Fjelltur på Santo Antão, Kapp Verde

Santo Antão er den vestligste og nest største øya på øygruppen Kapp Verde. I likhet med resten av Kapp Verde er Santo Antão av vulkansk opprinnelse, noe som har gitt den et meget spektakulært utseende. Naturen er rett og slett fantastisk med utallige topper, dype daler og bratte klippekanter.  Det dramatiske landskapet har gjort Santo Antão til et av verdens fremste steder for turgåing.

Santo Antão er ikke større enn rundt 779 kvadratkilometer, men på dette lille arealet finner man enorm intern variasjon. Sydsiden, som er det første man ser ved ankomst med båt, har ørkenklima og et måneaktig landskap av sand og stein og nesten ingen vegetasjon. I nordøst er imidlertid landskapet helt grønt og det foregår landbruk i det kuperte terrenget. 

Turister kommer først og fremst til Santo Antão for å gå vandreturer og nyte naturen. Hvis man ikke har interesse for dette, så er det liten grunn til å reise dit. Øya har riktignok noen strender, men disse imponerer ingen når de sammenlignes med hva andre øyer på Kapp Verde har å by på. Med et totalt innbyggertall på ca 40 000 er Santo Antão heller ikke stedet for kultur- eller storbyferie. Man trenger imidlertid ikke være “hard core” turentusiast for å ha glede av Santa Antão. Det er fullt mulig å gå veldig lette turer eller bare kjøre rundt med bil og nyte landskapet.  

Den store variasjonen i natur og landskap på Santo Antão gjør at man kan tilbringe lang tid der og stadig finne nye steder å utforske. Turstiene på øya har ofte tradisjonelt blitt brukt av lokalbefolkningen til å ta seg mellom landsbyene, og er stort sett i god stand, og i noen grad til og med merket med skilt og andre markører. Øyas beskjedne størrelse gjør at den er særlig egnet for dagsturer fremfor turer over flere dager med overnatting ute. 

En typisk dagstur på Santo Antão involverer gjerne transport til et utgangspunkt oppe i høylandet, for deretter å spasere langs en av dalene ned til kysten. Bortsett fra belastningen på knærne i nedoverbakkene, så er disse turene ikke spesielt fysisk utfordrende. Hvis man liker det mer strabisiøst, så kan man imidlertid gjøre turen i motsatt retning: starte fra kysten, spasere opp i høylandet og ta transport til utgangspunktet. I tillegg finnes også en rekke stier som går litt på kryss og tvers av dalene. 

For enklere turer kan man dessuten rett og slett bare spasere langs bilveiene, enten nede i dalbunnene, oppe i høylandet eller langs kysten. Den beskjedne biltrafikken er ikke særlig plagsom og utsikten er stort sett formidabel uansett hvor man befinner seg på Santo Antão. En annen enkel gåtur er rundt det fruktbare vulkankrateret Cova de Paul.  

Aktuelle vandreturer

Under gir jeg en kort beskrivelse av tre vandreturer som er uproblematiske å gjennomføre. Disse er blant øyas mest populære løyper, men turismen er såpass begrenset at man i liten grad vil sjeneres av andre besøkende. For alternative turstier er det bare å skaffe seg et kart, kjøpe en guidebok (Bradt Guide for Kapp Verde beskriver et utvalg av turer), sjekke løyper på mobilappen Maps.me eller spørre om forslag på hotellet der man bor. Alle disse turene kan gåes i begge retninger. For de to førstnevnte turene kommer det bare an på om man vil spasere konstant oppover eller nedover.  

Ribeira Paul

Dette er trolig den mest populære turen på Santo Antão. Man starter oppe ved Cova de Paul, et gammelt vulkansk krater hvor det nå er grønt og drives landbruk. Turstien går først ned i krateret og så opp på andre siden. Fra kraterkanten har man utsikt over den flotte og grønne Ribeira Paul med kysten og sjøen nedenfor. (Ribeira er portugisisk for “elv”, men elvene er stort sett uttørket, bortsett fra i regntiden, så man kan likegodt tenke på det som “dal”.) 

Deretter fortsetter turen nedover fjellsiden på en brosteinsbelagt sti i god stand. Man får mange fantastiske utsiktspunkter underveis. Etter hvert kommer man ut ved landsbyen Cha Manuel dos Santos. Herfra kan man enten benytte transport ned til byen Vila das Pombes ved kysten, eller man kan gå dit til fots langs bilveien. Underveis passerer man da diverse små landsbyer, blant annet med enkle restauranter hvor man kan innta lunsjen sin. 

Ribeira da Torre

Ribeira da Torre er nabodalen til Paul og turens utgangspunkt er landsbyen Agua das Caldeiras som befinner seg i nærheten av Cova de Paul. Denne turen har mange likheter med den forrige, men utsikten er enda mer spektakulær og dramatisk. Stien er brattere og i litt dårligere stand enn i Ribeira Paul, men ikke noe som bør skape problemer.

Etter en kort vandring på skogsvei gjennom furuskog kommer man til klippekanten hvor det er utsikt over både Ribeira Paul og Ribeira da Torre. Etter hvert som man kommer dypere ned i Torre, så mister man utsikten til Paul, men til gjengjeld har man bedre utsikt mot den spesielle fjellformasjonen som gir dalen sitt navn. Etter hvert når man en fjellrygg med den smale landsbyen Rabo Curto og deretter er det brosteinsbelagt sti ned til landsbyen Xoxo hvor man møter bilveien. Herfra kan man kan ta transport ned til byen Ribeira Grande ved kysten, men det er også en fin tur å spasere dit til fots.

Cha de Igreja – Ponta do Sol

Dette er en kystvandring på ca 15 kilometer, med en del opp og ned mot slutten. For turister i normal form bør det være relativt kurant, men regn med å bruke 6-7 timer totalt. Turen starter i Cha de Igreja, en avsidesliggende landsby som er overraskende fin og velstelt. Herfra går man ned i en uttørket elv som man følger et kort stykke ned til kysten og landsbyen Cruzinha de Garça. Resten av turen følger kysten og etter å ha passert et ørkenaktig område kommer man til et langt parti hvor stien på spektakulært vis er hogget ut i fjellet. Man kan lure på hvor trygt det er for fjellsiden ser ikke videre solid ut og det er åpenbart at steinsprang er ganske vanlig. 

I landsbyen Formiguinhas, som ligger omtrent halvveis, finnes noen små restauranter hvor man kan spise lunsj. Etter Formiguinhas kommer turens mest spektakulære del. Landskapet blir gradvis grønnere og stien går inn en dal forbi den lille landsbyen Corvo, som ligger helt fantastisk plassert omgitt av grønne landsbruksterrasser. Men, enda bedre skal det faktisk bli, for etter en litt tøff oppstigning til neste dal, har man utsikt mot den smale landsbyen Fontainhas, plassert på en smal fjellrygg og med flere hundre meter rett ned. Deretter kommer man inn på en brosteinsbelagt bilvei som går videre langs kysten til byen Ponta do Sol.

Transport

Det er lett å komme seg rundt på Santo Antão med privat eller offentlig transport. Det finnes en rekke “aluguerer” (minibusser) som går mellom landsbyene. Minibussene er billige, men går uten fast ruteplan og ikke alltid på ønsket tidspunkt da bussen typisk må fylles opp med passasjerer først. Langs kysten, mellom Ponta do Sol og Vila das Pombas går bussene svært hyppig, men vandreturenes startsteder er ofte tynt befolkede steder hvor det bare er transport om morgenen og ettermiddagen.

I praksis er det derfor ofte best å chartre hele minibussen for å unngå kjedelig ventetid. Dette er ikke kjempebillig, men typisk koster det ca 2000 CVE (ca 190 kroner) for en chartret aluguer fra Ribeira Grande til Cova de Paul eller Agua das Caldeiras. Sjåførene opererer med en standard prisliste, men går fort ned i pris hvis man ikke viser interesse. 

Praktisk informasjon

Santo Antão er tropisk og varm året rundt. Eneste store forskjell er noe regn i perioden august-oktober. Men, dette regnfallet er såpass begrenset at det sjelden vil utgjøre noe stort problem. Det blåser forøvrig ganske mye på Santo Antão, så på kvelden føles temperaturen utendørs ofte på grensen til småkjølig, mens det innendørs allikevel kan være varmt og fuktig. Mitt besøk var i midten av oktober og det var stort sett strålende vær, men det la seg gjerne tåke over Ribeira Paul, men ikke de andre dalene.

Santo Antão har et greit utvalg av hoteller. Typiske byer å slå seg ned i er Ponta do Sol, Ribeira Grande eller Vila das Pombas, som alle ligger på nordøstkysten nedenfor hver sin dal. Plasseringsmessig spiller det liten rolle siden det veldig ofte går minibusser mellom disse byene. Det finnes også noen overnattingssteder oppover i dalene. Da har man trolig bedre utsikt, men er antagelig bundet til å spise alle måltider på det aktuelle hotellet. Jeg kan anbefale Casa Santa Barbara Deluxe i Ribeira Grande, hvor man får rom med aircondition og svømmebasseng fra ca 400 kr. Søk ellers etter hotell på Agoda.

Den eneste måten å komme til Santo Antão på er med ferje fra Mindelo på naboøya São Vicente. Avstanden er ikke stor og overfarten tar i underkant av en time. Det går 3-4 ferjer om dagen, sjekk rutetidene her. Billettprisen er 800 CVE og det er ikke nødvendig å bestille billett på forhånd. Til São Vicente kan man komme med fly fra Norge, typisk via Lisboa. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de beste forbindelsene og billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *