Longmen-grottene, Kina

Longmen-grottene (Drageport-grottene) er en serie grotter med buddhistiske skulpturer og dekorasjoner som er hogget ut av fjellet i Henan-provinsen i Kina. Grottene befinner seg ved elven Yi (som etter hvert ender opp i Guleelven), ikke så langt fra storbyen Luoyang. Longmen-grottene er blant Kinas viktigste kulturminner og har naturlig nok blitt en stor turistattraksjon, særlig for kinesiske turister.

De største skulpturene

De største skulpturene i Longmen-grottene

Grottene stammer fra det nordlige Wei-dynastiet som hadde gjort buddhismen til statsreligion. Opprinnelig hadde de sin maktbase nær Datong i nordlige Kina, hvor de også utførte et stort arbeid med å hogge buddhistiske monumenter ut av fjellet. (Disse kalles forøvrig Yungang-grottene og kan også besøkes i dag). Etter at en av keiserne flyttet hovedstaden sørover til Luoyang måtte de selvsagt hogge ut tilsvarende grotter der. Arbeidet ble påbegynt i år 493 og pågikk i over fire hundre år (dog ikke kontinuerlig). Til slutt stod det ferdig 2345 grotter med over 100 000 skulpturer, 2500 steler med inskripsjoner og 60 pagoder.

Skulpturer

Inne i en av grottene

Longmen-grottene med innhold utgjør noe av det ypperste inn kinesisk kunst og kultur. Mange av skulpturene er godt bevart, men tidlig på 1900-tallet var dessverre mange samlere innom og forsynte seg. En del av tyvegodset befinner seg i dag i forskjellige museer i Vesten. Senere fikk psykopaten Mao Zedong, Kinas leder over en lang periode, det for seg at grottene måtte ødelegges (sammen med alle andre kinesiske kulturminner). Heldigvis fikk ikke rødegardistene hans gjort altfor mye skade da det tross alt krever mye tid og krefter å vandalisere ting som er hogget ut av fjellet. I år 2000 kom grottene på Unescos Verdensarvliste og det er gjort en del arbeid med restaurasjon.

Elvepromenade

Elvepromenaden ved Longmen-grottene

Parkområdet med grottene befinner seg på begge sider av elven og er godt tilrettelagt for turister. Det er laget en bred promenade langs elvebredden og trapper og stillaser som fører opp til grottene høyere oppe i fjellsiden. Elvebreddene er forbundet med to broer slik at turister lett kan gå en runde og få med seg hele området. Grottene er fylt med buddhistiske monumenter som varierer i størrelse fra noen få centimeter til gigantiske statuer. Nær inngangen er grottene relativt små, mens etter hvert som man spaserer nedover langs elvebredden blir grottene større og skulpturene mer imponerende.

Buddhaskulpturer

Store og små buddhistiske skulpturer i grottene

Grottene ligger tett i tett i fjellet på østsiden av elven, mens på vestsiden er de langt færre og de grottene som finnes er i dårligere stand. Imidlertid er det herfra man har den beste panoramautsikten mot grottene på østsiden og fraværet av andre turister gjør dessuten at man kan utforske fjellsiden i fred og ro. På vestsiden ligger også diverse templer som er inkludert i inngangsbilletten, men mange turister vil nok føle at de har sett lignende ting før.

Vestsiden av Yi-elven

Færre grotter på vestsiden, men også færre turister

Som ellers ved turistattraksjoner i Kina vil man treffe på store mengder kinesiske turister under besøket sitt. For å unngå de største folkemengdene bør man ankomme så tidlig som mulig. Et annet irritasjonsmoment er at kineserne har satt opp høyttalere som kontinuerlig spilles en liten “jingle” over hele området. Antagelig er meningen at dette skal få de besøkende i godt humør, men etter å ha hørt den samme melodien noen hundre ganger føles det mer som tortur.

Panoramautsikt fra vestlig side

Fra vestlig side ser man best hvor mange huler som finnes

Inngangsbilletten til Longmen-grottene koster 100 RMB (for tiden rundt 125 NOK), noe som faktisk er usedvanlig billig til kinesisk turistattraksjon å være. I tillegg skal det være mulig å betale ekstra for guiding på engelsk. For turister som ikke har helt spesielle interesser vil det i de fleste tilfeller være like greit å spasere rundt på egen hånd og beundre den vakre fjellkunsten.

Små og store grotter

Små og store grotter

Longmen-grottene ligger ved storbyen Luoyang som befinner seg omtrent 400 kilometer øst for for den populære turistbyen Xian. Siden det er liten grunn for vestlige turister til å oppholde seg i Luoyang, er det heller ikke så mange av dem som finner veien til grottene. Imidlertid er det ganske enkelt å besøke grottene på dagstur fra Xian. Til tross for den store avstanden tar turen bare halvannen time med Kinas høyhastighetstog. Togene har dessuten svært hyppige avganger og togstasjonen i Luoyang ligger rett i nærheten av Longmen-grottene, slik at turister enkelt kan komme seg dit med taxi eller buss. (Kinas lyntognettverk er faktisk så effektivt at det går an å besøke Longmen-grottene på dagstur fra Beijing!  Selv om avstanden er over 800 kilometer, så tar togturen bare rundt 4 timer. Jeg vil imidlertid ikke anbefale en slik dagstur, men det er altså mulig.)

Panorama

Enda et panoramabilde fra vestsiden

Kina er blitt betydelig dyrere for nordmenn de siste årene på grunn av den svake norske kronen, men på de fleste områder er det fremdeles et relativt rimelig ferieland. De fleste nordmenn burde ha råd til å besøke landet. Mange tar opp ekstra lån for å finansiere ferieturen sin, noe som generelt ikke er å anbefale. Dersom man allikevel er innstilt på dette bør man sjekke Lånepenger24.no først for de beste tilbudene. Flybilletter fra Norge til Kina pleier å være god valuta for pengene og man kan ofte få billetter for 3-4000 NOK tur/retur. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene til Kina.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *