på øya. Innbyggertallet er på bare ca 7000 innbyggere og byen har en ganske trivelig og avslappet atmosfære. Turister kommer først og fremst for utendørsaktiviteter da byen har en meget flott strand. Aktiviteter som snorkling, dykking, padling og båtturer er lett å arrangere. Tarrafal er i tillegg et godt utgangspunkt for vandreturer siden Serra Malagueta ikke er så langt unna. (Merk at øya Santo Antao har enda flere og bedre turmuligheter enn Santiago).  

Stranden i Tarrafal

Stranden i Tarrafal

Hvor lang tid bør man bruke på Santiago?  

Ett av dilemmaene for turister som planlegger å besøke Kapp Verde er å velge hvilke av øyene man skal besøke og hvor lenge man skal være der. Svaret vil avhenge sterkt av egne interesser. Santiago er den mest varierte av de ti øyene som utgjør Kapp Verde og det er derfor flere ting man kan lett bruke tid på. Et aktuelt program kan være 3-4 dager med turgåing, kanskje med utgangspunkt i Assomada, deretter ta 2-3 dager på stranda i Tarrafal, og avslutte med 1-2 dager i Praia og Cidade Velha. Men, dette kan selvsagt optimaliseres basert på egne behov. 

Veggmaleri i Praia

Veggmaleri i Praia

Beste tid å besøke Santiago og Kapp Verde

Santiago (og hele Kapp Verde) kan besøkes når som helst på året. Det er alltid godt og varmt med maksimumstemperaturer i intervallet 24-29 grader. Det meste av regnet faller i september, men i Praia og Tarrafal kommer det aldri store mengder. Oppe i fjellene rundt Assomada og Serra Malagueta kan det derimot regne ganske mye, så hvis turgåing er hovedinteressen, bør regntiden unngås. Derimot er landskapet aller grønnest og frodigst rett etter regntiden i november, så dette er en utmerket tid for vandreturer.

Grønt og frodig ved Assomada

Grønt og frodig ved Assomada

Transport

Det er relativt enkelt å komme seg rundt med offentlig transport på Santiago. Det går minibusser overalt på øya. Som ofte er tilfellet i Afrika, så følger minibussene ingen fast rutetabell, men venter med å reise til de er fylt opp av passasjerer. På hovedveien mellom Praia og Tarrafal vil man sjelden trenge å vente lenge, men på mindre trafikkerte strekninger kan det være nødvendig med litt tålmodighet. Minibussene stappes veldig fulle, så en reise er ikke nødvendigvis komfortabel, men siden lengste tur (Praia-Tarrafal) er på bare rundt to timer så er det tolererbart.

Tarrafal

Ikke overbefolket på stranden i Tarrafal

Lokalbefolkning

Folkene på Santiago (og resten av Kapp Verde) er riktig sympatiske og turister kan mer eller mindre gå rundt uten å vekke noen spesiell oppmerksomhet. Mas og gnål (som i for eksempel Etiopia) er stort sett helt fraværende. Turister blir heller ikke konstant oppsøkt av “nye venner” med planer om å lure dem for penger på en eller annen måte.

Assomada

Assomada

Overnatting

Kapp Verde er sånn passe rimelig, så man får ganske god standard på hotellrom for ca 300 kr/natt. I Assomada vil jeg anbefale sterkt Pensão Asa Branca som har bra rom, god mat og veldig hjelpsom eier. I Praia er Boutique Hotel Praia Maria veldig skikkelig, men litt dyrere. Søk ellers etter overnatting på Agoda

Utenfor Assomada

Utenfor Assomada

Reise til Kapp Verde

Dersom man reiser med rutefly, så ankommer man enten Praia på Santiago eller Mindelo på Sao Vicente. Relativt få flyselskaper har ruter til Kapp Verde, så typisk vil man ankomme med TAP fra Lisboa. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *